Küçük ya da büyük bir bahçe hayaliniz varsa, bunu planlarken birkaç püf noktasına ve pratik önerilere dikkat ederek çok daha kullanışlı ve şık bir alan yaratabilirsiniz.
Küçük bir bahçe alanınız varsa diyagonal bir yerleşim mekanı daha geniş gösterir. Alanın orta kısmında buradaki gibi genişçe bir göbek bırakın. Bu alanı yemek takımınızı veya oturma grubunuzu yerleştirmek için kullanabilirsiniz. Ayrıca bu; çocukların etrafında koşturacağı ve keyifle oynayacağı, bunu yaparken de göz önünden ayrılmayacağı bir alan da yaratır. Orta göbeğin çaprazlarında oluşturacağınız iki küçük dairesel alan, güneşlenmek için şemsiye ve şezlongunuzu ya da keyif yapmak için küçük hamağınızı yerleştirebileceğiniz kendinize ait özel dinlenme köşeleri için ayrılabilir. Elbette bu iki alanı yemek ve oturma seti için ayırabilir, orta göbeği çocuklara oyun alanı olarak da bırakabilirsiniz. Evle bahçedeki bölümler arasına döşeyeceğiniz adım taşları bu alanlara çimlere basmadan ulaşmanızı sağlar. Çocukların oyun alanı etrafını allium veya sümbül gibi bakımı kolay ve hemen her tip toprakta soğanlı yetişebilen bitkilerle çevreleyebilirsiniz. Ancak bunun için yaz başında ekim yapmalısınız.
Bahçe zemini seçerken
•Sirkülasyonun çok olduğu yerlerde dayanıklı doğal taşlar tercih edin.
•Havuz ve duş kenarı gibi bahçenin ıslak zeminli bölümlerine kaydırmaz zemin malzemeleri uygulayın.
•Çocukların oynayacağı bir köşe düzenlerken zeminde taşa göre daha yumuşak olan ahşap ya da plastik seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
•Yürüyüş yolları ve bahçe kenarları doğal taş ve ahşap gibi dekoratif ürünlerle düzenlenebilir.
•Bitki ve varsa ağaç çevrelerini düzenlerken çok sert zemin uygulamalarından kaçının. Bu, zamanla kabarma ve doku kaybı yaratacağından kökleri korumak için zemin altına ayraçlar yerleştirin.
•Doğal taş dokusunu seviyorsanız kolay temizlenen, pürüzsüz ve fazla girintili çıkıntılı olmayan yüzeyleri tercih ederek işinizi kolaylaştırın.
•Çiçek ve bitkilerin bol olduğu köşelerde dokuyu bozmayan ahşap zemin malzemeleri doğru birer seçim olabilir. Ancak uzun süre dayanması için her sezon öncesinde yıllık bakımını yaptırmayı ihmal etmeyin.
Sebze bahçesi düzenlemek için
Küçük bahçenizin bir bölümünde sebze ekim alanı oluşturacaksanız bunun geri kalanıyla uyumunu da göz önünde bulundurun. Ardarda sürgün veren bitki türlerinin bakımı kolaydır ve zengin durur. Marul türleri geniş yapraklarından dolayı dekoratiftir. Her iki, üç haftada bir ekim yaparsanız tüm yaz yiyeceğiniz kadar ürün verir. Marulların yanına lahana, pazı, hindiba, maydanoz ve ıspanak gibi geniş yapraklı bitkiler ekerek görsel açıdan denge sağlayın. Bunlar aynı zamanda birbirlerinin gelişimini etkileyen bitki türleridir. Göbeğin etrafını bodur bitkilere ayırın. Eğer ağaç için alan ayıramıyorsanız metal kaplarda da büyüyebilen elma, limon ve nektarin gibi meyveler ekebilirsiniz.