Hangi vazoya yerleştireceğiniz çiçeğin daha iyi duracağını bilmiyorsanız sizler için ipuçlarımız var. İşte vazo çiçeklerini taze tutmak için yapabilecekleriniz, dar, geniş, kısa ya da uzun vazolara yerleştirebileceğiniz çiçekler ve dekorasyon önerileri…
Envai çeşit çiçek, biçim biçim, renk renk, desen desen vazolar. Eğer çiçek + vazo kombinleri sizi zorluyorsa bir kaç önerimiz var.
CAM GLOB VAZO
Glob vazolar da en sık karşımıza çıkan vazo çeşitleridir. Alt bölüm yuvarlak
formlu olduğu için üst bölümde yer alan çiçeğin de yine yuvarlak bir forma
sahip olması gerekir. Bunu iki şekilde sağlayabilirsiniz. Birinci yöntem top
formlu bir buket hazırlamanız. İkinci yöntem ise bitki süngeri koyarak çiçek tasarımını sabitlemeniz.
KISA VE TOMBUL VAZOYA HANGİ ÇİÇEK KOYULUR?
Kısa ve yuvarlak formlu bir vazoda kısa saplı ve küçük çanaklı çiçekler daha şık ve gösterişli durur. Erengüller, tomurcuk güller ve küçük karanfillerin saplarını vazo yüksekliğinden biraz uzunca keserek yerleştirin. Çiçeklerin ortasına saplayacağınız uzun yapraklar kompozisyona yükseklik kazandırır.
Sehpa ortasına koymak istediğiniz geniş ağızlı kaseyi vazo olarak kullanabilirsiniz. Sehpanın ortasında küçük bir gölet hissi yaratmak için geniş kafa çapına sahip çiçekleri tercih edebilirsiniz. Ortanca, şakayık çiçeğinin kafasını kesip suda kullanın hatta isterseniz aralarına küçük tea-lightlar da dahil edebilirsiniz. Geniş bir yer kaplar ve dekoratif bir etki verir.
KASE Mİ VAZO MU?
Kase tarzı geniş ağızlı kısa vazolar büyük el buketlerini sergilemek için ideal. Böylece buket dağılmaz ve hacimli duruşu bozulmaz. Papatya, hüsnüyusuf, lisianthus gibi ince saplı çiçekleri böyle vazolara yerleştirebilirsiniz. Şebboy, gerbera gibi uzun kalın saplıları dar ağızlı vazoda tek dal olarak kullanın.
DAR AĞIZLI VAZO
Dar ağızlı vazolar da evlerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Hatta birçok dekoratif cam şişeleri vazo olarak kullanabilirsiniz. Sade çizgilerden hoşlananlar için dekoratif bir çözüm olacaktır. Tek bir çiçek veya yeşil yaprak ile dal parçalarını beraber kullanabilirsiniz. Şişenin boyuna uygun olarak gül, kala, lale tercih edebilirsiniz.
DAR BOYUNLU GENİŞ AĞIZLI VAZOYA NASIL ÇİÇEK KOYULUR?
Klasik vazo modeli olan dar boyun, geniş ağız için seçmeniz gereken çiçekler yan yana gelince küçük bir top buket olabilecek türlerden olmalıdır. Sümbül, gül veya frezyalardan oluşan top formlu buketi vazonuza yerleştirebilirsiniz. Cam vazolarda saplar görüneceği için buketi iple bağlayın ve uçlarını verevine kesin. Bu sayede karmaşık bir görüntü olmaz.
Küçük çanaklı ve orta boy kalınlıkta saplılar dar boyunlu, geniş ağızlı vazolarda daha şık durur. Çiçeklerin taç yapraklarını tamamen üstte kalacak şekilde kesin ve vazonun ağzını dolduracak şekilde kalınca bir demet şeklinde yerleştirin. Frezya, sümbül, leylak gibi küçük çiçekli olanlar için ideal.
UZUN VE KISA SİLİNDİR DAR VAZO
Silindir vazolar her zaman hayat kurtarır. Dar ağızlı ise ince uzun çiçekler tercih etmelisiniz. Lale, glayöl, hezaren çiçeği, ayçiçeği gibi… Tasarımı desteklemek istiyorsanız hemen yanında kısa vazo ekleyin. Silindir vazonun boyu kısaldığına göre farklı çiçek tercih etmelisiniz. Mesela yeşil ortancalar ya da su içinde Cymbidium orkide…
SÜRAHİYİ VAZOYA DÖNÜŞTÜRMEK
Çiçeklerinizi sergilemek için ille de klasik bir vazo olmak zorunda mı? Elbette hayır. Mesela orta boy genişçe bir sürahi de aynı işlevi görür. Eğer uzunca bir sürahiniz varsa birkaç bahar dalını uzunlu kısalı yerleştirebilirsiniz. Ayrıca lale, gül, krizantem, lilyum, glayöl gibi uzun saplı çiçekler de bu tarz vazolara uygundur.
