Evde bordür oyunları

Mekanı nasıl algıladığımız konusunda incecik bir bordür bile sanılandan daha büyük bir değişim yaratabilir. Böler, ayırır, farklılık katar. Daha başka mı, bakalım neler yapar?

 Bach karo serisi, Çanakkale Seramik.

Yakın zamana kadar sadece yatay biçimde uygulanan bordürler artık dikey olarak uygulanmış halleriyle de karşımıza çıkıyor. Üstelik artık duvarın tavan ya da zemin ile birleşen kısmına da uygulanabiliyor. Genellikle tam ortadan uygulanan bordürleri siz duvarın üçte birlik kısmında da kullanabilirsiniz. Duvar alanını yatay ya da dikey biçimde ikiye bölebilen veya karoların arasına serpiştirilen bordürler herhangi bir alanı mekanın geri kalan kısmından ayırabiliyor. Örneğin banyoda klozet ya da lavabo alanını dikey biçimde uygulanan bordürler ile ayırabilir, burada bir odak noktası yaratabilirsiniz. Bordür kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta uygulandığında yüksek bir tavanı daha alçak, geniş bir odayı ise daha küçük gösterebilme ihtimalidir. Dolayısıyla bordür ve desenlerini seçerken daha titiz davranılması gerekiyor. Ancak doğru uygulandığı taktirde hiç kuşkusuz bordürler yaşam alanlarına farklı bir kimlik kazandıracaktır.

Doğru bordür kullanımı
“Eğer bordür dar mekanlarda kullanılacaksa kalabalık desenli duvar kağıdı kullanımından ziyade daha sade ve düz desenli duvar kağıtları tercih edilmeli, bordür de bu duvar kağıtları ile eşleştirilerek uygulanmalıdır. Geniş ve ferah yaşam alanlarında ise iki farklı duvar kağıdı ve bordür kombinasyonuyla çok daha yaratıcı ve renkli çözümler yaratabilirsiniz.” İç Mimar Janset Ayhan/HannaHome.


Rasch Homelands koleksiyonu, HannaHome.

HAZIRLAYAN İLKE YILMAZ