Oturduğumuz evin hem bedensel, hem ruhsal sağlımıza hitap edilmesi önemli… Isı, ses, aydınlatma, havalandırma, nem oranı, güneş ışığının eve girmemesi gibi kriteler, sağlımızı doğrudan etkilediği için evde bu konuda bazı püf noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Evde ideal ortam yaratmak
Sıcaklık: Eviniz sizi dış ortamdaki ısı değişikliklerinden koruyabilmelidir. Yalıtım yapılmış evler daha korunaklıdır. Yetişkinler için ideal ortam ısısı 20-21 C’dir
Nem: Oturduğunuz evin nemli olması romatizma, soğuk algınlığı ve bronşit gibi hastalıklara davetiye çıkarır. Üstelik nem duvarlara yapışarak bakteri, virüs gibi hastalık yapan küçük canlıların eve yerleşmesine de neden olur.
Aldınlatma: Aydınlatmanın en ideali elbetteki gün ışığından maksimum ölçüde yararlanmaktadır. Gün ışığı hem bakterileri öldürür, hem vücudumuzda D vitamini oluşmasına katkı sağlar, hem de derinin dayanıklılığını artırır. Açık renklere boyanmış mekanlar, daha az eşya kullanımı, camların temiz olması gibi faktörler de aydınlatmayı etkiler.
Havalandırma: Sağlıklı bir ortam için, hava kalitesi çok önemlidir. Çöpleri kapalı kaplarda tutmak, temizlemek, kötü koku kaynaklarını gidermek evinizin hava kalitesini artırır. Evi temizlerken havaya kalkan tozlar tozlar bile havada 4 saat kalır.
Gürültü: Apartman daireleri arasında gürültü yalıtımı yaptırmak, çift cam kullanmak kısmen sesi azaltır. Sesi yansıtan mermer, taş, cam gibi yüzeyler yerine halı, perde gibi sesi tutan yumuşak yüzeyler kullanmak da evinizin sessiz olmasını sağlar.
Güvenlik: Evlerde aydınlatmanın yetersizliği, döşemenin kaygan olması, mobilyaların ev trafiğini engelleyen noktalara yerleştirilmesi düşmenize ya da bir yerlere çarpmanıza neden olabilir. Elektrik prizlerinin kapaksız olması, ilaçların çocukların ulaşabileceği yerlerde depolanması, mutfak dolaplarının yüksek olması gibi faktörler de ciddi tehlike oluşturur. Evinizi düzenlerken yaşayabileceğiniz kazaları da göz önünde bulundurmanızda yarar var.