Kirli havlular, evinizdeki en kirli eşyalardan biri olabilir. Yüzeyleri temizleyerek evinizin temiz olduğundan, mikrop ve bakterilerden arındığından kolayca emin oluyorsunuz. Ancak düşünmediğiniz bazı eşyalar üzerinde en fazla bakteri, virüs barındıran bölgeler olabilir. Örneğin mutfak ve banyo havluları…
KİRLİ BİR HAVLU İLE YÜZÜNÜZÜ YIKAMAK, TUVALETE BAŞINIZI YAPIŞTIRMAKTAN DAHA KÖTÜ
2020 yılının Şubat ayında havluların ne kadar kirli olduğu konusunda bir araştırma yapan mikrobiyolog Dr. Charles Gerba, “Aslında yüzünüze kirli bir havluyu sürerek, kafanızı tuvalette yıkamaktan daha fazla bakteri alıyorsunuz.” diyor.
HAVLULARI NE SIKLIKLA YIKAMAK GEREKİR?
Dr. Oz anketine göre, katılımcıların yaklaşık % 16’sı günlük olarak havlularını yıkadıklarını söylüyor. Öte yandan anket, çoğu insanın havlularını çok daha az yıkadığını ortaya koyuyor. Katılımcıların % 33’ü haftada iki ila üç kez havlularını yıkadığını söylerken, % 40’ı haftada sadece bir kez yıkadığını söylüyor.
Uzmanlar, havluların ne sıklıkla yıkanması gerektiği konusunda ise şu açıklamada bulundu:
Sıklıkla kullanılan havlular, her üç ila beş günde bir sıcak su ile yıkanmalı. Bununla birlikte, beyaz havlularınızı yıkarken çamaşır suyu da ekleyebilirsiniz.
KURUTURKEN DE DİKKAT EDİLMELİ
Dikkate alınması gereken bir diğer önemli faktör, yıkanan havluların nasıl kurumaya bırakıldığı. Uzmanların önerilerine göre, kurumaya bırakılmak yerine kurutmaya atılan havlular çok daha fazla bakterilerden arınıyor.
Kurutmaya atma imkanınız yoksa, kurumaya bırakacağınız havluları banyo kapısının arkasına asmayın ya da diğer havluların üzerine koymayın.
HAVLULAR NASIL TEMİZLENİP KABARTILIR?
Havlu temizliği nasıl olmalı? Havlular nasıl kabartılabilir? Yumuşacık havlular için püf noktaları anlatıyoruz.
Havlularınıza iyi bakarsanız yıllarca ilk günkü gibi yumuşak ve kabarık kalabilirler. Onları iyi durumda tutmak için bu ipuçlarını uygulayın.
- Yeni havlularınızı üzerinde olabilecek herhangi bir kimyasal maddeyi çıkarmak için hemen yıkayın.
- Aşırı deterjan koymayın. Havluları ılık suda hafif sabunla yıkayın.
- Havlularınızın sert veya daha az emici olduğunu hissetmeye başlarsanız her birkaç yıkamada bir makinenize sirke veya boraks ekleyin.
- Yumuşatıcı kullanmayın. Yumuşatıcı lifleri kaygan bir kalıntı ile kaplar ve su emilimini engeller. Bunun yerine, hava sirkülasyonunu arttırmak ve lifleri kabartmak için kurutma topu kullanın.
- Duştan sonra, kuruması için havluyu bir çubuk veya duş çubuğuna asın. Bu bakteri üremesini önlemeye ve yıkamalar arasındaki süreyi uzatmaya yardımcı olur.
- Evinizdeki her kişi için en az iki banyo havlusu bulundurun.
HAVLULAR DİLE GELSE…
Bir banyo havlusunun konuştuğunu düşünün. Söylediklerine kulak verin, nasıl yıkayacağınızın, nasıl saklayacağınızın ipuçlarını bir de onlardan dinleyin. İşte havlu temizliği hakkında detaylar…
Mağazada çok daha yumuşaktım çünkü…
Yeni havluların imalat sürecinde dokuma lifleri üzerine özel bir boya tabakası uygulanır. Bu tabaka havluya ilk dokunduğunuzda elinizde ipeksi bir his uyandırır. Oysa bu ekstra ipeksi doku birkaç etkili yıkama sonucunda kaybolur. Bunun için deterjan ya da makinenizi suçlamayın.
Çamaşır dolabında çok daha rahatım
Banyolar genellikle bol buharlı ve nemli ortamlardır. Havluları bu alanda kuru tutmak zor olabilir. Zamanla küf ve nem kokmasına sebep olmamak için kullanmadığınız çamaşır odasında ya da yatak odasında depolamak daha sağlıklı olur.
Mümkünse sadece deterjan kullanın
Kimi çamaşır yumuşatıcıları ya da kurutma kağıtları farklı kimyasallar içerdiğinden havlu yüzeyinde ekstra bir katman oluşturarak emiciliğini azaltır ve kuruması zorlaşır. Bu saçınıza fazladan nemlendirici sürmeye benzer. Bu yüzden mümkünse sadece deterjan kullanın.
Beni sirkeyle kabartır mısın?
Havlunuz cildinizi tahriş edip kaşındırıyorsa, makinenizin yumuşatıcı gözüne bir ölçek sirke dökerek yıkayın. Bu havlu üzerine yapışan deterjan kalıntılarını temizleyerek dokuları rahatlatır ve yumuşatır. Ayrıca sirkeye ekleyeceğiniz birkaç damla esansiyel yağ havluların güzel kokmasını sağlar.
Diş macununu benden uzak tutun!
Beyazlatıcı ya da, diş macunu, yüz temizleyici gibi kişisel bakım ürünleri içeriklerinden dolayı havlu yüzeyinde kalıcı lekeler bırakabilir. Bu yüzden makyajınızı temizledikten sonra havlu ile silmeden önce yüzünüzü bol suyla iyice durulayın.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Beyaz spor ayakkabı nasıl temizlenir? Kolay yöntemler
Corona Virüsüne karşı çamaşır suyu etkili mi? Ne kadar kullanılmalı?
Hangi sıcaklık Corona Virüsüne karşı etkilidir? Çamaşırları kaç derecede yıkamalı?
Corona Virüsü kıyafette ne kadar yaşar? Poşet ile eve gelir mi?