Evde armut yetiştirme detayları merak ediliyor. Saksıda armut yetiştirmek mümkündür. Fakat bazı önemli noktalara dikkat etmek önemlidir. Eğer bu kurallar zincirine uyum sağlanırsa sağlıklı bir fide yetiştirebilirsiniz. Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.
EVDE ARMUT YETİŞTİRME
Saksıda armut ağacı yetiştirmek dış mekanda bahçede toprakta armut ağacı yetiştirmekle aynıdır. Sadece bitkiye daha dar bir alanda bakım sağlayacağımız için birkaç noktaya dikkat etmek gerekir.
Eğer tohumdan armut fidesi yetiştirmek istiyorsanız bu biraz daha zordur. Fakat sabırlı ve gelişimini takip etmekten hoşlanıyorsanız güzel bir deneyim olacaktır sizler için. Armut bitkisini sıfırdan yetiştirirseniz eğer ilk meyvelerini elde etmek biraz zaman alacaktır. Bunun için 8-10 yıl gibi bir süre beklemeniz gerekecektir. Dilerseniz aşılama yaparak bu süreyi kısaltabilirsiniz. Ama doğal sürecinde sabırla beklemeniz gerekecektir.
SAKSIDA ARMUT AĞACI BAKIMI
Saksıda bakım sağlayacağınız armut ağacını bodur tür seçebilirsiniz. Böylelikle yer açısından da zorluk yaşamazsınız.
Armut ağaçları kısırdır ve kendini dölleyemez. Bu nedenle meyve almak amaçlı yetiştirecekseniz kendi çiçek tozlarıyla döllenebilen bir tür seçmenizde fayda var. Ya da çiçeklenme dönemi yakın olan iki uyumlu türü yanyana yetiştirerek bu işlemin gerçekleşmesine yardımcı olabilirsiniz.
Armut ağacı kökleri derine iner. Bu nedenle çok sığ olmayan derin saksılar tercih etmenizde fayda var. Armut ağacının kök sisteminin iki katı büyüklüğünde bir saksı seçebilirsiniz. Bitki boyutuna uygun büyüklükte alt tabanı birden fazla hava deliğine sahip saksı içerisine bitki yerleştirilir ve yanlar toprakla desteklenir. Toprak olarak geçirgen, süzek, organik maddelerce zengin bir toprak karışımı tercih edebilirsiniz. Saksıyı teras, balkon ya da bahçenizde güneş alan bir noktaya konumlandırmanız daha verimli sonuç almanızı sağlayacaktır.
Eğer ağaç olarak diktiyseniz armut bitkisini sulama ve budama işlemlerini diktikten sonra yapabilirsiniz. Budama yapmak armut ağacı için çok faydalıdır. Bitkinin daha iyi gelişmesine yardımcı olur. Yine bitki dış mekanda bakılmalıdır. İç mekanda havasız kalması gelişimini olumsuz etkileyecektir.
SULAMA
Saksıda yetiştirilen armut ağacı sulaması dikkatli yapılmalıdır. Yoksa bazı olumsuzluklarla karşılaşmak kaçınılmaz olur. Aşırı su kök çürüklüğüne yol açtığı için saksıda yetişen birçok armut ağacı hayatta kalmamıştır. Ağacınıza aşırı sulama yapmamak için çok dikkat edin.
Armut bitkisine besin ya da toprak ile destek verilebilir. Bunun için Mart ve Temmuz ayları uygundur. Bu aylar içerisinde toplam 3-4 kez takviye yapılabilir. Eğer ağaç bir yıldan küçükse besin takviyesi daha da önemlidir.
Eğer ağacınızın yapraklarında sararma, meyvelerde kuruma varsa mutlaka üstünden temizlenmeli ve enerjisi doğru yönlendirilmelidir.
Armut ağacı meyvelerini genellikle yaz sonuna doğru vermektedir. Yaz sonundan sonbahara kadar meyvelerini almanız mümkündür.
Evde ahududu yetiştirmek için yapılması gereken püf noktalar