Patine nedir? Ne işe yarar? Patine (patina) nasıl yapılır? Eski mobilyalarınızdan vazgeçemiyorsanız atmayın, saklayın, rengini değiştirin ve yeniden kullanın ya da hazır olanlardan satın alın.
Dergimizde de sıkça söz ettiğimiz mobilya yenileme yöntemlerinden eskitme, el boyama ya da paniteli ürünleri kendiniz yapabileceğiniz gibi hazır olarak da satın alabilirsiniz.
PATİNE NEDİR? (PATİNA)
Patine nedir? Patina boyanmış mobilya yüzeylerine estetik görünüm vermek ve eskitme görünüm vermek amacıyla kullanılan sentetik inceltilmiş bir boya türüdür. Patina genelde matbaa mürekkebinin sentetik tiner ile inceltilmesiyle elde edilen üstübü bezi ile uygulanan renklendirici bir boyadır.
Matbaa mürekkebinin yanı sıra; Soba boyası,hazır patina boyaları, pinoteks, Şase boyası vb. türde boyalar da kullanılmaktadır. Patina; genelde pinoteks çekilmiş, dolgulanmış ve zımparası yapılmış mobilyalara uygulanır. Haricen lake boya uygulamalarında ve Amerikan panel kapı boyamada kullanılır.
PATİNA UYGULAMASI KULLANIM DETAYLARI
Zemin beyaz ya da açık renklerde akrilik boya ile boyanır, kurutulur. Metalik renklerle de patina çalışabilmektedir. Patina işlemi bir bezle veya fırça ile yapılabilir. Kuru bir bezin (penye kumaşı) üzerine biraz patina cilası alınır, üzerine çok az kullanılan boya alınıp yüzeye sürülür. Aynı işlem paletin içinde patina cilası ile yağlı boyanın karıştırılıp fırça ile sürülmesiyle de yapılabilir. Yüzey kullanılan boyanın renginde bir cila tabakası ile kaplanmış olacaktır. Daha sonra kuru bir bezle ışıklı gözükmesini istediğiniz yerlerden patinayı siliyoruz. Böylece eskitme işlemi yapılmış olmaktadır.
İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki
PATİNE ADIMLARINI TAKİP EDİN, İŞİNİZİ KOLAYLAŞTIRIN
1. Yenilenmeye müsait ürünler seçin:
Patine işlemi için bitpazarlarını, eskicileri ya da antikacıları dolaşabilirsiniz. Ülkemizde “garage sale” yapılmıyor ama eğer çevrenizde bu tarz satış yapan tanıdığınız dostlarınız varsa onlardan sizi haberdar etmelerini de isteyebilirsiniz.
Ayrıca mobilyacıların teşhir satışları ya da outlet mağazalarında da tarzınıza uygun seçenekler bulmanız mümkün. Online alışverişi tercih edenlerdenseniz ikinci el ürün alıp, satan sitelere de göz atmanızı tavsiye ederiz. Bu işe sandalye, yan sehpa gibi küçük parçalar seçerek başlayın ve ufak göçükleri sıyrık ve çatlakları önemsemeyin.
2. Boya renginizi ve son kat uygulamanızı belirleyin:
Önce mevcut eski cilayı çıkartın ve kiri, yağı temizleyin. Bunun için yumuşak ve mümkünse beyaz bir bez kullanın. Böylece ürünün ne kadar temizlendiğini daha net görebilirsiniz.
Daha sonra kolay bozulmayan, astar macunu çekmeden de kolay ve iyi sonuç alabileceğiniz kaliteli bir ahşap/metal boyasıyla işleme başlayabilirsiniz. Kullandığınız ürünü, boyanın doğru uygulanması için önceden iyice zımparalamak gerekiyor.
3. Eskiymiş havasını vermek için:
Bu işlem için sert kıllı bir fırça kullanın. Bu tip fırçalar üzerinde daha bol miktarda boya tutar ve fırça darbesi izleri bırakarak çok daha kolay aşınmış havası yaratır.
Patine yönteminde, fazlaca yıpranmış havası vermek için boya hala ıslakken pamuklu bir bezle kenar ve köşelerden boyaları hafifçe silerek temizleyin ya da tamamen kuruyuncaya kadar bekleyin ve daha sonra zımparayla hafifçe zımparalayın.
HER MOBİLYAYA PATİNE İŞLEMİ YAPILABİLİR Mİ?
Elbette, ancak obje ve mobilyaların oymaları varsa etkiyi yaratmak kolay olur ve iyi sonuç alınır. Oymalı, kabartmalı aynalar, çerçeveler, heykeller, aksesuar ve mobilyalar patine için ideal parçalar.
