Güvercin gübresi kullanımı – Çiçeklere iyi gelir mi?

Güvercin gübresi kullanımı nasıl olmalı? Güvercin gübresi çiçeklere nasıl uygulanır? Nasıl hazırlanır? Ne sıklıkla kullanılır? Faydaları nelerdir? Hangi bitkilere verilebilir? Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf yanıtladı.

GÜVERCİN GÜBRESİ KULLANIMI

Güvercinler bir arada yaşayan kuş türüdür. Özellikle ülkemizin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kayalık ve mağaralara sığınan güvercinler buradaki oyuk ve teraslara dışkılarını bırakır. Bu dışkılar fermantasyona uğrayarak verimli bir içeriğe sahip olur. Yine çürüme ve ayrışma sonucunda başka işleme gerek kalmadan birçok bitki türünde verimi arttırmak için kullanılmaktadır.

Güvercin gübresi çok eski yıllardan beri bitkilere besin olarak uygulanmaktadır. Uygulama sonucunda meyve ve sebze kalitesinde gözlenen değişikler nedeniyle kullanım alanı giderek artmaya başlamıştır. 

Güvercinler kanatlı kuşlar içerisinde en fazla ürik asit sağlayan türlerdendir. Bu da güvercin gübresi içerisinde bulunan organik madde ve azot miktarını etkilemektedir. Ve verimli bir ürün haline gelir.

Eski zamanlardan beri özellikle tarım alanında sorun yaşanan verimsiz topraklarda kullanılarak toprak verimi arttırılmıştır. Ülkemizde de Güneydoğu Anadolu bölgesi ve çevresinde sıkça kullanılan bir uygulamadır. 

GÜVERCİN GÜBRESİ FAYDALARI

Yine ülkemizin en meşhur ürünlerinden olan Diyarbakır ilinde yetiştirilen karpuz yetiştiriciliğinde de verimli toprak oluşumunu sağlamak amacı ile güvercin gübresi kullanılmaktadır. Bu sayede güvercin gübresi ile işlem görülmüş olan topraklarda yetişen bitkilerin vejetatif gelişimi daha hızlı olması sağlanmaktadır. Yine bitki dayanıklılığı, bağışıklığı desteklenmektedir. Yetiştirilmekte olunan ürünlerin kalitesinin arttırılmasını sağlamaktadır.

GÜVERCİN GÜBRELERİ ÇİÇEKLERE NASIL UYGULANIR?

Güvercin gübresi süs bitkileri yetiştiriciliğinde de sıkça kullanılmaktadır. Süs bitkileri yetiştiriciliğinde de yine bitki dayanımını, bağışıklığını arttırmaktadır. Daha sağlıklı gelişmesini desteklemektedir. Bitkinin böceklenmesini, bitlenmesini engeller.

Güvercin gübresi miktarı ve uygulaması sık yapılırsa bitkilere zarar verir. Fazla miktarda güvercin gübresi kullanımında bitkinin kökleri yanar ve bu da bitkinin ölmesi anlamına gelir. 

Güvercin gübresinin belirtilen oranlarda kullanımı çok önemlidir. Yani göz kararı bir uygulama yapmak tehlikeye davetiye çıkartabilir. 

Genellikle üzüm bağlarında toprak verimliliğini arttırmak için sıkça kullanılmaya başlanmıştır.

Kaliteli ve gerçek güvercin gübresine ulaşmak günümüzde daha da zorlaşmıştır. Çünkü tam çürüme ve ayrışması olmayan direk güvercin dışkısını piyasada satışa sunan birçok marka mevcuttur. Eğer doğal yolla fermantasyona uğramamış bir gübre satın alırsanız ne yazık ki bu üründen beklenen verimi de alamazsınız.

Güvercin gübresini tarım uzmanları belli ölçek dahilinde kullanır. 1m²’lik bir uygulama alanı için yarım su bardağı kadar güvercin gübresi kullanılması önerilir. Yüzeyin her yerine eşit olacak şekilde serpip mevcut toprakla karıştırmanız yeterli gelecektir. 

Bitkilerin uyanışa geçtiği dönemde güvercin gübresi iyi bir destekçidir. Köklenmeyi ve verimi arttırdığı için ilkbaharda bitkilerin uyanmasıyla birlikte uygulama yapılabilir.

HANGİ BİTKİLERE VERİLEBİLİR?

Tuzlu topraklarda yaşamayı seven bitki türleri için kullanabilirsiniz. Örneğin, ortanca, muz bitkisi, küpe çiçeği, begonvil, lavanta gibi.

Çiçeklere sirkeli su sıkılır mı ya da dökülür mü? Faydaları-zararları