kraliyet stili
kraliyet stili

Ev dekorasyonunda saraylı ve kraliyet stili

Dekorasyon stillerinden kraliyet stili ve saraylı stilini inceledik. Bu iki stilin birbirinden farkı ve evinize uyarlamak isterseniz dikkat etmeniz gereken stil ipuçlarını anlatıyoruz.

KRALİYET STİLİ

Osmanlı saraylı dekorasyon stiliyle yarışan kraliyet stili dekorasyonun şaşalı detaylarını günlük yaşama adapte etmek biraz daha fazla beceri ve öngörü gerektirir.

Çünkü stilin iri hacimli mobilyaları, ağır perde ve döşemelik kumaşları, kabartmalı ve oymalı aksesuarları alçak tavanlı evlerle çok fazla örtüşmez. Kraliyet stili denince ilk akla gelen Fransız ve İngiliz kraliyet evleri, ancak temelde bu iki dekorasyon stilinde belli farklar var.

Fransız stili daha çok koyu renkler, kadife gibi yoğun dokular üzerine yoğunlaşırken, İngiliz stilinde daha pastel renkler, küçük desenli ince kumaşlar öne çıkıyor. Fransızlar koyu renk cilalı mobilyaları tercih ederken, İngilizler beyaz veya krem rengi, patine cilalı mobilyaları tercih ediyorlar. Ancak her iki stilde de el yapımı porselenler, kristal aydınlatmalar, gümüş ve altın detaylara sıkça rastlıyoruz.

AĞIRBAŞLI SEÇİMLER

Kraliyet stillerinde bordo, lacivert, orman yeşili, hardal sarısı ve krem tercih ediliyor. Bu tonları eskitme ve patine cila teknikleriyle yumuşatarak kullanabilirsiniz. Ayrıca koyu cilalı yüzeyleri, boyalı cam veya kumlama yüzeylerle kombinleyin.

Stili uygularken duvarları da işin içine katarak eskitme veya patine teknikleriyle doku eklemeyi deneyebilirsiniz. Seramik ve rustik ferforjeler kraliyet stillerinin sıcak yüzünü vurgular. El dokuması ipek duvar halıları, Aubusson kilim ve altın yaldızlı aksesuarlar ekleyebileceğiniz diğer detaylar. Kilim ve halı dokularının duvar rengi ve döşemelerle uyum sağlayacak renklerde olmasına dikkat edin.

ÖNE ÇIKAN MİMARİ VE MOBİLYA DETAYLARI

Kraliyet stilinde mekanların yoğun sofistike etkisini kabaca yontulmuş hissi yaratan kiriş ve tavan profilleriyle dengelenir. Sıkça göze çarpan kemerli kapılar ve pencerelerse erkek egemen kraliyet stiline kadınsı bir zarafet katıyor. Fransız ve İngiliz kraliyet stilinde hacimli mobilyalarda girift oymalar dikkat çekiyor. Örneğin Fransız yemek odası için koyu ceviz cilalı ya da siyah ferforje bir yemek masası ve sırt kısmı uzun sandalyeleri kombinlemek uygun olur. Kumaş ve aksesuarlar da ağırbaşlı dekorasyon görüyoruz. Fransız stilinde damask, İngiliz stilindeyse çiçek desenleri, karmaşık goblen tasarımlar, çizgili, pamuk ve parlak ipekler bolca kullanılıyor. Her iki kraliyette de kendinden desenli döşemelikler, saçak, püskül ve boncuklu süsler bulunuyor.

SARAYLI STİLİ

SARAYLI

Saraylı stili son yıllarda sıkça tercih edilen bir dekorasyon stili haline geldi. Muhteşem Yüzyıl’dan esinlenilen ihtişamı bol, varaklı dekorasyonu gözlerinizi kamaştırsa da günümüz evlerinde bunu birebir uygulamak çok kolay olmayabilir.

Ancak siz stili biraz sadeleştirerek etkiyi yakalayabilirsiniz. Örneğin Osmanlı’nın desen ve malzeme zenginliğini kullanabilirsiniz. Sırmalı, bol nakışlı örtü ve yastıklar bunu destekler.

Farklı medeniyetlerin bir sentezini yansıtan saray stilini çini, ebru ve oyma sanatını vurgulayan aksesuarlarla öne çıkartabileceğiniz gibi mimari değişiklikler yaparken mermer, bakır, bronz gibi malzeme seçimlerine de yönelebilirsiniz.

AHŞAP MOBİLYALAR, ALTIN VARAKLAR

Saray stilini en çok koyu ceviz cilalı ahşap mobilyalar ve belli yerlere uygulanan altın varaklarla hissedersiniz. Ancak böyle bir uygulama için mobilyalarınız uygun değilse, bakır siniler, altın sırmalı kavuklar, padişah mühürleri gibi dekoratif unsurlar ekleyebilirsiniz.

YALINLIK VE İHTİŞAM BİR ARADA

Bu stilde pencere önüne yerleştirilen yalın formlu bir sedire, iri oymalı ve varaklı bir taht koltuk eşlik edebilir. Sediri stilize motifli yastıklarla süsleyebilirsiniz. Taht koltuğunuzu ise sade bırakarak dengeyi sağlarsınız. Zeminde kullanacağınız dönemi yansıtan otantik desenli büyük parça halı ya da küçük iki parça kilim seti renk ve motiflerin görsel olarak iç içe geçmesini sağlar.

Duvarlar için bazı markaların öne çıkan Osmanlı renklerinden birini uygulamanız mümkün. Örneğin Marshall’ın Osmanlı renkleri serisinden akide, şerbet, lokum ve kahve temaları bunun için uygun seçimler. Çintemani, Kündekari, Balık Pulu, Zencirek, Nar, Lale ve Karanfil gibi dönemin en önemli motiflerini dekorasyon içinde serpiştirmeyi ihmal etmeyin.

STİLİN OLMAZSA OLMAZLARI

  1. Üfleme cam aksesuarlar.
  2. Hazeranlı sandalye ve koltuklar.
  3. Organik yünden otantik kilimler, yöresel Anadolu halıları.
  4. Modern yorumuyla sinili sehpalar.
  5. Çintemani ve benzer motifli yastıklar.
  6. Tombaklar, gümüş, seramik ve hat sanatından parçalar.
  7. Minyatür desenli her şey.
  8. Çini veya çini motifli süsler.
  9. Zarflı kahve ve içki setleri.
  10. Goblen ve sırma kumaş döşemeli küçük mobilyalar.

Kuzeyli misin güneyli mi? Dekorasyon stilini seç