Evdeki yalıtım sorunlarına kısa ve uzun vadeli çözümler

Yeni taşındığınız evde yalıtım ile ilgili olası problemleri bir an evvel tespit edin. Uzun süredir yaşadığınız izolasyon problemlerini de daha fazla görmezden gelmeyip artık kolları sıvayın!

Soğuk ve yağmurlarla yıkanan dış duvar ve çatılar, nem ve su kaçakları ile ilgili ciddi problemler yaratabilir. Üstelik rüzgar ve hemzemin evlerdeki topraktan gelen rutubet sorunları da cabası. Bu ay izolasyon konusunda yapılabilecekleri ele alıyoruz. Size de fikir verebilir.

PENCERELERDEN GELEN SOĞUK HAVAYI ENGELLEME YOLLARI

KISA VADELİ ÇÖZÜM: PLASTİK CAM FİLMİ Bütçeniz uygun değilse pencereleri izole etmek için cam filmi kullanabilirsiniz. Cam filmlerini uygulamak oldukça basit. Yapışması için ısı uygulamalısınız. Bunu da bir saç kurutma makinesi yardımıyla yapabilirsiniz.

Pencerenin contalarını da kontrol etmeyi unutmayın. Özelliğini kaybetmiş olan contalar yenilenmelidir. Eski contalar eve soğuk havanın girmesine neden olur.

UZUN VADELİ ÇÖZÜM: YENİ PENCERELER Yalıtımlı olmayan pencereler için kökten çözüm pencereleri olduğu gibi değiştirmek olabilir. Özellikle çift kat ısı camlar soğukla baş etme konusunda iyi bir çözüm olabilirler. Çift kat camlar arasında boşluk olduğu için yalıtım görevi üstlenir. Genişlik arttıkça yalıtım gücü de artar.

ZEMİNDEN GELEN SOĞUK HAVAYI ENGELEME YOLLARI

KISA VADELİ ÇÖZÜM: HALI Zeminde sıcak bir his uyandırmak ve hava akımını kesmek için zeminde yumuşak, kalın özellikle de yalıtım özelliği taşıyan PVC tabanlı bir halı tercih edebilirsiniz. Boydan boya halı da bir tercih olabilir.

UZUN VADELİ ÇÖZÜM: DERZ/MACUN Zeminde karolar arasından ya da ahşap döşemelerin arasından sızan soğuk hava akımını engellemek için yapılabilecek uzun vadeli çözüm boşlukları derz, alçı ya da macun ile kapamaktan geçiyor.

KAPILARDAN GELEN SOĞUK HAVAYI ENGELLEME YOLLARI

KISA VADELİ ÇÖZÜM: KUM TORBASI Eskilerin sıklıkla yaptığı bu kum torbaları aslında işe yarar bir çözüm. Hem hiçbir ekonomik külfeti de yok. Kapı altlarından sızan hava akımını engellemek için kapı ebadında silindir formlu yastıklar kullanabilirsiniz.

UZUN VADELİ ÇÖZÜM: ISI BANDI Yapışkanlı izolasyon bantlarının kapı çerçevesine uygun bir şekilde yapıştırarak da ısı yalıtımı sağlayabilirsiniz. Bu izolasyon bantlarının uygun yere ve uygun şekillerde yapıştırılması önemli. Kullanma talimatlarını okuyarak kendiniz de rahatlıkla yapıştırabilirsiniz.

YALITIM NEDİR?

İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki, yalıtım ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Yalıtım, herhangi bir yalıtım malzemesi kullanılarak, ortamdan dışarı olan enerji akışının indirgenmesidir. Isı, doğal olarak yüksek sıcaklıktan, düşük sıcaklığa doğru akar ve direncin en az olduğu yol boyunca en fazla ısı akışı oluşur. Yalıtım çevreye olan ısı kaybını engellemeye yarar. Diğer bir tanımla yalıtım; elektrik, ses ya da ısı akımını engelleme olayıdır. Yalıtım nedir denilince hemen hemen herkeste bu tanıma yakın çağrışımlar oluşur ve genel olarak inşaatlar gelir. Oysa yalıtım yalnızca inşaat değil otomotiv, tesisat, endüstri gibi birçok sektörde de karşımıza çıkıyor. Büyük alet/araçların birçoğunda da yalıtım yer alıyor. Örneğin, fırınlarda, soğutucularda, dondurucularda ve su ısıtıcılarında.

Binayı ve içerisindeki varlıkları ses, su, nem, sıcak ve soğuğa karşı korumak için alınan önlemlere yalıtım, tecrit, başka bir ifade ile de izolasyon denilmektedir. Yapıların iç ve dış etkilerden korunabilmesi ancak yalıtımla mümkün olabilmektedir.

Tekniğine uygun olarak yapılmış yalıtım uygulamaları, binada oturanlara güvenli, gürültüden uzak, çağdaş ve sağlıklı,  mal ve can emniyeti açısından daha güvenli bir ortam sağlar. Isı,ses,su,yangın yalıtımı uygulamaları, enerji tasarrufu, hava kirliliği, konforlu bir yaşam, gürültüsüz sağlıklı mekanlar ve sürdürülebilir geleceğimiz için bir zorunluluktur. Yalıtımlı binalarda yalıtımsız binalara göre %30 ila %50 daha az enerji kullanmaktadır, bu da hem bireysel hem de ülke ekonomisine katkı anlamına gelir.

