Evde Düzen

Evinizde küflenme riskini artıran 8 kötü alışkanlık – Bu hataları yapıyor musunuz?

Küfle ilgili sorunlarınız olsa da olmasa da, bilmeden küf ve mantar oluşumunu teşvik eden ortak davranışlardan kaçının.

Günlük alışkanlıklar istemeden de olsa evlerimizde küf oluşumuna neden olabilir ve bazı davranışlar zararsız gibi görünse de aslında küfün çoğaldığı bir ortam yaratılmasına katkıda bulunabilir.

Nemin birikmesine neden olan yetersiz havalandırma ve dikkatsiz günlük alışkanlıkların birleşimi küf oluşumunu tetikleyebilir. Bu sorunlar kontrol edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve küften kurtulmak maliyetli olabilir; bu nedenle önlemek çok önemlidir.

Sadece günlük alışkanlıklarınızı ve rutinlerinizi değiştirmek evinizi küf istilasından koruyabilir. Aşağıda uzmanlarımız kaçınılması gereken alışkanlıkları ve küf gelişimini caydıracak önleyici tedbirleri açıklıyor.

Evinizde Küf Riskini Artıran Alışkanlıklar MyJobQuote ısıtma uzmanı Matthew Jenkins, ‘Ev sahiplerinin günlük alışkanlıklarına dikkat etmeleri ve nem seviyelerini azaltmak için proaktif önlemler almaları çok önemli’ tavsiyesinde bulunuyor. ‘Havalandırarak, düzgün bir şekilde temizleyerek ve dağınık olmayan bir ortam sağlayarak küf istilası riskini azaltabiliriz.

‘Sonuç olarak, günlük eylemlerimizin iç mekan nem seviyelerini nasıl etkilediğini anlamak, daha sağlıklı ve küfsüz bir yaşam ortamı yaratmanın anahtarıdır.’

1- ISLAK EŞYALARIN NEMLİ KALMASINA İZİN VERMEK

‘Bir yüzey yiyecek veya nem kaynağı sağlıyorsa, küf 24-48 saat gibi kısa bir sürede büyüyebilir. Küf ve hava kalitesi uzmanı ile HomeCleanse Kurucusu Michael Rubino, yüzeyleri kuru tutmanın, sağlıklı bir iç mekan alanını korumanın anahtarı olduğunu belirtiyor.’

Dikkat edilmesi gereken bazı kötü alışkanlıklar şunlardır:

  • Islak banyo paspasını veya havluyu kuruması için asmak yerine yerde bırakmak. Duştan çıkmadan önce duştan atlamak.
  • Tezgahı silmek yerine üzerine su bırakmak.
  • Diş fırçasını sallamadan (veya kapalı bir tutucuya yerleştirmeden) tutucusuna yerleştirmek.
  • Islak saçla yatmak.
  • Çamaşır makinesinin kapağını kapalı tutmak.
  • Programdan sonra çamaşırları çamaşır makinesinde bırakmak.
  • Islak bulaşıkların kaldırılması.

2- UYGUN HAVANIN İHMAL EDİLMESİ

Bodrum katlarının, banyoların, mutfakların ve çamaşırhane alanlarının düzgün şekilde havalandırılmaması aşırı neme neden olabilir ve bu da küf oluşumunu destekler. Küf oluşumunu önlemek için kuru koşulların korunması için uygun hava akışı şarttır.

Küflenmeyi önlemek için ihtiyaç duyulan alanlarda yeterli havalandırmayı sağlamak için yeterli çaba gösterip göstermediğinizi düşünün.

HAVA AKIMI OLMADAN DUŞ ALMAK

‘Hava akışı oluşturmak için herhangi bir adım atmadan buharlı bir duşa atlamak, banyoda nemin birikmesine neden olur. Bu, mikrobiyal büyüme için bir fırsat yaratıyor’ diye açıklıyor Michael Rubino.

‘Duşa girmeden önce banyonun egzoz fanını açın. Ayrıca, duştan sonra fanı en az 30 dakika açık bırakın ve nemli havayı odanın dışından gelen kuru havayla değiştirmek için bir kapı veya pencere açın.’

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Banyonuz yeterince hava alıyor mu? Küf oluşmasını istemiyorsanız dikkat!

