Hangi bitkinin saksısı ne zaman değiştirilmeli?

Hangi bitkinin saksısı ne zaman değiştirilmeli? Bitkilerin saksı değişimi sağlıklı dönemlerinde gerçekleştirilir. İşte detaylar…
Hangi bitkinin saksısı ne zaman değiştirilmeli? Bitkilerin saksı değişimi sağlıklı dönemlerinde gerçekleştirilecekse bunun için en ideal ay ilkbahar dönemidir. Yani havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte saksı değişimlerine de başlamak en iyisi. Ama bazen kışın özel günlerde gelen hediye bitkiler ya da sizin satın aldığınız bazı bitkilerin toprak kalitesinde yaşanan sorunlar, bitkide oluşan bit ya da bazı hastalıklar gibi etkenler sizi toprak değişimine doğru götürür.
Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, bitkilerin saksı değişim dönemleri ile ilgili bilgi verdi.
KIŞIN SAKSI DEĞİŞİMİ YAPILIR MI?

Kışın saksı ve toprak değişiminin riskleri evet vardır. Ama kurallara uygun bir şekilde gerçekleştirirseniz bu durumdan en az etkiyle kurtulmanızda mümkündür.
Bitkilerin çoğu kışın uykuda olur. Bu süreçte kendini ilkbahara daha da güçlenerek uyanmak için hazırlamaya başlar. Eğer durduk yere kışın ortasında bitkinizin saksı ve toprak değişimini yaparsanız bitki ani ortam değişikliği yaşamanın şokuyla birlikte gelişiminde sorunlar yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.
Yine iç mekanda bakılan bir bitkiyi hem saksı değişimi yapıp hemde bir anda dış mekana almakta olumsuzlukların ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Eğer toprakta sineklenme, küflenme, bitkide bitlenme gibi olağan dışı bir durum söz konusu değilse bitkilerin toprak değişimleri ilkbahara bırakılmalıdır.
HANGİ BİTKİNİN SAKSISI NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLİR?

Devetabanı, difenbahya, spatifilyum (barış çiçeği), pothos (salon sarmaşığı), aşk merdiveni gibi tropik bitkilerin hepsinin saksı değişimini ilkbaharda rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Guzmanya, Eşmeya, Kalanchoe, antoryum gibi bitkileride yine ilkbaharda havanın ısınmaya başlamasıyla birlikte değiştirebilirsiniz.
Sansevieria türleri, Aloevera, dikenler tacı, yuka gibi bitkileri ise yaza doğru değiştirmek gerekir. Çünkü kökleri çok serinlikten hoşlanmadığı için etkilenebilir.
YUKARIDAKİ BİTKİLERİN BAKIMLARI İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN İSİMLERİNİN ÜZERİNE TIKLAYABİLİRSİNİZ. FARKLI BİTKİLERİN BAKIMLARI İLE İLGİLİ BİLGİLERE İSE “ÇİÇEK BAKIMLARI VE ÇİÇEK ÖZELLİKLERİ” SAYFAMIZDAN ULAŞABİLİRSİNİZ.
İlginizi çekebilir: Eve renk katan saksı bitkileri nelerdir? İşte 10 çiçek önerisi
TOPRAK VE SAKSI DEĞİŞİMİ YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Toprak ve saksı değişimi yaparken dikkat etmeni bir diğer hususta toprak karışımının bitkiye uygunluğudur. Yine saksınızın boyutu, derinliği ve genişliğide önemlidir. Saksının alt tabanında birden fazla hava deliği bulunması bitki kök sağlığı için önemlidir. Eğer eviniz sürekli güneş alan bir cephedeyse koyu renkli saksılar yerine daha açık renkli saksılar tercih edilmelidir. Toprak karışımı bitki türüne göre hazırlanmalıdır. Ya da uygun bir karışım temin edilmelidir.
Toprak değişimi öncesinde bitkinizi bir gün ya da birkaç saat öncesinde sularsanız daha rahat şekilde saksısından çıkartabilirsiniz.
Saksı değişimi zamanlarında bitki iç mekandan dış mekana taşınacaksa bu işlem yavaş yavaş alıştıracak şekilde yapılmalıdır. Ani değişimler bitkinizi olumsuz etkileyebilir.
Hangi bitkinin saksısı ne zaman değiştirilmeli? sorusunun yanıtı bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir.
Bitki bakımında en sık yapılan hatalar ve çözümleri
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Yerden ısıtmalı ya da kaloriferli evlerde, ısıtmadan zarar görmeyen 5 iç mekan bitkisi -
Kuşkonmaz çiçeği bakımı (Neden sararır, nasıl dikilir?) -
Yaz kış kurumayan saksı çiçekleri - Bu 7 bitki yaz kış çiçek açıyor! -
Burcunuza göre kişiliğinizi yansıtan, enerjinize iyi gelen bitkiler -
Bakımı zor 10 iç mekan bitkisi -
Dikenler tacı bakımı nasıl yapılır? Evde bakımın püf noktaları -
Yasemin çiçeği bakımı nasıl yapılır? Yasemin nasıl çoğaltılır? -
Kılıç çiçeği bakımı ve özellikleri: Evde bakımı nasıl yapılır? -
Az ışık alan ya da ışık almayan banyolarda yetiştirilebilecek bitkiler -
Sinerelya çiçeği bakımının püf noktaları: Hikayesi ve özellikleri -
Antoryum çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Anthurium) yapraktan çoğalır mı? -
Lilyum çiçeği bakımı nasıl yapılır? Lilyum anlamı ve yetiştirilmesi
Yorum Yaz