Dekorasyonun gizli kahramanları vardır; mekana ruhunu, rengini verirler… Halılar da onlardan biridir. Bu sebeple evinizde hangi odada, hangi halıyı ve nasıl kullanacağınızı, seçimlerinizi neye göre yapacağınızı bilmeniz önemlidir.
Evinize yeni halı alırken halının el dokuması mı yoksa makine halısı mı olduğunu anlamanın yollarını bilmek işinizi kolaylaştırmaz mı? El dokuması halı ile makine halısı arasındaki farkı görmek için halının arkasına bakmanız yeterli olacaktır. Makine halıları düğüm atılarak yapılmaz.
Yün lifleri halıya makine ile koyulur ve sonra da halının arkası lateks ile sağlamlaştırılır. Bu işlem halının arkasına sert bir doku ve çapraz çizgili bir görüntü verir. El dokuması bir halının ise desenini halının arka kısmında küçük düğüm sıraları şeklinde görmek mümkündür.
Her defasında bir düğüm atarak bu tasarımı yaratmak halının daha girift görünümlü olmasını sağlar ve bu yüzden de bu tür halıları yapmak makine halısına göre daha uzun bir zaman alır.
Sonuç, halıda sağlanacak daha yüksek kalite ve daha sıkı bir dokumadır. Ancak, el dokuması halıların da kalitesine göre birçok çeşidi bulunuyor.
Bir halının kaliteli bir el dokuması olduğunu anlamak için yünün kalitesine bakmak gerekir. Yün lifinin uzunluğu, elastikliği ve parlaklığı çok önemlidir. Bir halının kalınlığının halının kalitesini belirlemede önemi yoktur.
Deseni arka tarafından bakıldığında daha az belirgin olan bir halı sıkı dokunmuş bir halı değildir. İyi düğümler daha yüksek kaliteye işaret eder. Santimetrekareye düşen düğüm sayısı ne kadar çoksa, halıyı yapmak için o kadar çok emek harcanmış demektir.
İyi dokunmuş bir halıda cm2’de 180’den fazla elle yapılmış düğüm vardır. Becerikli bir dokuma ustası saatte 800 düğüm atabilir.
Yün halı kışın sıcak, yazın ise serin tutar. Kiri yüzeyde toplayarak derine nüfuz etmesini önleyen yün aynı zamanda dayanıklıdır.
Halı çeşitleri ile ilgili detaylara bu yazımızdan ulaşabilirsiniz: Halı çeşitleri nelerdir? A’dan Z’ye halı seçerken dikkat edilmesi gerekenler
Halı seçiminde belki de en önemli unsur ekonomik olanaklardır. Önemli olan halıyı ne kadar süre ile kullanmak istediğimiz ve bu süre boyunca halıdan beklediğimiz performans kriterleridir. Kaliteli bir halı aldığınızda, ödediğiniz fiyat ne kadar yüksek olursa olsun karşılığını uzun yıllar boyunca alabilirsiniz. Bu nedenle özellikle yoğun trafiğe maruz kalan bölgeler için alabileceğiniz en iyi halıyı almanız uzun vadede kâra geçmenizi sağlayacaktır.İkea.
Halının fiyatını belirleyen en önemli unsurlardan bir tanesi olan “hav ağırlığı”, m2’ye düşen ipliğin ağırlığı ile ölçülür. İpliğin sıklığı direkt olarak halının kalıcılığını ve performansını etkiler. Hav ağırlığı fazla olan halı daha dayanıklıdır ve daha pahalıdır. Üretim ve tasarım özellikleri de halının fiyatını etkileyen diğer unsurlardır. Halının fiyatını belirleyen öğelerin en başında kullanılan ipliğin kalitesi gelir. İplik halının temel malzemesidir.
Kullanılan ipliğin cinsi ve halının yapım şekli, bir halının kalitesini belirleyen en önemli özelliklerdendir. Günümüzde kullanmış olduğumuz makine halılarının büyük bir çoğunluğu sentetik iplik ile üretilir. 4 temel sentetik iplik çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; Polyamid (naylon), Polipropilen (PP), Polyester ve Akrilik.
Bu dört çeşit sentetik iplik birbirleriyle harmanlanabildiği gibi yün ile de harmanlanabilmekte ve alternatif elyaf /iplik çeşitleri olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Polyamid (Naylon) : En popüler iplik çeşidi olan naylon, yıpranmaya karşı dayanıklı, esnek, mobilyanın ağırlığına ve hareketine dirençli ve aynı zamanda göz alıcı renkler sağlayabilen bir malzemedir. Leke ve kirleri gizleyebilen bir yapıda olması nedeniyle az ya da yoğun trafiğe sahip, her türlü kullanım alanı için uygundur.
