Leke izlerini pratik bir şekilde nasıl yok edeceğinizi anlatıyoruz.
Yağ lekesini üzerine mısır unu serpiştin. Un yağı çektikten sonra makinede yıkayın. Lekeli kumaşınızı yıkamadan önce, kuru olarak arap sabunu ile silmek de işe yarayabilir.
İpek ve yün üzerindeki ruj lekelerini benzin ya da katkılı alkol ile çıkartabilirsiniz. İpekteki boya lekeleri için kumaşı ılık suda sabunla yıkayın. Eğer leke çıkmıyorsa terebentin kullanmanızı önerebiliriz.
Kahve lekesini sirke ve limon suyu ile temizleyebilirsiniz. Ancak eski bir kahve lekesi varsa önce gliserinle silip daha sonra az amonyakla durulayarak iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.
Detaylar: Kahve lekesi nasıl çıkar? Doğal ve kolay yöntemler
Halılarınıza ya da kumaşlarınıza yapışan sakızlardan kurtulmanın en basit yolu ise buz torbasını üzerine bastırmanız ve biraz bekletmeniz.
Eğer tişört ya da kotunuzun üzerine yapıştıysa, kıyafetinizi bir torbayla buzluğa koyabilirsiniz. Ancak tutkal gibi kuvvetli yapışkan maddeler için soğuk yerine sıcak uygulamanız gerekir.
Böyle bir durumda lekeniz ince bir kumaştaysa, üstüne ve altına emici kağıt koyup daha sonra üzerinden sıcak ütü ile geçmeniz yeterli olacaktır. Bu işleme kağıt, tutkalı eminceye kadar devam edebilirsiniz.
Lekenin üzerine önce ılık suya batırılmış havluyu koyup lekenin yumuşamasını sağlayın. Leke çıkarıcı bir deterjanla yıkayın.
Halılarınızda oluşan kırmızı şarap lekesini, beyaz şarapla nazikçe silerek de çıkarabilirsiniz.
Çay ve kahve lekeleri için bire bir. Bir beze dökün, yavaşça lekenin üzerine uygulayın 3 dakika tutun ve durulayın.
Detaylar: Beyaz sirke ile temizlik -Sirke dezenfekte eder mi?
Özellikle şarap lekeleri için uygun bir çözüm. Lekenin üzerini tuzla örtün daha sonra kaynar suyu dökün ve kuruyunca çitileyip yıkayın.
Detaylar: Tuz ile temizlenebilen lekeler! Evinizin pratik temizlik kurtarıcısı
Limon ve gliserini bir arada kullanırsanız ellerinizde oluşan boya, tutkal ve kimyasal kirlerinin yok olduğunu göreceksiniz.
Detaylar: Limon ile temizlik yapabileceğinizi biliyor muydunuz? İşte kullanım alanları
Tüm kumaşlarda; bir leğen sıcak suyun içine suyla eşit miktarda gliserin karıştırdıktan sonra lekeli kumaşınızı içine bastırın ve bir saat bekletin. Ardından, makineye atıp her zamanki gibi yıkayabilirsiniz.
Tüm kumaşlarda; zift lekesinin üstüne vazelin sürüp bir saat bekletmeniz, sonra da bu lekeyi her eczanede satılan eterle silmeniz gerekir. Mazot ve benzin lekesini ise, öncelikle bir ıspatula yardımıyla çıkartmalı, ardından beyaz ispirtoyla tampon yaparak silmelisiniz. İşlemi tamamladıktan sonra üzerine talk pudrası serpmeli, ardından ise fırçalamalısınız.
Tüm kumaşlarda; özellikle gömlek yakalarında gördüğümüz ve makineye atsanız bile çıkmayan yağlı sarı renge çalan ter lekeleri için yapmanız gereken en basit şey, çamaşırınızı makineye atmadan önce yakasına ince bir fırça yardımıyla şampuan sürmeniz olacaktır.
Tüm kumaşlarda; sakızın yapıştığı bölgeyi, içine buz koyduğunuz bir torba yardımıyla soğutmalısınız. Sakız geniş bir alana yayılmışsa kıyafeti bir poşete koyup buzlukta bekletebilirsiniz. Ardından da sakız sertleştiğinde bir kaşık ya da ıspatula yardımıyla, sakızı bölgeden kazımalısınız. Eğer yağlı bir leke gözünüze çarpıyorsa, aseton yardımıyla bu lekeyi de rahatlıkla çıkartabilirsiniz.
Tüm kumaşlarda; bir bezin ucunu limon suyuna batırdıktan sonra lekenin üzerini silmelisiniz. Leke vişne lekesiyse sabunla yıkamalı, ardından bir gece süte yatırıp ertesi gün yıkamalısınız.
Çimen lekesini çıkarmak için (çamaşır suyuna dayanıklı kumaşlarda) lekenin üzerine deterjan ekleyip ovalayın. Daha sonra çamaşır sulu sıcak suda yıkayın. En son lekenin üzerine alkol döküp durulayın. Çamaşır suyuna dayanıksız kumaşlar içinse aynı uygulamayı çamaşır susuz deneyebilirsiniz.
Tüm kumaşlarda; genellikle sütle çıkan mürekkep lekesi bu taktikle de çıkmıyorsa, bölgeyi önce limon suyuyla ardından beyaz sirkeyle bastırmadan ovabilirsiniz. Kumaşınız beyaz ise sulandırılmış çamaşır suyu ile silebilirsiniz.
Detaylar: Mürekkep lekesi nasıl çıkar? Kumaş, halı, parke, duvar
Tüm kumaşlarda; öncelikle kumaşın üzerinden boyayı kazımalısınız. Hangi tip boya damlattıysanız, ona uygun bir çözücüyle lekeyi temizlemelisiniz. Söz konusu kuru bir leke ise, bölgeyi sabunlu suyla yıkamak gerekir. Bir gün boyunca kumaşınızı suda bırakın. Boya yumuşayınca, terebetinle silmelisiniz.
Tüm kumaşlarda; çamurlu bölgeyi sakın ıslak bir bezle silmeyin. Öncelikle yapmanız gereken, lekeli bölgenin iyice kurumasını beklemektedir. Leke büyükse bir elbise fırçası yardımıyla, küçükse bir diş fırçasıyla, kurumuş çamuru fırçalamalısınız. Kirin gölgesi kalmışsa, kumaşı su ve sirke karışımıyla silmelisiniz.
Süet kıyafet ve aksesuvarlarınızın üzerinde, yağmurdan lekeler oluştuysa endişelenmenize gerek yok. Süet fırçasıyla hafifçe fırçaladığınızda izlerin hepsi kaybolacak.
Lekenin olduğu yeri sadece ılık suyla yıkayın ya da silin. Çünkü sıcak su kullandığınızda sütün içinde bulunan protein iyice dokuların arasına yerleşir.
Daha fazla pratik fikir ve öneriler için “Evde Düzen” sayfamızı ziyaret etmelisiniz.
Ezgi Mola’dan mürekkep lekesi çıkartıcı tarif
Halı temizliğinin ipuçları – Halı nasıl temizlenir? Nasıl yıkanır?
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…