Fittonia bakımı ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Sinir bitkisi adıyla da bilinen fittonia çiçeği çoğaltma, sulama ve saksı değişimi, toprak seçimi gibi detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.
Fittonia bitkisi, Acanthaceae familyasının üyelerindendir. Çizgili, küçük, zarif yaprakları ile göz kamaştırır. Anavatanı Güney Amerika’dır. Tropik yağmur ormanına özgü yerel acantthus familyasındaki çiçek açan bitkiler Acanthaceae‘nın bir cinsidir. Sinir bitkisi olarakta bilinmektedir.
Fittonia Hostes çiçeği ile sık sık karıştırılır. Hostes çiçeği bakımı ile ilgili detaylara “Hostes çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Hypoestes, çilli yaprak çiçeği)” yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Fittonia bitkisini çelikleme ya da kök ayırma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz.
Nisan ayında çelikleme yöntemiyle ayrılan bitkiler uygun toprakta köklendirilebilir.
Kök ayırma yöntemi de yine ilkbahar ortalarında yapılmalıdır.
Fittonia çiçeği bakımında en önemli noktalardan biri hava akımı konusu. Hava akımı, esinti, cereyandan çok çabuk etkilenen bir bitkidir. Yine kalorifer, soba, klima gibi kaynaklara maruz kalmamalıdır.
Fittonia bitkisi nemli, geçirgen, süzek, suyu bünyesinde barındırmayan toprakları sever. Yine besleyici özellikte organik bir toprak kullanmak önemlidir. Toprağına leonardit ve ponza taşı karıştırırsanız daha sağlıklı bir kök gelişimi gerçekleşecektir.
Haziran – Eylül ayları arasında 2 hafta da 1 olacak şekilde kompoze gübre verebilirsiniz.
Fittonia bitkisinin kökleri saksı altından çıkmaya başladıysa mutlaka saksı değişimi yapılmalıdır. Bitki boyuna uygun bir saksıya dikilmelidir. Geniş ve derin bir saksı kullanmaya gerek yoktur. Köklerinin sığabildiği bir saksıya almanız yeterlidir. Seçtiğiniz saksı büyüklüğünü bitkinizi merkez noktasına dikip kenar uzaklığı en fazla 3-4 parmak uzaklıkta dikeceğiniz genişlikte olmalıdır. Büyük bir saksıda bitki bakımını gerçekleştirmeniz köklerin uzamasını ve gelişmesini yavaşlatır. Bitkinin enerjisini yanlış kullanmanıza neden olur.
Saksı değişimini eğer bitkinin sağlığında herhangi bir olumsuz durum yaşanmazsa 2 yılda bir yapabilirsiniz. Toprak ve saksı değişimini ilkbaharda havaların ısınmasıyla birlikte nisan ayı ortalarında yapabilirsiniz.
Fittonia bitkisinde yaprak dökülmesi, unlu bit, kırmızı örümcek gibi bazı olumsuz durumlarla karşılaşılabilir.
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…