Polipropilen (PP): Kolay temizlenebilirliği ile bilinmekle birlikte diğer adı olefin olan polipropilenin yağ bazlı lekelenmelere karşı direnci polyamide göre daha zayıftır. Polipropilen, nem ve küfe dayanıklılığı nedeniyle hem iç hem de dış mekanlarda kullanılabilmektedir. Diğer üç elyafa kıyasla çok daha ucuz olan Polipropilen boyanmaya karşı dirençli olması nedeniyle de diğer halılara nazaran çok daha mat renklere sahiptir. Ayrıca orjinal görüntüsünü koruma süresi açısından da diğerlerine göre daha yetersizdir. Anti-statik olması ise avantajıdır.
Polyester: Mükemmel renk berraklığına sahip olan bu iplik türü kolaylıkla temizlenebilmekte ve aynı zamanda su bazlı lekelere karşı da oldukça dirençli olmasına rağmen, tıpkı polipropilende olduğu gibi yağ bazlı lekelenmelere karşı direnci polyamide göre daha zayıftır. Polyester fazla esnek olamayan bir elyaftır, ıslandığı zaman sertliği bozulmaz. Polyesterin rutubeti emme oranı diğer elyaf çeşitlerine oranla çok daha düşüktür. Bu nedenle dış mekanlardaki halılarda rahatlıkla tercih edilebilir.
Akrilik: Yapısı ile yün görünümü ve hissi verebilen bir elyaf çeşidi olan akrilik, küflenmeye karşı dayanıklıdır ve güneş ışığı direnci yüksektir. Akriliğin leke tutmazlık konusunda performansı diğer elyaf çeşitlerine göre daha düşüktür. Ancak renk konusunda polipropilenden daha dayanıklıdır.
Yün: Halı üretiminde bilinen en nitelikli iplik olan yün, halı elyaflarının karşılaştırılmasında bir standart oluşturmaktadır. Oldukça iyi aşınma direncine sahip olan yün bu nedenle dayanıklıdır ve ayrıca esnektir. Alev almaya da yüksek direnç gösteren bir elyaf olan yün, statik enerji üretmemektedir. Yünün “leke koruma” konusundaki performansı polyamidde olduğu gibi yüksektir.
Halılar sıcaklıkları ve yumuşaklıklarıyla yaşam alanınızda davetkar bir hava yaratır. Yaşam alanlarınızda duvardan duvara ya da parça halı kullanabilirsiniz. Parça halı kullandığınızda zeminde yer alan parke ya da taşınızı da gösterme şansına sahip olursunuz. Peki parça halının avantaj ve dezavantajlarını biliyor musunuz?Confetti.
Avantajları: Daha fazla desen ve renk alternatifi bulunur. Sıkıldığınızda halınızı kaldırabilir ya da başka odada bulunan halınızla yer değiştirebilirsiniz. Temizlenmesi duvardan duvara halılardan çok daha kolaydır. Ev taşırken halınızı da rahatlıkla yanınızda götürebilirsiniz.
Dezavantajları: Parça halılar kayabilir, herhangi bir tehlikeye sebep olmamak için altında kaydırmaz kullanmanızda fayda var. Köşelerine takılma ihtimaliniz vardır. Bu da küçük kazalara sebep olabilir.
Kaliteli halı; ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılayan, hem bakarken hem de kullanırken sizi mutlu edecek halıdır. Fakat halının kalitesini belirleyen unsurlar iplik cinsi, dokuma sıklığı ve hav yüksekliği gibi teknik detaylarda gizlidir. Halının dokumasında kullanılan iplik cinsi, kaliteyi belirleyen en önemli faktörlerdendir. Kullanacağınız alana uygun iplik cinsiyle üretilmiş halıları daha uzun süre kullanabilirsiniz. Bir diğer önemli faktör de iplik sıklığıdır. Bir halı ne kadar sık dokunmuşsa o kadar dayanıklı demektir. Halının hav yüksekliği de kalitesini belirleyen başka bir unsurdur. Dokuma sıklığı yüksek, dokusu yumuşak, renkleri canlı ve parlak halılar ilk tercihiniz olmalıdır.
Uygun bir bakımla halınızın ömrünü rahatlıkla uzatabilirsiniz. Halınızı ne sıklıkta temizleyeceğiniz üzerindeki ayak trafiği ve dışarıdan taşınan toz miktarına bağlıdır. Uzmanlar halı üzerinde biriken kirin % 80’inin kuru, kalan % 20’sinin ise yağ ve topraktan oluştuğunu söylüyorlar.
Kuru kirleri yüksek emiş gücü olan bir elektrik süpürgesi ile rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Bu arada tüm girişlerinize paspas koyarak halılarınızın daha az kirlenmesini sağlayabilirsiniz. Her 6 ayda ya da yılda bir halınıza derin bir temizlik yaptırmanız gerekiyor.
Buharla temizleme, halınızı derinlemesine temizletmenin en iyi yollarından biridir. Halınızı bir halı temizleme firmasına verebilir ya da buharlı elektrik süpürgesi ile kendiniz temizleyebilirsiniz.
