Eviniz için detoks programı! Evdeki havayı kirleten faktörler
Güvenli bir cennet olması gereken evlerimiz aslında gizli kimyasallar ve toksinlerle dolu. İşte bu zararlılar hakkında bilmeniz gerekenler ve evdeki havayı kirleten faktörler.
Güvenli bir cennet olması gereken evlerimiz aslında gizli kimyasallar ve toksinlerle dolu. İşte bu zararlılar hakkında bilmeniz gerekenler.
İlginizi çekebilir: Evin havasını temizleyen 30 bitki: NASA öneriyor!
DUMAN
Sigara dumanı sadece içenin değil ona maruz kalanın da sağlığını tehdit ediyor. Bir sigaradan havaya 4000 değişik kimyasal yayılıyor. Araştırmaların sonuçlarına göre tek bir sigaradan çıkan duman, pencere açık olsa bile saatlerce çıkmıyor. Halılar, döşemeler ve duvarlar toksinleri emiyor ve duman kaybolsa bile havaya geri veriyor.
Riski azaltmak için: Sigara içmeyi bırakın. Başaramıyorsanız açık havada için.
- İlginizi çekebilir: Evin havası nasıl temizlenir? 11 adımda hava tazelensin
ISINMA

Fuel, gaz, odun ve kömür verimli bir şekilde yanmazsa ortaya nitrojen dioksit (NO2) ve karbonmonoksit (CO) çıkar. NO2’nin hiç hoş olmayan bir kokusu vardır ve solunduğunda ciğerlerde iltihaba ve enfeksiyona neden olabilirler. Buna karşılık CO, kokusuzdur. Fark edilmesi güçtür ve bu yüzden adı ‘sessiz katil’dir.
Riski azaltmak için: Eğer gaz yakıtlı bir kazan kullanıyorsanız her yıl düzenli olarak servis çağrın, kontrol ettirin. Her odaya veya fuel yakıtlı cihazların yakınına (ama en az 5 metre uzakta olsun) bir CO dedektörü koyun. CO havadan hafiftir bu yüzden dedektörlerin yerden en az 1,5 metre yükseğe konması gerekir.
İlginizi çekebilir: Baca temizleme nasıl yapılır? Evde baca temizleme yöntemleri
ALERJENLER

Az miktarlarda o kadar zararlı olmasalar da, yüksek miktarda oldukları taktirde vücudumuzun farklı tepki vermesine neden olurlar. Halılar, koltuklar, nevresim takımları ve nemli bir mekan, alerjenleri paratoner gibi çeker. Toz ve akar alerjisi nüfusun yüzde 2’sini etkiler ve sinüzitten egzamaya kadar farklı alerjik hastalıklara yol açar. Toz ve akarlar deri ve tekstil partiküllerinden beslenir. Akarları göremezsiniz ama çok çabuk çoğalırlar. Altı haftada 80 civarında yumurta bırakırlar. Tozlar; zararlı bakteriler, küf ve maya içerebilir. Ellemeseniz bile havada uçuşabilirler. Küf ise genellikle nemli ortamlarda oluşur ve alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Döküntüden astım ataklarına, ekstrem durumlarda depresyona bile sebep olabilirler.
İlginizi çekebilir: Evde alerji yapan şeyler | Evinizi nasıl anti-alerjik yaparsınız?
Riski azaltmak için: Yatağınızı her değiştirdiğinizde şiltenizi elektrik süpürgesi ile temizleyin veya hipoalerjenik şiltelere yatırım yapın. Doğru elektrikli süpürgeyi almak da önemli. “Eğer alerji veya astım gibi sorununuz varsa elektrikli süpürgenizin havadaki tozu emebilmesi için Hepa filtresine sahip olması gerekir” diyor uzmanlar. Küflü yüzeyi fırçalayarak parçacıkların havaya karışmasına sebebiyet vermeyin. Bunun yerine toksik olmayan bir sprey kullanarak işi kökünden çözümleyin. Nemli odaları sık sık havalandırın veya odaya nem alıcı aletlerden koyun.
İlginizi çekebilir: Evde tozlanmayı önlemek için neler yapılabilir?
MUTFAK

