Bir evin en önemli alt yapılarından biri olan elektrik tesisatı için doğru uygulama çok önemli. Bunun için iyi bir proje çalışması yapılmasında ve uzman bir uygulayıcı firmadan yardım alınmasında yarar var.
Elektrik, en önemli tesisat kalemlerinden biridir. Seçilen malzemenin dayanıklı ve doğru olmasının dışında projeyi uzman bir uygulayıcıyla çözümleyerek uzun ömürlü ve sizi yarı yolda bırakmayan bir sisteme sahip olabilirsiniz.
Bunlara dikkat!
Yeni bir ev aldıysanız ya da eve yeni taşınıyorsanız tadilat yaptırdığınız mekanınızın elektrik tesisatını elden geçirmekte ve gerekiyorsa yenilemekte fayda var. Bir evin elektrik tesisatında içeride kullanılan malzeme kadar dış cephe ve zemininde kullanılan malzeme de önem taşıyor. Bu yüzden anahtar, priz, kablo ve benzeri malzemelerin kalitesini dikkatle seçin. Böylece olası bir elektrik kontağı, yangın gibi problemlerin yaşanmasını önlemiş olursunuz.
Prizler ve fişler
• Priz ve fişler bir elektrik hattından ya da topraktan gelen akımı aygıta ileten ve çalıştıran duvar içine döşenmiş çıkışlardır.
• Genellikle aydınlatma, beyaz eşya ve küçük elektrikli ev aletlerinin çalıştırmak için kullanılır. Bazı prizlerin toprak hattı bulunmaz.
• Priz seçerken kullanacağınız fişlerin uç kalınlıklarına dikkat etmelisiniz. Prize deliğinden daha ince uçlu bir fiş takarsanız uçlar tam olarak çıkışa değmez ve ısınma yapar. Fark etmezseniz yangın bile çıkartabilir.
• Prizden çıkan elektriği cihaza aktaran fişlerin ev tipinde, daha çok iki ayaklı modeller kullanılır.
• Topraklı bir çıkışınız varsa fişinizi buna uygun olan modelden seçin. Toprak hatlı olan fişlerde üç ayak bulunur ve ayaklar kenarların ortasında konumlanır.
• Güvenlik kilidi elektrik akımını keserek bebek ve çocuklar için emniyetli bir ortam yaratır.
Elektrik projesinde olması gereken birkaç detay:
• Tesisatın, sıva altı veya sıva üstü geçeceğiyerler.
• Kullanım yerlerine göre doğru çıkışuçları.
• Müstakil bir evde sigorta ve tesisat kutusunun yeri.
• Acil durumlarda elektriği kesme düğmesinin yeri.
• Her çıkışa verilecek güç miktarı.
• Bağlantı hat şemaları ve tüm malzeme ve teçhizat standartları.
• Temel altı kablo girişleri için bırakılacak polietilen ve PVC boru kalınlıkları.
~KARANLIĞI AYDINLATAN MUCİZE!
İçinde yanan gaz sayesinde hayatımızı aydınlatan armut formlu cam, yani ampul. İcat edildiğinden bu
yana sürekli değişime uğrayan kendi küçük, işlevi büyük ampullerde son gelişmeler ve yeni modeller.
Akkor (Incandescent light)
En bilindik ve klasik ampul olan akkorun teknolojide ışık elde etme biçimi ısıl ışıma. İçindeki tungsten telin ısınmasıyla ışık veren lambanın sıcaklığı ne kadar yüksek olursa, ışık verimi o kadar çok artıyor ve yayınlanan ışık mavi ışınım bakımından zenginleşerek güneş ışığına yakın bir ışık veriyor. Ancak sıcaklık çok yükselirse içindeki tel buharlaşacağından ampulün ömrü yeteri kadar uzun olmuyor ve kolayca patlıyor.
Floresan Işık (Fluorescent Light, FL)
Bir maddenin, önceden ışınımla uyarılmış olan atomlarının normal duruma dönerken oluşturduğu flüorışıl özelliği ile yanan ışık kaynağı. 18 Watt’lık floresan lamba, 75 Watt’lık ampul kadar ışık verir. Maliyetli olsa da, on misli daha uzun ömürlü olur. Işık, tek tüpün her yerinden geldiği için daha fazla dağılır. Mavimsi ışığı gözleri yormaz. Fazla açıpkapandığından ömrü kısalır.
Işık yayan diyot (Light-emitting Diode, LED)
Yarı iletken malzeme olan LED’ler diyot temelli, ışık yayan elektronik devre elemanı. Ana maddesi silikon. 1920’lerde Rusya’da icat edilen LED teknolojisi Amerika’da uygulanabilen elektronik bir bileşen haline getirildi. Bugün düşük enerji tüketimi, uzun ömürlü, sağlam, küçük boyutlu olduğundan geleneksel ışık kaynaklarına göre daha avantajlı olsa da diğer seçeneklere göre daha maliyetlidir.
Diğer seçenekler
Ark lamba: Kömürler arasındaki elektrik arkı olan bu lamba akkor ampulün bulunmasından önce, ışık kaynağı olarak kullanılıyordu. Ancak kömürlerin sık değiştirilmesi gerektiğinden fazla tercih edilmedi. Günümüzde ışıma gücü yüksek kaynak gerektiren yerlerde kullanılıyor.
Halojen ampul: Halojen ampul, akkor ampulün atmosferindeki gaz karışımının değiştirilmesiyle oluşan ısıl ışık kaynağıdır. Ampullerde kullanılan halojen moleküllerinin tungsten teli yenilemeleriyle artan tel sıcaklığı sonucunda ışık verimi ve yaydığı renk biraz daha yüksektir.