Uzun süredir aynı evde yaşıyorsanız tadilat yapmaktan kaçmayın.
Uzun süredir aynı evde yaşıyorsunuz ve artık tadilat yapmak kaçınılmaz. Kolları sıvayıp işe başlayalım öyleyse! Duvar, kapı, zemin, banyo derken çok yorulabilirsiniz. Tadilat sonrasında ise sırada, dekore edip güzelleştirmek var.
Yaşadığınız evde bir süredir sorunlar bitmiyor. Duvar boyaları dökülmeye başladı, kapılar kapanmıyor, musluklar akıtıyor… Demek ki artık onu elden geçirmek gerekiyor. Kara kara tüm bu işler nasıl hallolacak demeyin. Tadilatı nasıl yapacağınızı ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilirseniz bu sorunların üstesinden çok daha kolay gelebilirsiniz.
BÖLÜM BÖLÜM TADİLAT
Banyo: Eviniz çok eski ve bütçeniz yeterliyse banyonuzu baştan aşağı değiştirmek isteyebilirsiniz. Ama sorun sadece fayanslardaysa, üzerine yapıştırma yaptırmayı deneyebilirsiniz. Eğer klozet, lavabo, küvet ya da duşakabin gibi banyo ürünlerini yenilemeyi düşünüyorsanız, muhakkak fiyat karşılaştırması yapın.
Zemin döşemesi: Evinizin eski zemin döşemesinden memnun değilseniz ve değiştirmeyi düşünüyorsanız, öncelikle ufak bir araştırma yapmanızı öneririz. “Parke mi, mermer mi daha iyi, parke çeşitlerinden hangisi en kullanışlı” gibi sorularınıza cevap bulduktan sonra seçiminizi yapın. Eğer döşeme mermerse üzerine parke yapmakta bir sıkıntı yok. Fakat önceki parkeniz eskimiş veya suya dayanıksız olduğundan kalkmışsa, önce onu komple sökmek ve ardından yenilemek işçilik açısından maliyetli olabilir.
Kapı-pencere yenileme: Kapınız hakikaten kullanılmaz durumdaysa komple değiştirmenizi öneririz. Fakat sorun sadece kapı kolunda ya da çerçevedeyse ufak bir tadilat iş görebilir. Böylece sıfırdan bir masrafa girmemiş olursunuz. Pencereler eskiyse, ısı yalıtımı açısından sıkıntı yaratabiliyor. Isı yalıtımı için PVC modellerini tercih edebilirsiniz, yine de her modelin aynı olmadığını bilmelisiniz. Örneğin kayar kapaklı pencere ısı yalıtımı açısından pek kullanışlı olmayabiliyor.
Boya: Boyayı kendim alacağım diyorsanız, bunu ustanıza danışmadan yapmayın. Boyayı da alırım evi de boyarım diyebilirsiniz. İşi kendiniz için ekstra bir yük haline getirmemeye dikkat edin.
ACELEYE GETİRMEYİN
Ev tadilatına başlamadan önce çok kapsamlı bir araştırma yapmak önemli. Daha önceki tecrübelerden ders almak, daha sonra pişmanlık yaşamamak ve doğru usta seçimi yapabilmek için ev tadilatını aceleye getirmemek gerekir.
Doğru malzeme seçimi: Banyo lavabo ve küvetinde malzeme seçiminin doğru yapılması, mutfak ve banyo yerlerinde kullanılacak malzemenin cinsinin ve renginin seçimi, daha sonraki süreçte evin temizliğinde büyük fark yaratacak kararlardır. Örneğin; lavaboda paslanmaz çelik yerine siyah taş kompozit seçerseniz, su lekelerinden rahatsız olma ihtimaliniz yüksektir.
Doğru usta seçimi: Ev tadilatını yapacak usta ya da firmayı bulmak için ciddi bir ön araştırma yapmanız ve mümkünse referansları ile görüşmeniz fark yaratır. İşçilik kalitesi ve karar verilen tarihlere uyuluyor olunması önem taşıyan konular. Taahhüt edilen tarihte bitirilmemesi durumunda cezai şart mutlaka yazılı bir sözleşmede bulunmalıdır. Aksi takdirde, mağdur olabilirsiniz.
Ön görülemeyenler için bütçe: Tadilat esnasında mutlaka daha önceden öngörülemeyen masraflar çıkabilir. Bunları önceden planlamak mümkün olmayabilir. Bunlar için de belirli bir bütçe ayırın.
Elektrik prizleri: Evin için deki elektrik tesisatını doğru planlamak daha sonraki kullanım kolaylığı ve kablo görünümü açısından önem taşır. Yoğun kullanım alanlarındaki elektrik prizlerinin sayısını biraz fazla tutarak, yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.
Moloz temizliği: Tadilat firmasının molozları tamamen evin dışına çıkardığından emin olun. Tadilattan yıllar sonra, evde bir sorun olduğunda ve belirli bir yeri kırmak gerektiğinde, daha önceki tadilat molozlarının duvarların ya da klozetinin içine saklanmış olduğunu keşfetmek istemiyorsanız, süreci yakından takip edin.
Malzemelerin önceden sipariş edilmesi: Tadilat esnasında gerekli olacak tüm malzemeleri önceden sipariş edin. Aksi takdirde, bazı malzemeler için aylarca beklemeniz gerekebilir ve tadilatı bitmemiş bir evde geçirilen her ekstra gün çok yıpratıcı olabilir.
HAZIRLAYAN GÜNSELİ BÜYÜKSAĞİŞ