Bir evi yenilerken iç ve dış kapı tipi seçimleri büyük önem taşıyor. En çok da, içeriden dışarıya açılan ve hem güvenlik, hem de dekoratif açıdan dikkat çeken balkon ve bahçe kapıları…
BAŞLAMADAN DERSİNİZİ ÇALIŞIN! Kapıları yerleştirirken zemin drenajı ve kot farkları çok önem taşır. Bu yüzden iyi bir planlama yapmak lazım. İşin kilit noktası kapı genişliği ve konumudur. Çünkü buna dikkat etmezseniz olası değişiklikler için ekstra planlama onayı gerekebilir ve bu da fazla maliyetli olabilir. Katalog veya internetten seçim yapmak yerine satın almadan önce mümkünse beğendiğiniz kapıları yerinde görmeye çalışın, sistemin nasıl işlediğini, size ve yerinize uygun olup olmadığını araştırın ve mutlaka uzmanlardan fikir alın.
HANGİ KAPI, HANGİ STİL?
Ortadan katlanır kapılar: Genelde camlı olur ve hem sürgü, hem de akordeon olarak katlanır. Bu kapıyı tüm duvar boyunca açarak içerisi ile dışarısını tek bir mekanmış gibi algılatabilirsiniz. Her iki yöne ya da tek yöne katlanabilen bu model kapı için duvarda ve odada belli bir açılım ve katlama payı gerekir. Tek sıkıntı bu tarz bir kapıda çerçeve/pencere oranı çerçeve ağırlıklı olduğundan kapalıyken göz yorar.
Sürgü kapılar: İki geniş kanattan oluşur ve tek ray üzerinde sağa ya da sola doğru kaydırarak kanatlar üst üste açılır. Geniş pencere ebatları sayesinde ferahlık hissi yaratır. Ancak çerçeveler kapı tamamen açıkken bile üstü üste bindiği için manzarayı ve bakışı engelleyebilir.
Fransız kapı: En geleneksel kapı şeklidir. İçeri ya da dışarı açılan menteşeli iki kanattan oluşur. Kimi zaman menteşeli kanatlara ilave iki yanda sabit kanatlar da kullanılır. Zemine gömme raylar üzerinde hareket eden kapıların tersine dört tarafta devam eden kapı çerçeveleri zeminde eşik kalınlığı yaratığından yekpare bir zemin algısı yaratmaz.
ÇERÇEVE MALZEMESİ NASIL OLSUN?
Alüminyum: Günümüz modern evlerinde sıkça tercih edilen bu malzeme, dilediğiniz renkte temin edilebiliyor. Ayrıca hafif, dayanıklı ve fazla bakım gerektirmediğinden düşük maliyetlidir.
Kompozit: Farklı materyallerin bileşiminden oluşan pahalı bir malzeme. Keresteden yapılanlar sağlam ve az bakım gerektirse de dış cephede kullanırken mutlaka hava koşullarına dayanıklı ekstra bir malzeme ile giydirmek daha sağlıklı bir kullanım sağlar.
Masif ahşap: Klasik tarzı benimseyenler için doğru bir seçenek. İyi bir termal denge sağlamasına rağmen hava koşullarına karşı çok dayanıklı değildir, sıkça onarım ve bakım gerektirir. Kaliteli bir malzeme kullanılmazsa bükülme ve esneme yapabilir.
Çelik: Yaklaşık 1930’lardan bu yana sıkça kullanılan çeliğin bir ara modası geçse de şimdilerde yine çok popüler. İnce, zarif bir görünüme sahip bu çerçeveler termal performans, güvenlik, dayanıklılık ve kolay bakım açısından oldukça avantajlı.
UPVC: Neme dayanıklı U-PVC kapılar boya gerektirmiyor ve bakımı kolay. Ancak takıldıktan sonra boyutlarını değiştirmek neredeyse imkansız.
Küçük de olsa balkonu olan çatı odalarını daha aydınlık kılmak ve balkonu da efektif kullanmak için hem pencere, hem kapı olabilen bu tarz sistemler tercih edebilirsiniz.
Kayar katlanır yani akordeon kapıları uygulamak için 80-300 cm duvar mesafesi optimum ölçüdür.