Corona Virüsüne karşı evde hangi önlemler alınabilir? Corona belirtileri nelerdir? Sağlık Bakanlığı, evde karantina kurallarını anlattı. İşte Corona Virüsü (Korona Virüsü) için evde dikkat edilmesi gerekenler…
Çin’in Hubey eyaletinde Wuhan balık pazarından yayılmaya başladığı değerlendirilen Corona Virüsü (Korona Virüsü) ilk kez Türkiye’de de görüldü. Avrupa teması bulunan bir erkek hastaya virüs teşhisi kondu.
Peki, Corona Virüsü ile ilgili neler biliyoruz? İşte sorularla Corona (Korona) Virüsü:
Sağlık Bakanlığı, Corona Virüsüne karşı evde dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bir açıklama yaptı.
Bakanlığın twitter hesabından “Yeni Corona Virüsü evde izleme (karantina) kuralları“ başlıklı paylaşımda, “Son 14 gün içerisinde yeni Corona Virüsü hastalığı görülen ülkelerden birinden geldiyseniz, ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirti ve bulgularınız olmasa bile 14 gün süresince evden çıkmamalısınız.” uyarısı yer alıyor.
Açıklamada evden çıkmak zorunda kalınırsa mutlaka maske takılması; mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarının kullanılmaması çağrısı yapılıyor. Öneriler şöyle sıralanıyor:
Evde bakılan hayvanlar Yeni Corona Virüsünü (2019-nCoV) taşıyıp, bulaştırabilir mi?
Evde bakılan kedi/köpek gibi evcil hayvanların Yeni Corona Virüsüyle (2019-nCoV) enfekte olması beklenmemektedir.
Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Sibel Gündeş, Formsanté’ye yaptığı açıklamada bu soruyu şöyle yanıtlıyor:
“Corona Virüsü içeren damlacıklar dağıldığı her yüzeyde tutunur ancak virüs çoğalmak için (bakterilerin tersine) canlı hücre yapısına ihtiyaç duyduğundan, cansız yüzeylerin üzerinde çoğalamaz.
Bu yüzden kalabalık nüfusun kullanabileceği bardak, tabak, koltuk gibi yüzeyler temizlenmez ise virüsü yayabilmekle birlikte Çin’den uzak ülkelere gelen paketlerden endişe edilmemelidir. Virüsün cansız bir yüzeyde, değişen sıcaklıklarda uzun süre canlı kalabilme olasılığı çok düşüktür.”
Sağlık Bakanlığı virüslere karşı şu önerileri sıralıyor;
Corona Virüsüne karşı dokunulan yüzeyler her gün temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Örneğin; cep telefonları, masalar, bilgisayarlar, kapı kolları, tezgahlar, düğmeler, kulplar, telefonlar, tuvaletler, klavyeler, musluklar ve lavabolar…
Özellikle gün içerisinde elimizden düşmeyen cep telefonları mutlaka dezenfekte edilmelidir. Cep telefonları virüsün elden ele aktarılması için son derece tehlikelidir.
Cep telefonları veya bilgisayarlarınızın temizliğini antibakteriyel temizlik mendilleriyle yapabilir ya da yarım bardak su ile yarım bardak izopropil alkolü (%70) karıştırarak temizleme losyonu hazırlayabilirsiniz.
Çözeltiyi bir sprey şişesine koyun, kullanmadan önce şişeyi çalkalayın. Kuru bezinize hafifçe sıkın (Bezi kesinlikle ıslatmayın). Solüsyonlu bezle telefonunuzun arka ve ön yüzeyini nazikçe silin. 15 dakika kurumaya bırakın.
Bu yüzeyler kirliyse önce su, sabun ve deterjan ile temizlenmeli, ardından dezenfekte edilmelidir. Yüzeyleri temizlemek için yüzeye uygun dezenfektan kullanılmalıdır. Bunun için ev tipi çamaşır suyunu seyrelterek kullanmak ya da alkol bazlı dezenfektan kullanmak mümkündür.
Temizlikte kullanmak üzere 1 ölçü çamaşır suyunun 99 ölçü su ile seyreltilmesi yeterlidir. Kullanılan çamaşır suyunun son kullanma tarihinin geçmediğinden emin olunmalıdır.
Tarihi geçmemiş çamaşır suları Yeni Koronavirüs (COVİD-19) Hastalığı’na karşı yeterli olacaktır. Ev tipi çamaşır suları amonyak veya başka temizleyiciler ile asla karıştırılmamalıdır.
Alkol ile temizlik için en az yüzde 70 alkol içeren bir çözelti kullanılmalıdır.
Dünya Sağlık Örgütü de şu an için Covid-19’a karşı geliştirilmiş bir aşı olmadığını; hastalığı önlemenin en iyi yolunun virüse maruz kalmaktan kaçınmak olduğunu söylüyor. Dünya Sağlık Örgütü tüm solunum yolu hastalıklarına karşı şu önerilerde bulunuyor:
Burnunuzu tuzlu suyla yıkamak Yeni Corona Virüsü (2019-nCoV) enfeksiyonunu önleyebilir mi?
Hayır. Burnu tuzlu suyla düzenli olarak yıkamanın Yeni Corona Virüsü (2019-nCoV) enfeksiyonundan korunmada bir faydası yoktur.
Otellerde Corona Virüsüne karşı alınması gereken önlemler nelerdir?
“Konaklama tesislerinde su ve deterjanla standart temizlik yapılması yeterlidir. Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeyler, kapı kolları, bataryalar, tırabzanlar, tuvalet ve lavabo temizliğine dikkat edilmelidir. Bu virüse özel olarak etkili olduğu öne sürülen bir takım ürünlerin temizlikte kullanılmasının fazladan koruma sağladığına dair bilimsel kanıt yoktur.
El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnunu kapatması, mümkünse tıbbi maske kullanması önerilmektedir.
Virüs cansız yüzeylerde uzun süre yaşayamayacağı için hastanın valizlerini taşıyan kişilere bulaş beklenmemektedir. Erişilebilir yerlere alkollü el antiseptiği konulması uygundur.”
Sağlık Bakanlığı kaynaklarına göre yeni tip Corona Virüsü (Covid-19) ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti‘nden yayılmaya başladı. Salgının bu bölgedeki vahşi hayvan pazarından yayılmaya başladığı düşünülüyor.
Bugün dünyanın konuştuğu Covid-19, aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüs.
Evde Corona Virüsü hastası varsa ne yapılmalı? Karantina önlemleri ve hasta odası
Virüsler yüzeylerde ne kadar süre kalır? Plastik, çelik, kumaş ve diğerleri
Evdeki mikroplar nasıl temizlenir? En fazla mikrop barındıran yerler
Sabun mu dezenfektan mı daha etkili? Farkları nedir?