Alibey, yaygın adıyla Cunda Adası’nda geçmişin izlerini günümüze taşıyan bu ev, aslına uygun restore edilerek yeni bir yaşama merhaba demiş!
Alibey Adası’nın Arnavut kaldırımlı ara sokaklarında ilerliyoruz. Taksiyarhis Kilisesi’nin tam arkasında restore edilmiş bir Rum evi göz kırpıyor bize.
2013 yılında alınan evin o zaman sadece zemin katı ayakta ve harap durumdaymış. Mevzuata uygun projelerin çizilmesi iki yıl sürmüş. Bu sürede sadece zemin kat ön cephesi ayakta kalabilmiş.
Ufacık bahçesi ve yaşam alanıyla bizi adeta başka bir dünyaya götürüyor. 2015 yılının Mart ayında restorasyonuna başlanan yapı 27 metrekare oturum alanlı ve bahçesi dahil 52 metrekarelik bir alana yerleşiyor.
Evin inşasını Mimar Nurdan Topoğraf gerçekleştirmiş. Nurdan Hanım her detay ile ilgilenerek, küçük metrekareli bir evde tüm fonksiyonların düzenli olmasını sağlayacak çözümler üretmiş.
Yapının ön cephesi Ayvalık ve Alibey Adası’na özgü sarımsak taşından yapılmış. Bu özel kesim taşlar numaralandırılarak sökülmüş ve restorasyon sırasında yeni baştan yerine konulmuş. Orijinal demir kepenkler onarılarak tekrar kullanılmış. Zemin kat salon ve açık mutfaktan oluşurken üst katta yatak odası ve banyo bulunuyor.
Yeni sahiplerinin burayı tercih etmesinin en önemli nedenlerinden biri binanın kendine has ruhu/kimliği olmuş. Geçmişte binanın zemin katı ise dükkanmış.
27 metrekarelik alanda açık mutfak, salon ve üst kata çıkış merdiveni bulunuyor. Taş duvarları değerlendirmek için mümkün olduğunca niş açılmış.
Zemin kata girişte ana kapı olarak kullanılan demir kepenk olduğu gibi korunmuş. İzolasyonu sağlamak amacı ile cam kapı ile desteklenmiş.
Merdiven altında ve merdiven boşluğunda özel dolap çözümleri geliştirilmiş.
Ev sahibesi eski ve yeniyi bir arada kullanmayı seviyor ve her halükarda doğallıktan yana. Mekanda mümkün olduğunca küçük ve kullanışlı mobilyalar tercih edilmiş.
Küçük metrekareli bir ev olduğundan sıvalı duvarlarda kırık beyaz tercih edilmiş. Pencere ve kapı doğramaları ile düşeyde kullanılan tüm ahşaplar da mekanı geniş ve aydınlık göstersin diye su bazlı boya ile beyaza boyanmış. Taş duvarlar ve orijinal cephe taşları doğal hali ile bırakılmış.
Evin tamamında eşyalar hariç, beyaz renk ve yapıda kullanılan malzemelerin kendi doğal hali mevcut. Taş, ahşap, cam ve demirin doğal hali… Mobilya ve aksesuar seçiminde ise ev sahibesinin arkadaşı Işık Susu yardımcı olmuş.
Üst kattaki banyonun penceresi Taksiyarhis Kilisesi’nin çatısını görüyor. Banyoda ıslak mahallerde traverten kullanılmış. Banyo dolabı özel yapım.
HAZIRLAYAN: GÜNSELİ BÜYÜKSAĞIŞ
FOTOĞRAFLAR: İBRAHİM ÖZBUNAR
Harabe haldeki bir evin mükemmel dönüşümü: Öncesi ve sonrası
Dekorasyonun ana bileşenlerinden aydınlatmalar için seçilen doğru beyaz ışık derecesi, yaşam alanlarınızda şık ve rahatlatıcı…
Yılın son ayında, eskiyi geride bırakıp yeni bir sayfa açmaya hazırlanırken bu ruhu tüm eve…
Kekik çayı nasıl yapılır? Mikrop öldürür, mide kramplarına iyi gelir, öksürük giderir, toniktir. İşte püf…
Her birimizin belli yılbaşı dekorasyon temalarına ve süslemelerine eğilimleri vardır. Peki ya bu tercihlerinizin arkasında…
Bu evin dekorasyonunda sade hatlar kullanılmasının yanında monokrom renk seçimiyle de oldukça modern bir görünüme…
Yaklaşan yeni yıl öncesi evde yılbaşı süsü nasıl yapılır? diye düşünüyorsanız pratik, kolay tarifleri sizin…