Ne Var, Ne Yok?

Google’dan Mimar Sedad Hakkı Eldem için özel doodle

Google, özel günler için ‘doodle’lar hazırlıyor. Son olarak Mimar Sedad Hakkı Eldem’i onurlandıran bir doodle yayınladı. Google, Sedad Hakkı Eldem’in 115. doğum gününü özel bir Doodle ile kutladı. Bu özel doodle, Eldem’in yaşamıyla ilgili bilgiler içeriyordu.

Google’ın ilk doodle’ı, 30 Ağustos 1998’de “Ofis Dışındayız” mesajıyla tasarlanmıştı. Şirketin kurucuları Sergey Brin ve Larry Page, o dönem Burning Man festivaline katılacaklardı. Burning Man doodle’ı, çalışanların ofiste olmayacağını ve teknik sorunlarla ilgilenemeyeceklerini belirtmek için, Google’ın ilk kurucuları tarafından hazırlandı. Bu başlangıçtan itibaren Google, önemli günler ve kişiler için doodle’lar tasarlıyor.

Google’ın son doodle’ı ise Mimar Sedad Hakkı Eldem için yapıldı. Peki, Sedad Hakkı Eldem kimdir? Eldem, Türk mimarlık tarihinde önemli bir yere sahip olan bir mimardır. Modern Türk mimarlık anlayışının gelişmesinde etkili olmuş ve eserleriyle tanınmıştır. Google’daki doodle, Eldem’in biyografisi ve eserleriyle ilgili bilgiler içeriyordu.

SEDAD HAKKI ELDEM KİMDİR?

Sedad Hakkı Eldem, 31 Ağustos 1908’de İstanbul’da dünyaya geldi (d. 31 Ağustos 1908, İstanbul – ö. 7 Eylül 1998, İstanbul) ve çocukluğunun önemli bir kısmını babasının diplomat olması sebebiyle Münih, Zürih, Cenevre gibi şehirlerde geçirdi; babası İsmail Hakkı Bey ve annesi Aziziye Hanım’ın çocuğuydu.

Eldem, mimarlık tutkusunu küçük yaşlardan itibaren keşfetmişti. 1924 yılında, sadece 16 yaşındayken İstanbul Sanayi-i Nefise Mektebi’nde mimari eğitimine başladı. Bu okul daha sonra Güzel Sanatlar Akademisi, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ve bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olarak biliniyor. Eldem, 1928’de okulu birincilikle tamamladıktan sonra devlet bursuyla Avrupa’ya gitti ve çeşitli mimarlık firmalarında çalıştı. (Kaynak)

1931’de Budapeşte Uluslararası Fuarı için Türkiye Pavyonu’nun tasarımını üstlenerek modern Türk mimarisini sergiledi. Bu, Eldem’in gerçekleştirdiği ilk proje oldu ve Türkiye’nin uluslararası alanda mimari örneklerini tanıtma fırsatıydı.

Eldem, sonraki yıllarda mimarlık camiasında önde gelen isimlerden biri haline geldi. Liderlik ettiği 20’den fazla önemli proje bulunuyor. Bunlar arasında UNESCO’nun dünya mirası olan Topkapı Sarayı’nı inceleyen mimari araştırma raporları da yer alıyor. Hem modern hem de geleneksel unsurları harmanlama konusundaki yeteneği, farklı bir tarzın ortaya çıkmasını sağladı ve büyük beğeni topladı. Eldem’in Osmanlı dönemine olan ilgisi ve uzmanlığı, modern yapılarına özgün ve tarihi bir dokunuş katarak dikkat çekici bir estetik kazandırdı.

BAZI PROJELERİ

Taksim’de bulunan Ceylan Apartmanı (1932-1933), Eldem’in ilk büyük yapısıydı. Fındıklı’daki SATIE Büro ve Servis Deposu da Eldem’in imzasını taşıyan projelerden biriydi. Eldem, Türkiye’nin ilk modern binası olarak tanımladığı Ankara İnhisarlar Umum Müdürlük Binası’nı (1934/1937), Yalova Termal Otel’i (1934/1937), Teşvikiye’deki Ağaoğlu Konutu’nu (1937), İstanbul Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakülteleri’ni (1942-1947), Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’ni (1943-1945), Maçka’daki Taşlık Kışlası’nı (1947) ve Sultanahmet Adliye Sarayı’nı (1948) hayata geçirdiği önemli projeler arasında yer alıyor.

Eldem’in cizimleri Google Arts and Culture üzerinden de incelenebilir. (Fotoğraf: Sedat Hakkı Eldem (Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi fotoğraf arşivi)

GOGLE’DA SEDAD HAKKI ELDEM

Google ise doodle’ında Sedad Hakkı Eldem’le ilgili şu bilgileri paylaşıyor:

“Eldem’in sanata, tasarıma ve mimariye olan tutkusu küçük yaşlardan itibaren gelişti. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi ve 1928’de mezun olduktan sonra devlet bursuyla Avrupa’ya gitti. 1931 yılında Budapeşte Enternasyonal Fuarı için modern Türk mimarisinin bir örneği olarak tasarladığı Türkiye Pavyonu, sergiyi ziyaret edenlerin büyük beğenisini kazandı.

Sonraki birkaç on yıl boyunca Eldem, mimarlık camiasının önde gelen bir üyesi oldu. Aralarında UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Topkapı Sarayı’nın da bulunduğu 20’den fazla önemli yapı projesine öncülük etti ve mimari araştırmalar yayınladı. Hem modern hem de geleneksel özellikleri harmanlayan farklı tarzı ona büyük beğeni kazandırdı. Osmanlı tasarımları konusundaki keskin bakış açısı ve uzmanlığı, modern yapılarına özgün ve tarihi bir dokunuş kazandırdı.

Aynı zamanda hem mimari ilerleme hem de koruma yoluyla Türkiye’nin ulusal tarzını büyük ölçüde etkileyen saygın bir eğitimci ve yazardı.

Doğum günün kutlu olsun Sedad Hakkı Eldem!”

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi (Kolay tarif)

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…

6 saat önce

Duvar boyası rengi nasıl seçilir? Duvar boyarken nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.

8 saat önce

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…

9 saat önce

Zekeriyaköy’de Bir Villa Turundayız

İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…

9 saat önce

Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun

Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…

1 gün önce

Elma cipsi tarifi (Sağlıklı atıştırmalık)

. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…

1 gün önce