KONİK VAZO
Ters üçgen şeklinde olan bu vazolar içinde daha uzun bitkilere de yer verebilirsiniz. Ön bölümde sarkık bir şekilde Hedera helix, Asparagus yaprakları, Anthorium gibi çiçeklerle tasarıma hareket katarken arka bölümde uzun yapraklar ve çiçekli türlerle güzel bir kompozisyon oluşturabilirsiniz. Farklı türleri seçerken renk uyumuna dikkat etmelisiniz.
KLASİK VAZOYA HANGİ ÇİÇEKLER KOYULUR?
Hangi vazoya hangi çiçek? En klasik vazo formu altı geniş üste doğru daralan ve ağız kısmında tekrar genişleyen, yani küp formuna yakın olan. Seramik, plastik, metal gibi transparan olmayan vazolarda çiçek saplarının bir önemi yok. Ancak şeffaf cam bir vazo kullanıyorsanız saplarının şekline de dikkat edin. Bunun için tüm sapları aynı boyda kesin ve mümkünse taç kısmına yakın bir yerden şık bir iple bağlayın. Sapları verev açarak vazoya yerleştirin.
VAZO ÇİÇEKLERİNİ TAZE TUTMAK İÇİN YAPILABİLECEK 3 İPUCU
- Çiçekleri alır almaz saplarını 45 derece açıyla ve en az 2,5 cm boyunda kesin. Böylece sapların kurumasını önleyerek daha uzun süre ve geniş miktarda su tutmasını sağlarsınız.
- Sapların alt kısmındaki yeşil yaprakları ve gereksiz sapları keserek temizleyin. Çünkü bunlar çok çabuk çürür, koku yapar ve çiçeklere zarar verir.
- Çiçeklerin suyunu birkaç günde bir değiştirerek bakteri oluşmasını önleyin. Bakteriler sapların su emmesini engeller ve çiçekler çabucak solar.
ÇİÇEKLERİN RUHUMUZA KATTIKLARI
Hangi çiçek kokusu insanda arındırıcı ve rahatlatıcı etki yaratır? Çiçek renklerinin rahatlatıcı etkisinden kısaca söz eder misiniz?
Taze çiçek kokuları farklı duygular uyandırır, mesela yasemin, lavanta, beyaz-pembe sweat peas, papatya, bahçe gülleri, leylak, sümbül rahatlatır. Sarı renk duygusal enerjinin ana rengi olduğu için sağlık ve yaşam gücünü yani güneşi temsil eder.
Gerbera, karanfil, solidago, beyaz ve yeşil ortanca, calla, pompon ve kasımpatı gibi yeşille desteklenmiş ve tam açmış büyük çanaklı çiçekler doğanın şifa enerjisini, beyaz ise huzuru uyandırır. Gevşekçe düzenlenmiş mavi tonlar, mor ve lavanta renkleri huzur verir, zihni stresten arındırır. Mavi, gökyüzü ve okyanusu temsil eder.
Ortanca, hezaren çiçeği, lisianthus, şebboy gibi mavi ve mor gölgeli çiçeklerse ruhsal enerjiyi yükseltir. Kırmızı ve pembe tonları taşıyan petunyalar, duygusal karmaşa ile başa çıkmamıza destek olurken neşe ve heyecan verirler. Yine yeşil tonları duygusal dinginlik verir, stresi azaltır.
HANGİ VAZOYA HANGİ ÇİÇEK YERLEŞTİRİLİR?
Hangi vazoya hangi çiçek konulmalı? Vazo seçimi yaparken çiçek boyuna ve hacmine dikkat edin. Uzun bir kaba yapılan aranjmanın en uzun dalı vazo yüksekliğinin 1,5 kat, geniş bir kaba yapılan aranjmanın en uzun dalıysa vazo eninin 1,5 katı kadar olmalı. Ayrıca çiçeklerin uzunluğu ve hacmini düzenlemeye göre ayarlayabilir, çiçek süngeri, teli, gibi teknik malzemeler kullanarak dengeleyebilirsiniz.
Buse Hekimci / Çiçek Tasarımcısı, Florart.
Aşk merdiveni bakımı, sulama ve çoğaltması nasıl yapılır? Nephrolepis çoğaltma nasıl yapılır?
Taşınırken bitkileriniz zarar görmesin! Çiçekleri korumanın yolları