Düzenli ev için önemli birkaç detay var. Öyle ki evi düzenli göstermek isterken sık sık yaptığımız ve doğru bildiğimiz hatalar tam tersine düzeni bozuyor. Peki evde düzen nasıl olmalı? Yanıtı Evim Dergisi arşivinden…
Yaşam alanlarını kullanımınıza göre doğru planlayarak ve işlevsel düzen kurguları yaparak, çok daha konforlu ve verimli kullanıp rahat bir yaşama imzanızı atabilirsiniz.
ALANLARI DAĞINIK GÖSTEREN 5 DEKORASYON HATASI
HATA 1. DUVAR ÖNÜ YERLEŞİMİ
Düzenli ev için ilk olarak yapılması gereken mobilya yerleşimidir. Salonda kanepe, berjer ya da koltuk gibi hacimli mobilyaları duvarlara doğru ittirerek yapacağınız bir yerleşim aslında o alanı olduğundan karmaşık ve düzensiz gösterir.
Bunun yerine özellikle koltuk ve kanepeleri duvarlardan belli bir mesafede öne doğru yerleştirmek odayı ferahlatır. Ayrıca doğru bir trafik akışı için oturma birimlerini sehpa etrafında gruplamak mükemmel bir sohbet alanı da yaratır. Mobilyaları halı çerçevesi içinde toplamak da belli ölçüde düzen sağlar.
HATA 2. YASTIK KALABALIĞI EVİ DAĞINIK GÖSTERİR
Kanepe, koltuk ya da yatağı süsleyen en önemli aksesuar dekoratif yastıklar. Ancak bunu yaparken hep desenli ve çok renkli olan seçenekleri birlikte kullanmak mekanı dağınık ve kaotik gösterebilir. Oysa doğru adet ve belli bir uyumla yerleştirilmiş bir kaç yastık bambaşka bir etki yaratabilir.
Ayrıca düzenli ev için simetri takip etmek de düzen sağlar. İki uca aynı yastık, sonra iki farklı yastık ve ortaya farklı formda başka yastıkla seti tamamlayabilirsiniz. Eğer derin bir kanepeniz varsa dört ya da beş sıra yastık dizisi uyumlu renk ve desenle kullanıldığı sürece çok dekoratif durur.
HATA 3. DUVARLARIN UYUMSUZLUĞU EVİ DAĞINIK GÖSTERİR
Her yerde rastgele asılmış resimler tablolar, aynalar ve her şeyin üzerinde durduğu raflar… Bir mekanı darmadağınık göstermeye yeter de artar bile. Odaya düzenli bir görünüm kazandırmak için resimleri galeri tarzında gruplayarak asın.
Küçük objeleri resim ve tablolarla aranje ederek kanepenin arka duvarını boydan boya geçen bir rafın üzerine dizmek de dengeli ve görsel açıdan hoş bir görünüm yaratır.
HATA 4. FAZLA AKSESUAR EVİ DAĞINIK GÖSTERİR
Konsol, masa veya sehpa üzerini tamamen aksesuarla doldurmak karmaşık bir algı yaratır. Bu yüzden dekoratif objeleri yerleştirirken bir strateji uygulayın ve uymayanları çıkararak sadeleşin. Küçük ölçekli aksesuarları bir tepsi, kase ya da cam bir kutu içinde yerleştirin.
Daha sonra varsa çerçevelerinizi gruplayın. Küçük ve sevdiğiniz objelere dikkat çekmek için bir kitap yığını üzerine yerleştirin. İki katlı bir sehpanız varsa geniş dergi, kitaplar ve büyük objeleri alt rafta kullanın.
HATA 5. ÇOK RENK, ÇOK KARMAŞA
Bir evin karmaşık görünmesi çoklu renk kullanımıyla da ilgili olabilir. Uyumlu ve konforlu bir görünüm için nötrlerle bir veya en fazla iki çarpıcı ton kullanın. Nötr renkli duvarlar, perde, halı ve mobilyalar odanın nefes almasını, daha geniş ve ferah görünmesini sağlar.
Ayrıca jüt, hasır ve yün gibi naturel renkte doğal dokuma halılar, salonun boş kalan alanlarına renk katmanın ve mobilya ya da aksesuarlarda kullanılan yoğun renk kümelerini dengelemenin en kolay ve dekoratif yollarından.
DÜZENLİ EV KURALLARI
Düzenli ev için bazı kurallar vardır. Bir evi doğru kullanmanın sırrı sadece planlama, mobilya yerleşimi, raf düzeni ve ergonomik kurgularda gizli değil. Doğru stratejiler ve ürünlerle organize olmuş bir ev de yaşamınızı kolaylaştırır ve rahat kılar.
DÜZEN HAREKET PLANI
Sadece önem verdiklerinizi saklayın: İşin gerçeği sakladığımız şeylerin yüzde 80’ini genellikle hiç kullanmıyoruz.
Bir ekleyin, bir çıkarın: Depolama alanlarını belli bir kapasiteye sahip oda gibi düşünün. Bu yüzden de odaya eklediğiniz her yeni şey için bir diğerinin odadan çıkması gerekiyor.
Deneme, yanılma: İnsan eşyalarından ayrılmaya hazır olmayabilir. Ama onları zaman aşımına uğratmak akıllıca. Bir ay sonunda eğer hala ihtiyaç duymuyor ve kullanmıyorsanız ihtiyacı olana verin.
DÜZENLİ EV İÇİN EŞYALARINIZI TANIYIN
Hatırası olanlar: Kişisel değeri olan, aile yadigarlarının yeri ardiye olmamalı. Bir eşyaya değer veriyorsanız onu doğru ve uygun bir yerde sergileyin. Aksi halde tutmanın da bir anlamı yok.
İhtiyaç duyduklarınız: Dekorasyonu tamamlayan bir abajur ya da yastıklar, hatta yağmurluk gibi belli zamanlarda düzenli olarak kullandığınız eşyalar ihtiyaç duyulanlar kategorisine giriyor. Peki, sezonda bir yağmurluk yetiyorsa neden üç tane tutuyorsunuz?
At ya da dönüştür: Bir yıldan fazla kullanılmayan her şey atılabilir. Ama eğer yenileyerek bir yerlerde değerlendirirseniz dönüştürebilirsiniz.
DÜZENLİ EV İÇİN DOLAP STRATEJİSİ
Dolaplarınızı düzenlerken dört ana fikir üzerinden hareket ederseniz işiniz epeyce kolaylaşır.
Ayakkabı yığınına dikkat! Raf alanlarını maksimize etmek için akrilik ayakkabı kutuları, ayakkabı rampaları ve pratik raf bölücüler kullanmak işe yarar.
Mevsim değişimlerinde… Tek bir dolabınız var ve her mevsim giysilerinizi değiştirmek zorundaysanız, öncelikle kıyafetleri mevsimlere göre gruplayın ve dolaba bu sırayla asın. Mesela palto ve kalın ceketler, sonra etek ve pantolonlar, en son gömlek ve bluzlar. Böylece değiştirirken hangi seti kullanacaksanız onu öne taşıyarak işinizi kolayşatırırsınız.
Her işe bir sepet, bir kutu Eğer dolap içinde ekstra çekmece birimleri veya küçük depolama gözleri yoksa, t-shirtler, pijamalar gibi büyük ve çoraplar ve iç çamaşırları gibi küçük parçalar için raflara farklı ölçüde sepetler ve kutular yerleştirebilirsiniz.