Hazeran çiçeği bakımı ile ilgili püf noktaları anlattık. Hazeran çiçeği delfinyum çiçeği olarak da bilinir. Peki bu bitki ne zaman açar? Tohumu ne zaman ve nasıl ekilir? Sulama, çoğaltma, toprak ve saksı seçimi, güneş ihtiyacı ile ilgili tüm detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.
Hazeran çiçeğinin bilimsel adı Delphiniums’dur. Yaz başından itibaren göz alıcı çiçeklerini açmaya başlar. İnanılmaz derecede güzel çiçeklere sahiptir. Tek veya çift çiçekler oluşturur. Genellikle yaz sonu veya erken sonbaharda yeniden çiçeklerini açar.
Hazeran (delfinyum çiçeği) zarif, görkemli, uzun ömürlü, çok yıllık bitkilerdir. Yazlık bahçelerini süsleyen bir çiçek türüdür. Delphinium, 300’den fazla türden oluşan bir cinstir – bazıları yıllık, diğerleri iki yıllık veya çok yıllıktır. Bazıları tohumdan kolayca büyür, bazıları ise büyümez.
Çiçekleri mavi, beyaz, pembe, mor renklerdedir. Sinek kuşlarını cezbeder. Soluk, koyu yeşil yapraklara sahiptir.
Hazeran çiçekleri tohumdan yetiştirilebilir. Ancak tohumdan yetiştirmek zordur. Tohumlar yılın başlarında iç mekanda filizlendirilebilir. İç mekanda filizlenen bitkiler ilk yıl çiçeklerini açabilmektedir. Tohumlar doğrudan toprağa dikilirse bir sonraki yıla kadar çiçek açamaz.
Hazeran çiçeği ilkbaharda don tehlikesinin bitmesiyle birlikte ekilmeye başlanabilir.
Hazeran çiçeğini dikerken birkaç adıma uymanız gerekir. Çeşitliliğe bağlı olarak bitkilerinizi 30-90 cm aralıklarla toprağa yerleştirin. Hazeran çiçeklerini bulunduğu kabın ya da saksının iki katı çapında bir delik açın ve bu deliğe yerleştirin. Böylece kökün üst kısmı toprak yüzeyi ile aynı hizaya gelecektir. Deliği doldurun ve toprağı nazikçe sıkıştırıp sulamasını gerçekleştirin.
Hazeran çiçeği çelikle çoğaltılabilir. Çelikler erken ilkbaharda veya sera şartlarında küçük yan sürgünlerden sağlanır. Bunlar üretim yastıklarında 10 – 15 derecede bekletilir, köklendirilir.
Hazeran çiçeklerine en çok sümüklü böcekler yapışır. Yine akarlarında yuvası olabilir.
Külleme, güneş yanığı, bakteri ve mantar lekeleri, gri küf, taç ve kök çürüklüğü, beyaz leke, yaprak lekesi gibi hastalıklar meydana gelebilir.
Bitkinin tüm kısımları yutulduğunda rahatsızlığa neden olabilir. Toksiktir. Hayvanlar ve çocuklarımızdan uzak tutmakta fayda var.
Hangi mevsimde hangi çiçek dikilmeli? Mevsime göre çiçek yetiştirmek
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…