Evde çok sık karşılaşılan ufak tefek tamiratlar için mutlaka bir ustayı aramanız gerekmez. Basit yöntemlerle tamirat işlerinizi kendiniz de yapabilirsiniz.
1,5 SAAT
SÜRTEN VE GICIRDAYAN KAPI
Eğer evinizdeki doğrama kapılarınızda gıcırtı ve sürtme varsa kapının dış çerçeve ölçülerini ve menteşelerini kontrol edin. Zamanla kapılar aşağıya doğru düşme yapabilir. Bunun için menteşe vidalarını sıkıştırmanız gerekebilir. Bu da kapıyı tekrar eski gönyesine geri getirebilir. Öteki taraftan eğer sorun bu değilse muhtemelen kapı çerçeve için fazla büyüktür. Bu durumda metal zımparalarla yardımıyla kapının fazlalık kısımlarını zımparalayabilirsiniz. Bazen gıcırtının sebebi yağlanmayan menteşelerden kaynaklıdır. Bu durumda kapınızı periyodik olarak yağlamanızı öneririz. Ancak bazen fazla sıkışmış menteşe vidaları da bu gıcırtıyı çıkarabilir. Vidaların ideal sıkılıkta olup olmadığını kontrol edin. Kapınız artık normal çalışır hale gelmiş olmalı.
30 DAKİKA
TIKANAN GİDERLER
Küvet ya da lavabo tıkanması en sık karşılaşılan problemlerden biri. Genellikle sabun artıkları ya da biriken kirler buna sebep olur. Yandaki adımları izleyerek bir tesisatçı olmaksızın küvetinizi eski durumuna getirebilirsiniz.
1. Eğer lavabonuza kimyasal dökmek istemiyorsanız sirke ve karbonat da deneyebilirsiniz. Yarım bardak karbonat ve 1 bardak sirkeyi bir kaba koyun. Üzerine 100 derece kaynar su ilave ederek gidere dökün.
2. Bir plastik pompa yardımıyla gideri tıkayan katı objeleri çıkartmanız mümkün. Eğer biriken daha başka kirler varsa yeniden deliğe kaynar su dökebilirsiniz.
3. Eğer pompa işe yaramazsa bir telin ucunu hafifçe kıvırarak giderinizi tıkayan objeyi çıkarmaya çalışabilirsiniz.
4. Eğer her üç yöntemde işe yaramazsa bu durumda lavabonun altındaki tesisat borularını sökmeniz gerekir. Sökerken her bir somunun ve dirseğin nereden çıktığına dikkat etmeniz gerekir ki monte ederken de aynı basamakları izleyebilesiniz. Boruları sökerken giderin altına mutlaka boş bir kova koymayı ihmal etmeyin. Aksi halde borularda biriken kirli sular etrafa yayılacaktır.
30 DAKİKA
HALI VE KANEPEDEKİ LEKELER
Lekelerle baş etmenin altın kuralı dökülen şeylere anında müdahale etmekten, doğru yöntemle leke üzerini ovmaktan geçiyor. Uygulayacağınız yöntemi öncesinde görünür olmayan bir alanda test edebilir ya da leke oluşur oluşmaz ilk önce daha az görünen bir alanda deneyebilirsiniz.
1. Kan lekesi: Soda ve hafif nemli bir bezle lekeyi ovarak çıkarmanız mümkün.
2. Çikolata: Bulaşık deterjanı ve hafif nemli bir bezle çikolata lekesini çıkarabilirsiniz. Yağlı bir leke olduğu için yağı çözme özelliği olan bulaşık deterjanları işe yarayacaktır. Dışardan içeri doğru lekeye müdahale etmeye özen gösterin.
3. Kırmızı şarap: Önce lekenin üzerine biraz tuz serpin. Tuz lekeyi ilk olarak içine çekecektir. Sonrasında bir halı ya da döşeme şampuanı ile lekeyi silin.
4. Mürekkep lekesi: Sıcak su, bir çorba kaşığı beyaz sirke ve sıvı bulaşık deterjanı ile hafif mürekkep lekelerini çıkarmanız mümkün. Daha ağır lekeler için mutlaka kimyasal kullanmanız gerekir ki lekeyi çözebilsin.
5. Yağ lekesi: Yağ lekesinin üzerine biraz karbonat serpiştirin. Pudra da benzer işlevi görecektir. 15 dakika sonra elektrik süpürgesi ile çekin. Temiz bir bezle ve halı ya da döşeme şampuanı ile lekeyi ovun.
6. Ruj lekesi: 1 tatlı kaşığı bulaşık deterjanı, 1 tatlı kaşığı beyaz sirke ve 2 bardak sıcak su ile lekeyi ovarak çıkarabilirsiniz.