Halı şampuanı veya sıvı sabun (arap sabunu da olabilir) kullanarak da temizliğini yapabilirsiniz. Unutmayın hafif ürünler temizlikte ağır kimyasallardan çok daha iyi bir çözümdür.
Halınızı kimyasal bir madde ile temizleyecekseniz ürünü görünmeyen bir yerine az miktarda uygulayın, sonuca göre kullanın.
“Halılar yaşadığımız mekana kişilik ve ruh kazandırmada birinci önceliğe sahiptir. Halı seçerken size yön verecek olan temel husus, kullandığınız mobilya, perde, duvar boyası ve kullanılan aksesuarların renkleri olmalıdır. İşe halının kullanılacağı mekanın ve zeminin tespiti ile başlamak gerekir.
Öncelikle evinizde hangi odanın neresinde, ne kadar büyüklükte bir halıya ihtiyacınızın olduğunu tespit etmelisiniz.Halı seçimi yapmak gerçekten zorlayıcıdır.
Günümüzde farklı tasarım,boyut ve dokuma teknikleri,insan sağlığına olan duyarlılığı gibi birçok özelliklerin ortaya çıkması, halıdaki ürün gamını artırmakla birlikte bizim seçim yapmamızı zorlaştırmaktadır.
Halıda renk seçimi yaparken zemin ile uyumuna dikkat edin. Zemini ön plana çıkarmak istiyorsanız nötr ve desensiz renkleri tercih etmek gerekirken, mobilyaları ön plana çıkarmak içi gri tonlarını kullanmanızı tavsiye ederim.
Halı showroomlarındaki spotlar nedeniyle halıların renkleri evinizde, zemininizde farklı görünebilir. Buna dikkat ederek mutlaka evinizde bir ön deneme talebinde bulunun. Halının deseni kir gizleme hususunda önemli rol oynar. Büyük desenler kiri daha çok belli ederken düzensiz ve çok renkli desenler kir ve lekelerin görünürlüğünü azaltır.
Özellikle trafiğin yoğun olduğu salon gibi mekanlarda halılar aşınmaya, leke tutma, renk solması gibi pek çok olumsuz etkene karşı dayanıklı olmalıdırlar. Bu tür mekanlarda toza, kire, ezilmeye, renk solmasına karşı daha dayanıklı halılar seçmelisiniz.
Salon, daha çok zaman geçirilen misafirlerin ağırlandığı alan olması nedeniyle ekonomik gücün yettiği oranda en kaliteli, çarpıcı ve sofistike bir halı ile desteklenmelidir.
Salonunuzda kanepe, koltuk ya da yemek masasının altını büyük halılar ile kaplamayı bir kenara bırakarak, daha küçük kilimler tercih ederek farklılık yaratabilirsiniz.
Oturma odası için halı seçiminde ise özgürsünüz. İstediğiniz renk ve deseni seçin, özgür olun. Yatak odasında tüylü halılar odaya daha bir sempati katıyor. Tercihinizi tüylü halılardan yana kullanın.
Uzun tüylü halıların bebek ve çocuk odaları için seçimi ise yanlıştır. Bebek ve çocuk odalarında kaymaz, mümkün olduğunca anti-bakteriyel ve anti-alerjik halı seçimleri yapılmalıdır.
Ayrıca düşme ihtimaline karşı seçilen halının üst kısmının yumuşak bir yapıya sahip olması da önemli bir konudur. Antrelerde trafik yoğun olduğundan dolayı açık renk halı seçiminden uzak durun, koyu renklere yönelin.
Uzun bir koridorunuz var ise 3 metrekarelik iki adet yolluk kullanmanız yeterli olacaktır.”
İç Mimar Cansu Duman
• Halının kenarlarında çıplak zemin bırakmak mekanın daha büyük görünmesini sağlar. Bu sayede odayı ferahlatmış olacaksınız. Her zaman anti slip yani kaymayı önleyici halılar kullanmayı tercih edin.
• Halı rengini seçerken, hem gündüz hem de gece odanızda renklerin nasıl durduğunu test edin.
• Odaya farklılık ve heyecan katmak için kabartma etkisi veren halıları tercih edin. Bu tarz halılar zeminde 3 boyut etkisi yaratmaktadır.
• Minimalist tarzda döşenmiş mekanlarda farklı desen ve renklerdeki halıları kullanmak, mekanın daha dikkat çekici olmasını sağlayacak, zıt renkler sayesinde farklı bir odak noktası oluşturacaktır.
İç Mimar Cansu Duman
Halı çeşitleri nelerdir? A’dan Z’ye halı seçerken dikkat edilmesi gerekenler
Yatak odası süslemeleri: 6 farklı halı ve süsleme örneği
Halı satın alırken dikkat etmeniz gereken 5 kural
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…
Şeker gübresi çiçeklere verilir mi? Faydaları ya da zararları konusunda merak edilen soruları yanıtladık. İşte…