Peki sizin evde en sık yaptığınız hata ne? Uzmanlara evde sık yapılan hataları nasıl önleyebileceğinizi sorduk.
“İnternetten yeni bir fırın aldım. Tahminimce eskisini doğru ölçemedim, yeni olan aynı yere sığmıyor.”
İnternetten almanızda bir sakınca yok, fakat ölçüleri doğru almalısınız. Doğru ölçü almak için eski fırınınızın olduğu yeri ölçün. Fırınınızın rahatça sığması için, zeminden tezgahın üzerine kadar olan yüksekliği, dolap kenarında dolap kenarına kadar olan genişliği ve duvardan dolabın ön yüzüne kadar olan derinliği ölçmeniz gerekir. Bütün ölçüleri en az iki defa ölçün. Sonra alışveriş yapabilirsiniz. Fırınlar standart ölçülerde satılır. Eğer koyacağınız yerin genişliği 60 cm ise, 60 cm genişlikteki fırınlara göz atın. Beğendiğiniz fırının katalog sayfasındaki ölçülerini, gaz ve elektrik bağlantılarını kontrol edin. Yeni fırınınızın derinliğinin biraz daha fazla olmasına dikkat edin. Böylelikle fırın kapısı hiçbir yere çarpmadan rahatlıkla açılacaktır.
“Duvara bir raf astım, fakat rafın ortasına bir destek koymadım. Şimdi raf eğiliyor ve kırılmak üzere.”
Çoğunlukla orta desteğin isteğe bağlı olduğu düşünülür, ancak raf 60 cm’den daha uzunsa mutlaka bu desteğe ihtiyacınız vardır. Özellikle rafın taşıyacağı yük ağırsa, bu destekleri saplamalarla sabitlemek akıllıca bir harekettir. Sol ve sağ taraflardaki desteklerden sonraki çıkıntıları ölçün, 20 cm’e kadar olan çıkıntılar ağır yükleri destekleyebilir, eğer üzerlerinde hafif bir yük varsa bu mesafe 30 cm olabilir.
“Banyoda çamaşır suyu bazlı bir temizleme spreyi kullanırken, kırmızı duş perdeme biraz sıçrattım. Artık duş perdemde pembe ve beyaz noktalar var.”
Eğer o an yakınınızda oksijenli su bulunuyorsa, çamaşır suyunu yok etmek için perdeye uygulayın. Fakat saniyeler bile çok önemli, eğer yakınızda oksijenli su yoksa uygun zamanı kaçırmış bile olsanız, perdeyi çıkartıp duşun altına tutun. Noktaların belirmesi birkaç dakikayı alacağından hatanızı fark edene kadar çok geç kalmış olabilirsiniz. Böyle bir durumda noktaları aynı renk bir rötuş (kumaş) kalemiyle boyayabilirsiniz. Bir dahaki sefere çamaşır suyu bazlı olmayan bir sprey kullanabilir veya temizlikten önce duş perdesini çıkartabilirsiniz.
“Yemek odamın zemininde, toprak bir saksı altlığı içinde büyük bir bitkim var. Zamanla fark ettim ki, yün halım, bitkinin olduğu yerde aşınmış.”
Toprak (çömlek), kaplar için tercih edilen bir malzemedir, ama aynı zamanda gözeneklidir, çiçeğinizi her suladığınızda su emer. İç mekanlarda, saatlerce doğrudan gün ışığı almayan yerlerde, toprak saksı altlıkları tamamen kuruma fırsatı bulamayıp altındaki halıyı bozabilirler. Toprak bir altlıktan ziyade, plastik veya metal olanlardan kullanın, bunlar suyu çekmezler. Daha da iyisi, bitkilerinizi halının üstünden kaldırın.
“Evimin dış cephesini boyatıyordum. Onay vermeden önce renk numunesi denemedim. Kirli beyaz olmasını istediğim renk şeftali rengine dönüştü.”
Birçoğumuz evin iç duvarlarını boyarken bir parça numune denemeyi tercih ederiz. Aynı durum evin dış cephesi için de geçerlidir. Denemek istediğiniz dış cephe boyalarında 1’er litre örnek alabilirsiniz. Öncelikle ön cephede büyük bir parça alanda, eski boyanızın üzerini astar boya ile boyayın. Astar kuruduktan sonra yaklaşık 30’ar santimetrekarelik alanlar şeklinde tercih edeceğiniz boya örneklerini uygulayın. Boyadığınız yerleri gün boyunca gözlemleyin -sabah, öğlen ve gün batımında- böylelikle ışıkla birlikte renklerin nasıl değiştiğini görebilir, son kararınızı bu şekilde verebilirsiniz.
“Penceremin önüne diktiğim bitkinin ne kadar büyüyebileceğini tahmin edemedim. Bitki büyüdü ve pencere manzaramın çoğu kapanmış durumda. Ne yapacağım?”
Bir bitkinin boyutu ve şekli büyüdükçe önemli ölçüde değişir, yani bitkiler pencerelerden görüşü engelleyebilirler ve diğer bitkilerin büyümesini engelleyebilirler. Budamak, yardımcı olabilir ama yeterli olmayabilir. Bu nedenle bir bitki aldığınızda, peyzaj uzmanına aldığınız bitkinin ne kadar uzayacağını ve genişleyeceğini sorun. Hatta bitkiyi nereye dikeceğinizi göstermek için fotoğrafını çekin ve gönderin. Pencerenin genişliğini ve pencere pervazının yerden yüksekliğini ölçerek de alanınız için en uygun bitkiyi seçebilirsiniz.
HAZIRLAYAN GÜNEŞ ULUKUŞ İLLÜSTRASYON NACİ KOÇ