Bitkisel yağları ısıtmak aldehitlerin ortaya çıkmasına neden olur ki bunlar da kanser, kalp rahatsızlıkları ve demansla ilintilidir. Yanmış yemek kokusu kanserojen bir kimyasal olan akrolein içerir.
Riski azaltmak için: Çiçek yağı ve mısırözü yağı en yüksek aldehit oranına sahip yağlardır. Zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve üzüm ekstresi yağı ve tereyağ bu tehlikeli kimyasalların çok çok azına sahiptir. Bu yüzden kızırtmalarda rahatlıkla kullanılabilir. Havadaki yağ damlacıklarından kurtulmak için mutfaktaki aspiratörü veya fanı harekete geçirin. Mümkünse kızartma zamanını azaltmak için yiyeceklerinizi kısmi olarak önden pişirin. Eğer sıklıkla derin yağda kızartma yapıyorsanız daha az yağ harcayan, daha sağlıklı bir seçenek olan yeni nesil fritözlerden edinin.
İlginizi çekebilir: Evdeki kızartma kokusu nasıl çıkar? Bu yöntemler çok pratik!
EV VE TEMİZLİK ÜRÜNLERİ

Pek çok temizlik ve dekorasyon ürünü formaldehit, benzen ve vinil klorid gibi ‘uçucu organik bileşenler (VOC) içerir. Uçuculukları oda sıcaklığında kolaylıkla buharlaşmalarından kaynaklanmaktadır. Yani kolayca havaya karışırlar. Bu ürünleri yüksek miktarda solumak toksik olabilir ve baş ağrısı ve baş dönmesinin yanı sıra uzun vadede ciğerlerde tahrişlere neden olabilir. Boya, cila ve yapıştırıcılar, deterjan ve temizlik ürünleri genel olarak VOC içerirler.
Riski azaltmak için: Satın almadan önce ürün etiketlerini dikkatli okuyun. VOC ve toksik olmayan ürünleri tercih edin. Diğer ürünlere göre daha pahalı olabilirler. Eğer bunu yapamıyorsanız mutlaka temizlik yaptığınız odayı iyice havalandırın ve toksiklerin ciğerlerinize inmesini önlemek için maske kullanın. Aloe vera gibi bitkiler de VOC’leri emerek havayı temizler.
İlginizi çekebilir: Doğal temizlik malzemeleri ile pratik çözümler
Uzmanlar uyarıyor: Fazla temizlik zararlı! Evi ne sıklıkla temizlemeli?
Evdeki negatif enerjiden kurtulmak için 6 yol
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Kanatlı karıncadan nasıl kurtuluruz? Kanatlı karınca neden olur? -
Basit ses yalıtımı nasıl yapılır? Komşuya ses gitmemesi ya da eve ses gelmemesi için yapılabilecekler -
Makyaj süngeri nasıl temizlenir? Evde detaylı temizlik -
Dolapta ve giysi odasında depolarken alan kaybettiren 10 hata -
Sorunsuz çalışan, pırıl pırıl bir duş için yapılması gerekenler -
Kahve makinesi nasıl temizlenir? Ne sıklıkla temizlenmelidir? -
Yoga matı nasıl temizlenir? Yoga matını kimyasallar olmadan temizlemenin kolay yolu -
Mart ayında evde yapılması gerekenler -
Çarşaflar nasıl yıkanır? Kaç günde değiştirilmeli? -
Şişme mont nasıl yıkanır? Deterjan seçimi, yıkama, kurutma -
Evde güve neden olur? Güvelerden nasıl kurtulabilirim? -
Evinizdeki Yüksek Nem: 5 Belirti ve Çözüm Yolları
Yorum Yaz