YALITIM ÇEŞİTLERİ

Isı Yalıtımı : Isı yalıtımı binalarda ve tesisatlarda kullanılmaktadır,ısı yalıtım uygulamaları ile binanın ömrünü uzatmak, insanlara sağlıklı, konforlu mekanlar sunabilmek ve bina kullanım aşamasında yakıt ve soğutma giderlerinde büyük kazanım sağlamak mümkündür. Mantolama uygulaması ısı yalıtımının bir çeşitidir.

Faydaları : Enerji tasarrufu sağlar, çevre kirliliğini önler, ısı konforu sağlar

Su Yalıtımı : Binalarda su yalıtımı suyun ya da nemin binanın bir kısmına veya kapladığı alana zarar vermesini engellemek için yapılır. Bina temeline, çatılara, duvarlara ve bina çevresine uygulanabilir.Su yalıtımı yapılmayan binalarda temelden gelen su sebebi ile bina korozyona uğrar bu da yapının direncini azaltır, olası bir depremde yıkılma riski artar.

Su yalıtımı ; su depoları, havuzlar ve barajlar gibi yerlerde suyun yapı içerisinde tutulabilmesi için yapılan uygulamaya su yalıtımı (su izolasyonu) denir. Sağlıklı bir su yalıtımı olması için, yalıtım binanın temelinden başlanılıp çatısına kadar yapılması gerekir.Su yalıtımı ; Zemine oturan tabyalar, tuvaletler, banyolar, temel perde duvarları, dış cephe, pencere kenarları, su basman kotları, teraslar ,balkonlar ve çatı’lar %100 olarak su yalıtımı yapılmalıdır. döşeme betonuna zarar vermesini önlemek amacı ile etkili bir su yalıtımı yapılır.Tüneller, su kanalları, gizli dereler, baca kenarları, parapetler, balkon çıkmaları gibi alanlarda da su yalıtımı (su izolasyonu) kullanılır.

Ses Yalıtımı : Ses izolasyonu gürültünün insan üzerindeki etkilerini en aza indirmek için alınan önlemlerin tamamıdır. Makine,ekipman,tesisat ve duvarlara, ses yalıtım malzemeleri ile uygulanabilir.

Tesisat Yalıtımı : Tesisat izolasyonu Isıtma ve soğutma amaçlı yapılan tüm tesisatlardan istenilen verimin alınabilmesi için tesisat yalıtımı yapılmalıdır.İleri teknoloji kullanılarak yapılan binalar hariç diğer binalarda tesisat yalıtımına gerekli hassasiyet gösterilmemektedir. Ülkemizde fazla önemsenmeyen fakat yapılası gerekli olan tesisat yalıtımı da hem enerji tasarrufu sağlar, hem de tesisat borularının korozyona uğramasını engeller.

Yangın Yalıtımı : Yangın kontrolden çıkmış bir yanma olayıdır, yangın yalıtımı yangının çıkmasını önleyecek veya yapıya hiçbir zaman zarar vermeyecek bir çözüm olarak düşünülmemelidir, yangından korunmak ise yangın çıkmasını kesinlikle önleyebileceği anlamına gelmez, çıkan yangını söndürmek ve belli bir süre kazanarak bu yangından en az zararla kurtulmaya çalışmak ya yangından korunmaktır. Yangın yalıtımı da, yüksek binaların  inşaatının hızla artmasından sonra önemli bir yalıtım uygulaması haline gelmiştir, yalıtımda kullanılacak malzemeler TS ve Uluslar arası standartlara uygun olmalıdır.

YALITIM YAPTIRMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN

Binalarda ısı yalıtımı yaptırmak şüphesiz ki hem enerji tasarrufu sağlarken hem de mali olarak yükünüzü hafifletmede önemli bir etkiye sahiptir. Isı yalıtımı yaparken, yalıtım malzemesinin içeriği, yüzey alanının yapısı ve işçilik kadar; yalıtımın ne zaman yapıldığı da çok önemlidir. Yağışlı havalarda iş sağlığı güvenliği açısından sorunlar yaşanabileceği gibi yalıtım süreniz de normale göre uzayacaktır.

Yalıtım yapılabilmesi için 5°C – 30°C hava koşulu teknik olarak yeterlidir. Ancak bahsettiğimiz gibi sorunlarla karşılaşmamak ve hava sıcaklıklarındaki azalışın bina içine nüfuz etmesinden önce yalıtım yaptırmanız önerilmektedir. Isı yalıtımı için kış aylarını değil ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih edin.

Uzmanlarımız yalıtım kararı almadan önce; yalıtım malzemenizin yağış etkisiyle ya da 5 °C sıcaklığın altına maruz kalmasıyla yapısının bozulabileceğini, buna sebebiyet vermeden yalıtım sürecine başlanılması gerektiğine dikkat çekmektedir. Mayıs – Temmuz ve Eylül – Kasım ayları arasında hava sıcaklığı 15 ila 25 °C derecesinde seyrettiği için yalıtım malzemesi daha kolay uygulanmaktadır.

Siz de kışa hazırlanın; geç kalmadan yalıtımınızı yaptırın!

Kapının altından içeri giren soğuğu engellemenin dekoratif yolu – Kendin yap tarifi

Isıtmada yalıtımın önemi