Filtre kahve nasıl yapılır? İyi kahve nasıl olmalı? Filtre kahve yapımını ve kahve ile ilgili püf noktaları anlatıyoruz.
Filtre kahve yapımı için öncelikle bir kahve makinesine ya da french press’e ihtiyacınız var. Filtre kahve makinesinde kahve hazırlamak için makinenizin kullanım kılavuzunu takip etmeniz yeterli.
Ancak french press’te filtre kahve yapacaksanız şu adımları takip edebilirsiniz;
Peki iyi kahve nasıl olur? Öncelikle kararında kavrulmuş kahve çekirdeklerinden damak tadına uygunu seçilmelidir. Seçilen harmanın, sevdiğiniz kahve içeceğine uygun ölçüde öğütülmesi gerektiği gibi kullandığınız makinaya uyan kıyımda olması da son derece önemlidir.
Kalın öğütülmüş kahve çekirdeklerinden su hızla filtre olacağından kahve kıvamsız ve tatsız olur, ince öğütüldüğünde ise su yavaş ve geç filtreleneceğinden kahve acılaşır. Filtre kahve için önerilen öğütme derecesi Orta (Medium) kahve derecesidir. French Press‘te hazırlayacağınız filtre kahvenin İri (Coarse) öğütülmüş kahve olması önerilir.
Öğütülmüş kahvenin aroması kısa zamanda uçacağı düşünülürse tüketilecek kadar kahvenin öğütülmesi önerilir. Bu nedenle kahve tutkunları evlerinde değirmen bulundururlar.
Kullanılan suyun kireç derecesinin de belirleyici etkisi olduğu yadsınamaz. Kahvenin aromasını bastırmaması için seçilen süt % 2 yağ oranında ve kesinlikle soğuk olmalıdır.
Pudra Kıvamında (Ekstra İnce – Powdered) öğütülmüş kahveler genellikle Türk Kahvesi için kullanılır.
İnce (Fine) öğütülmüş kahve ekspresso kahveler için kullanılır.
Orta (Medium) öğütülmüş kahve filtre kahveler için kullanılır. (Kahve üzerine su dökerek demlenen, filtre kahve makinelerinde hazırlanan, cam balonu olan syphon (sifon) ile demlenen kahveler için)
İri (Coarse) öğütülmüş kahve French press’te demlenen filtre kahveler için kullanılır.
Kahve öğütme – çektirme dereceleri listesi:
Filtre kahve demlemek için dünya çapında en yaygın kullanılan ekipmanlardan biri french press’tir. Diğer bir deyişle french press, cam bir kabın içinde kalın öğütülmüş kahve tanecikleriyle beraber bulunan suyun, demleme işlemi bittikten sonra ağız kısmında yer alan süzgecin aşağı yönde hareket ettirilerek kahve posasının sıkıştırılması sonucunda, kahvenin süzülerek berrak bir şekilde bardağa boşaltılmasını sağlayan bir filtre kahve demleme ekipmanıdır.
Kahvenin yanı sıra bitki çayı gibi içeceklerin de demlenebileceği french press’in genellikle bir (350 ml) ve iki (600 ml) kişilik boyutta seçenekleri vardır.
Filtre kahve kağıtları 2 numara, 4 numara şeklinde ayrılır. Kahve makinası için kahve filtresi alacaksanız, makinanın kullanım kılavuzunda yazan ölçüleri takip edebilirsiniz. Makinalarda kullanılan kağıt, boyut olarak daha büyüktür.
Sadece filtre kahve kağıdı kullanarak da kahve hazırlayabilirsiniz ( Chemex yöntemi).
Gerekli malzemeler: Kahve filtre kağıdı, fincan ve kahve filtre kağıdını yerleştireceğiniz düzenek.
Filtre kahve nasıl yapılır? sorusunun yanıtını aldık. Peki kahvenin tarihinden kısaca bahsedelim mi? Yüzyıllardır içilen kahvenin kökleri 14. yüzyıla kadar gidiyor. İlk olarak Arabistan’ın güney bölgelerinde içilmeye başlamış. Kahve Yemen’den gelir sözünün kökleri tam olarak buna dayanıyor. Kahve çekirdekleri, Güney Amerika, Güneydoğu Asya, Afrika gibi sıcak iklimlerde yetişen kahve bitkisinden elde ediliyor. Çekirdeklerin kavrulma derecesi ise kahvenin lezzetini belirliyor.
Kahve çekirdeklerinin nasıl öğütüldüğü ise Türk kahvesi, filtre kahve, espresso gibi farklı pişme yöntemlerini doğuruyor. İçeriğindeki kafein sebebiyle uyarıcı etkisi bulunan kahve, çeşitli dönemlerde yasaklanan bir içecek olarak da namını duyurmuş. Günümüzde ise hayatımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri.
French pressin yazılı olarak karşımıza çıktığı ilk kaynaklar, James Hoffmann’ın “World Atlas Of Coffee (Dünya Kahve Atlası)” adlı kitabıdır. Bu kaynağa göre french pressin tarihi 1852 yılına dayanıyor ve ilk tasarımları bu dönemde oluşturuluyor.
Bununla birlikte, french pressin bilinen ilk patentini 1928 yılında Attilio Calimani ve Giulio Moneta almıştır. Daha sonra 1958 yılında farklı bir tasarımla Faliero Bondanini de kendi ürününü tescilletmiştir ve Fransız bir şirket tarafından dünyaya pazarlanmıştır.
Kahve telvelerini atmayın! 9 farklı şekilde kullanabilirsiniz
Kahve lekesi nasıl çıkar? Doğal ve kolay yöntemler
Hangi leke nasıl çıkar? Yağ, kahve, tutkal nasıl temizlenir?
Kahve nedir? Nasıl keşfedildi? Kahvesiz asla diyenlerdenseniz…
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…