Çoğu kişi, pişirme işleminden sonra nemin daha kolay dışarı çıkabilmesi ve cihazın daha hızlı soğuması için fırınının kapağını açık veya eğik bırakır. Peki bu doğru mu? Fırın kapağı açık mı bırakılmalı yoksa kapatılmalı mı? İşte detaylar…
Fırın neredeyse herkesin mutfağında olmazsa olmazlardan biri. Sıklıkla kullanılan fırınlar yemek hazır hale gelene kadar başka işleri de halletmeniz için zaman kazandırır ve bu açıdan herkes tarafından sevilir.
Pişirme sırasında fırın kapağı kapalı kalır. Ancak yemek piştikten sonra çoğı kişi fırının kapağını açık bırakır ve nem ile sıcaklığın hızlıca boşalmasına izin verir.
Temel olarak, çoğu fırına, sıcak havayı ve nemi dışarıya ileten çapraz akışlı fanlar kurulur – bu nedenle, kullanımdan sonra fırın kapağını açmak gerekli değildir ve bazı durumlarda zararlı bile olabilir.
Bazı fırınların kullanım kılavuzunda bununla ilgili belirli talimatlar yer alır. Üreticiler genellikle kullanımdan sonra havalandırmak için fırının kapağının açık kalıp kalmaması gerektiğini açıklar.
Örneğin Bosch markası , fırının yalnızca kapak kapalıyken soğutulması gerektiğini, aksi takdirde bitişik mobilya cephelerinin kaçan ısıdan zarar görebileceğini açıkça belirtir. Özellikle folyo cepheli mobilyalar söz konusu olduğunda, bunlar ısı nedeniyle zamanla ayrılabilir.
Bitişik duvar boyası veya mutfak duvar kağıdı da artan nem ve ısı nedeniyle gevşeyebilir. Ayrıca, cihaz sıcakken fırın kapağı açıldığında çocuklar ve evcil hayvanlar için yaralanma riski vardır.
Soğuk mevsimlerde kalan ısıyı kullanmak istiyorsanız, mutfakta artan koku ve nem oluşumunu da hesaba katmanız gerekir. Küf oluşumunu önlemek için mutfak bu nedenle düzenli olarak havalandırılmalıdır. Küflenmeyi en iyi nasıl önleyebileceğinizi “Küf lekesi nasıl çıkar? Kıyafetten, banyodan, halıdan” yazımızda detaylı olarak anlattık.
Özet olarak fırının kapağının kullandıktan sonra açık bırakılıp bırakılmaması gerektiğine dair en net yanıtı kullanım kılavuzundan öğrenebilirsiniz. Kullanım kılavuzunda bu detay yer almıyorsa, kapalı olarak soğutmanız tavsiye edilir.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…