Evde Düzen

Fırın ve ocak temizliği nasıl yapılır? Temizliğin püf noktaları

Fırın ve ocak temizliği her evde mutlaka yapılması gereken alanlardan biri. Peki fırın ve ocak temizliğinin püf noktaları nelerdir? Konu ile ilgili pratik bilgileri bir araya getirdik.

FIRIN TEMİZLİĞİ PÜF NOKTALARI

Fırın ılıkken içini yarım limonla ovun, sonra da sabunlu suyla silin. Fırınınızı yorulmadan temizlemiş olacaksınız.

Eğer kendi kendini temizleyen bir fırınınız yoksa en iyi yöntem düzenli olarak çözücülüğü yüksek bir temizleyici ile temizlemeniz.

Fırın için özel yapılmış ve içindeki ızgaralara kadar temas edip onları sarma özelliği gösteren köpük ya da spreyleri kullanabilirsiniz. İdeali temizleyiciyi uygulayıp bir gece bekletip sabah temizlemeniz.

FIRIN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Randımanlı bir fırın temizliği için telleri söküp silip yeniden takmanızda fayda var. Fırınınızın kapağında hiç kalıntı kalmadığından da emin olun. Çünkü temizleyicilerin içindeki kimyasallar fırın çalıştığında ısı ile tepkimeye girerek sağlık için tehlikeli durumlar oluşturabilir.

OCAK TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Ocak temizliği hakkında pratik bilgiler: Önce gıda kalıntılarını temizleyin. Eğer gazlı bir ocağınız varsa ızgaraları kaldırın.

SİRKE İLE OCAK TEMİZLİĞİ

Kimyasallardan hoşlanmıyorsanız ılık sabunlu su ile ocağın üzerini silin, arkasından da çözücü özelliği olan sirke ile inatçı kirleri temizleyin. Ama tıpkı fırında olduğu gibi ocak yüzeyi için özel olarak geliştirilmiş sprey bir yüzey temizleyici her zaman daha etkili olacaktır.

Gaz çıkışının olduğu bölümleri kimyasaldan zarar görmemesi için alüminyum folyo ile kapatabilirsiniz.

OCAK DÜĞMELERİ NASIL SİLİNİR?

Ocak düğmelerini nemli bir bezle temizleyin. Asla suda bekletmeyin çünkü suda bekletmeniz performanslarını etkileyebilir.

EKSTRALARI UNUTMAYIN

Fırın ve ocak temizliği yaparken davlumbaz, set arası gibi bölümleri atlamayın. Malzemelerine dikkat ederek temizlik malzemenizi belirleyin.

Fırını içi boşken çalıştırmayın. İlla denemek istiyorsanız, içine bir bardak su koyun ve bir dakika çalıştırın. Su, mikrodalganın enerjisini emecek ve fırına zarar vermeyecektir.

Fırını diğer ısıtma araçlarıyla yan yana koymayın. Aynı şekilde, ıslak ve nemli mekanlardan da uzak tutun. Hava giriş ve çıkış yerlerini asla kapatmayın.

FIRININ İÇİNDEKİ LEKELER İÇİN TUZ

Fırının içindeki lekelerin üstüne tuz dökün ve fırınınızı tuz kahverengi olana kadar ısıtın. Daha sonra lekeleri nemli bir mutfak bezi yardımıyla kolayca temizleyebilirsiniz.

MİKRODALGA FIRINI İLK KULLANIM ÖNCESİ NE YAPMALI?

İlk kullanım öncesi, içini yumuşak ve nemli bir bezle silin. Mikrodalga fırın, tezgah üstü kullanım için tasarlanmıştır. Bu nedenle, fırınınızı düz ve sabit bir tezgah, masa ya da mutfak sehpası üzerine yerleştirin.

FIRIN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Birçok fonksiyonel özelliğe sahip olan yeni nesil fırınlar farklı yemekleri aynı anda ve tam kıvamında pişirirken gerek fırın bölümü gerekse ocak bölümünde uygulanan yeni teknolojiler mutfağınızda harikalar yaratmanızı sağlıyor.

Fırınların ekstra özellikleri yemeklere ayrı bir tat katsa da, fırın kullanırken aşağıdaki maddelere dikkat etmeyi unutmayın:

  • Yeni bir fırın alacaksanız A sınıfı olanları tercih edin. Hızlı ısıtma özelliği olan fırınları tercih ederseniz bu tip fırınların normalden daha hızlı ısınacağını dikkate alın.
  • Fırında pişirmede esas olan yiyeceğin kapalı sıcak bir ortamda ağır ağır pişmesidir. Eğer fırınlayacağınız yiyecek kendinden yağlı değilse hafifçe yağlanmış bir tepsiye koyun.
  • Fırın kapağının her açılmasında yüzde 20 oranında ısı kaybı olur, sıcaklık 25-30 derece birden düşer. Bu nedenle kapağını sık sık açmayın.
  • Birkaç yemeği aynı anda pişirebilen fırınları kullanmayı tercih ederseniz enerji ve zamandan tasarruf edersiniz.
  • Fırında bir yerine birden fazla yemek pişirmeyi planlıyorsanız, düşük sıcaklıkta pişeni diğerlerinden önce çıkarıp, fırının sıcaklığını değiştirmeden daha az enerji harcayabilirsiniz.
  • Fırının içinde havanın rahat hareket edebilmesi için fırın ile tepsi arasında en az 5 cm boşluk bırakın. Bu boşluk yemeğin daha hızlı ve iyi pişmesini sağlar.
     

Mutfakta nereyi, ne ile, nasıl temizlemeli?

Kesme tahtası seçerken hijyenik olanı seçin – Plastik mi, tahta mı, mermer mi?

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi (Kolay tarif)

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…

3 saat önce

Duvar boyası rengi nasıl seçilir? Duvar boyarken nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.

5 saat önce

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…

6 saat önce

Zekeriyaköy’de Bir Villa Turundayız

İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…

6 saat önce

Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun

Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…

1 gün önce

Elma cipsi tarifi (Sağlıklı atıştırmalık)

. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…

1 gün önce