VANTİLATÖR KULLANMADAN YEMEK PİŞİRMEK

Buharı çıkarmak için fan kullanmadan mutfakta su pişirmek veya kaynatmak, evde küf oluşumuna önemli katkıda bulunan bir faktör olabilir. Sıcak yiyeceklerden veya kaynayan tencerelerden yükselen buhar, havaya büyük miktarda nem katarak yoğuşmaya neden olur. Bu, özellikle kış aylarında, uygun şekilde havalandırılmadığı takdirde mutfakta nem ve küf oluşmasına neden olabilir.

Yoğuşmayı minimumda tutmak için yemek pişirirken mutfak aspiratörünüzü kullandığınızdan emin olun. Nemin dışarı çıkmasını sağlamak için sıcak aylarda pencerelerinizi de açmalısınız.

DAĞINIKLIK BIRAKMAK

Matthew Jenkins, ‘Aşırı dağınık ve kötü organize edilmiş bir alana sahip olmak, hava akışını durdurabilir, küf oluşumunu kontrol etmeyi ve erken işaretleri tespit etmeyi zorlaştırabilir’ diye uyarıyor. ‘Bu özellikle mutfak ve banyo gibi yüksek düzeyde nem yaşayan alanlar için geçerlidir.

‘Dağınıklığınız ister giysi yığınlarından, ister ortalıkta duran kullanılmamış eşyalardan oluşsun; bunların hepsi, nemin birikebileceği, küf oluşumunu teşvik eden durgun hava cepleri oluşturur.

‘Herhangi bir alanı düzenli olarak düzenlemek ve düzenlemek hava dolaşımını iyileştirebilir ve dolayısıyla küf sporlarını en aza indirebilir.’

3- GÜN İÇERİSİNDE PERDELERİNİZİ KAPALI TUTMAK

Küf, karanlık ve sıcak ortamlarda çoğaldığı için gün boyunca perdelerinizi kapalı tutmak, küf oluşumu için uygun bir ortam oluşturabilir.

Kapalı perdeler, doğal ışığın içeri girmesini engeller, aynı zamanda havalandırmayı kısıtlayarak odanın daha sıcak kalmasına neden olabilir. Özellikle kalın perdeler, nemi pencerelere ve bitişik yüzeylere hapsederek küf oluşumunu teşvik edebilir.

Doğal güneş ışığının bol miktarda içeri girmesine izin vermek ve nemin girmesini önlemek için gün boyunca perdelerinizi açık tutmayı tercih edin.

4- YİYECEKLERİ YANLIŞ SAKLAMAK

Yiyeceklerinizi uygun şekilde saklamaz ve işlemezseniz, küf hızla oluşabilir. Bu, birçok gıdanın yüksek nem içeriği ve zengin besin bileşimi ile bozulma sırasında meydana gelen kimyasal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkar; bu faktörler, küf sporlarının gelişimi için uygun bir ortam sağlar.

Bazı gıdalar, hava geçirmez kaplarda saklanmadığında, ambalajdaki nemli bir ortam oluşturarak küf oluşumu için ideal şartları sağlayabilir. Bu sorunları azaltmak için şunları yapabilirsiniz:

  • Yiyecekleri mümkün olduğunca hava geçirmez kaplarda sakladığınızdan emin olun.
  • Buzdolabınızın damlama kabını düzenli olarak boşaltın ve temizleyin; bu, nemin birikmesini önler ve küf oluşumu için uygun koşulları azaltır.
  • Küf oluşumunu önlemek için son kullanma tarihlerini sık sık kontrol edin ve geçmiş tarihe sahip yiyecekleri atın.
  • Gıdaları bozulmayı önlemek için doğru sıcaklıkta saklayın.

5- NEM ALMA CİHAZLARININ YANLIŞ KULLANIMI

Nem alma cihazları, küf ve nemi kontrol altında tutabilir ve optimum nem seviyelerini sağlayabilir, ancak ısıtma uzmanı Matthew Jenkins, nem alma cihazlarının yanlış kullanımının tam tersi etkiye yol açabileceğini belirtiyor.

Jenkins, “Nem alma cihazının yanlış yere, nem kaynağından çok uzak bir yere yerleştirilmesi, cihazın havadaki nemi uzaklaştırmasını engelleyerek küf oluşumunu teşvik edebilir” diyor.

“Ayrıca, nem alma cihazını düzenli olarak temizlememek ve bakımını ihmal etmek, cihazın içinde toz, kir ve nem birikerek küf sporlarının gelişimine neden olabilir. Bu, nem alma cihazının içinde küf oluşumuna yol açabilir. Nem alma cihazınızı doğru ayarlara getirmeniz de önemlidir. Sürekli çalıştırmak aşırı kuru koşullara neden olabilir; bu da küfün büyüyebileceği küçük çatlaklara yol açabilir” diye ekliyor.

Doğru kullanım için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Nem alma cihazını, evinizin nem seviyesine ve düzenine bağlı olarak en uygun yere yerleştirin.
  • Nem alma cihazını düzenli olarak temizleyin ve filtresini değiştirin; bu sıklık hava kalitesine ve kullanım sıklığına bağlı olabilir.
  • Hangi ayarın en uygun olduğundan emin değilseniz, kullanım kılavuzuna başvurun ve odanızın/konumunuzun gereksinimlerine uygun şekilde ayarlayın.

6- TEMİZLİK VE GENEL BAKIMIN İHMAL EDİLMESİ

Ultimate Mats’ın sahibi David Chapman, “Genellikle basit görünse de, halı ve mobilyaların temizliği ve düzenli bakımının aksatılması, özellikle kış aylarında küf oluşumuna zemin hazırlayabilir” şeklinde uyarıyor. “Halıların ve mobilyaların düzenli aralıklarla kabartma tozu ile derinlemesine temizlenmesi, evin her alanında daha ferah ve temiz bir hava sağlar ve küfün oluşmasını önler.”

Küf oluşumuna zemin hazırlayabilecek organik maddelerin birikmesini en aza indirmek için nemli bölgeleri ve yiyecek artıklarının bulunduğu alanları temizlemekte fayda var. Gizli köşeler ve mutfaktaki potansiyel küf odakları gibi sıklıkla gözden kaçırılan bölgelere özellikle dikkat edilmelidir.

7- YANLIŞ TEMİZLİK ÜRÜNLERİNİ KULLANMAK

Michael Rubino, “Küfle mücadelede çamaşır suyu kullanmak etkisizdir ve iç mekan hava kalitesini olumsuz etkileyebilir” şeklinde uyarıyor. “Özellikle gözenekli yüzeylerde, çamaşır suyu küf sporları ve mikotoksinler gibi partikülleri geride bırakabilir. Ayrıca, başka kimyasallarla karıştırıldığında tehlikeli gazlar oluşturabilir; örneğin, amonyakla karıştırıldığında kloramin gazı oluşturur.

“Evde küf oluşumunu engellemek için çamaşır suyu kullanmaktan kaçının. Çünkü sadece olgunlaşmış küfü öldürürken, ölü küf parçacıklarını, mikotoksinleri ve bakterileri temizlemez. Kök sistemini de bırakarak, tekrar büyüme riski oluşturur. Bu nedenle, kökleri temizlemek gerekir, aksi takdirde yeniden büyüyebilirler.

“Ayrıca, normal ev bezleri kullanmak da küf sporları gibi partikülleri geride bırakabilir ve çevrede birikmelerine neden olabilir” diye ekliyor. “Bunun yerine, mikrofiber bezler kullanmalısınız, çünkü pamuklu bezlere göre partikülleri temizlemede 100 kat daha etkilidirler.”

8- İÇ MEKAN BİTKİLERİNİN AŞIRI SULANMASI

İç mekan bitkilerinin fazla sulanması, toprak ve çevrede nem birikmesine neden olarak küf oluşumunu teşvik edebilir. Bu nedenle, sulama alışkanlıklarınıza dikkat etmeli ve küf oluşumunu engellemek için sulama aralarında toprağın kurumasını beklemelisiniz.

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi (Kolay tarif)

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…

3 saat önce

Duvar boyası rengi nasıl seçilir? Duvar boyarken nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.

5 saat önce

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…

6 saat önce

Zekeriyaköy’de Bir Villa Turundayız

İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…

6 saat önce

Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun

Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…

1 gün önce

Elma cipsi tarifi (Sağlıklı atıştırmalık)

. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…

1 gün önce