AYNI ÜRÜNE BİRDEN FAZLA PATİNE İŞLEMİ UYGULANABİLİR Mİ?
Birçok kez uygulanabilir. Piyasada zemindeki işlemi çıkartmadan birkaç kez uygulama yapabilmeyi sağlayan malzemeler mevcut. Parlak yüzey astarı ve “chalk paint” bu tip çalışmalarda ideal sonucu verir.
PATİNE İŞLEMİNİ MUTLAKA BİR UZMANIN MI YAPMASI GEREKİYOR?
Bunlar evde herkesin uygulayabileceği çalışmalar. Sadece aşamalar arasındaki kuruma sürelerine dikkat etmek gerekiyor. Günümüzde internet kullanan herkes bu malzemelerin kullanım bilgisine kolaylıkla ulaşıp uygulamalarını gerçekleştirebilirler.
PATİNE YÖNTEMİ İLE ESKİLERİ YENİLEME TARİFİ
Ahşap askıya ikinci bir şans verin…
1- PATİNE İŞLEMİ İÇİN NELER GEREKİYOR?
• Mumla eskitme tekniği
• Akrilik boya
• Fırça
• Cila (su bazlı)
• Mum
• Tel fırça
• Zımpara
PATİNE İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
- İlk önce askının üzerindeki kancaları bir tornavida yardımı ile sökün.
- Sonra üzerindeki eski cilayı çıkartmanız gerekiyor. Zemin üzerindeki cilayı çıkartmak için, objenin üzerini çok iyi bir şekilde zımparalayın.
- Bu işlem bittikten sonra tozunu alın ve üzerine düzenli bir şekilde ve tek yönde mumu sürün.
- Akrilik boyayı boza kıvamında hazırlayın. Boyayı askının tüm yüzeyine mumu sürüldüğü yönde sürün. Kurumasını bekleyerek yüzey tam olarak kapanana kadar iki ya da üç kat boyamaya devam edin.
- Bu işlem bittikten sonra doğal kurumaya bırakın.
- Kuruyan askının üzerini tel fırça ile iyice zımparalayın. Zımparalama işlemi yüzey üzerindeki mum boyanın kolayca çıkmasını sağlayacaktır. Bu tekniğin özelliği budur.
- Son olarak cila yapın ve kurumasını bekleyin.
- Kuruduktan sonra askının kancalarını bir tornavida yardımı ile eski yerlerine yeniden takın.
KOYU RENKLİ MOBİLYALARI PATİNE İLE YENİLEYİN
Koyu renkli mobilyalardan sıkıldıysanız üzerlerini patine yöntemiyle beyaza boyayabilirsiniz.
PATİNA İLE İLGİLİ DETAYLAR
Patinadan bahsetmişken, Uğur Tanyeli’nin ‘Atina’da Patina’ yazısındaki “patine nedir?” sorusu ile ilgili temel tanımlamaları da hatırlamakta fayda var:
“Yapı, bir taraftan eskiyip kullanım ömrü tehlikeye girerken, öte taraftan da eskiliği nedeniyle yeni bir anlam kazanır. Patina, yapının dış ve iç yüzeyine söz konusu eskimeyle eklenen katmanın adıdır. Onu hem bir atmosferik kir katmanı ve yaşanmışlık kanıtı olarak örter, hem de aynı katmanın daha derinlere işlemesini engelleyen bir koruyucu kılıf işlevi görür.”
Bakır gibi, eskimiş görünümünden estetik bir zevk aldığımız, ama daha endüstriyel biçimde kullanılan ve tarihselliği olmayan malzemeler, yapı sektöründe sıklıkla kullanılmaya başlandı. Bunlardan biri de eskitilmiş / paslandırılmış çelik, ya da jenerik marka adıyla, Corten. Bir çeşit karbon çelik alaşımı olan kortenin üzerinde oluşan pas tabakası, malzemenin iç kısmının hava şartlarına karşı korunmasını ve cila ya da boya gibi ek bir koruyucuya ihtiyacı olmadan dayanıklılığını sağlıyor. Malzeme ilk alındığında passız olarak geliyor, ama hava şartlarına maruz kaldığında kısa sürede istenen paslı görünümüne ulaşıyor. Güzel -ve hızlı- eskiyen bir malzeme. Bakırın oksitlenmesini eskiden otuz yıl beklemek zorunda kalan inşaat sektörü, talebe daha hızlı cevap veren malzemeler buluyor artık.
Patine nedir? sorusunun yanıtı bu şekilde. Patine yönteminin sıklıkla kullanıldığı provence dekorasyon stili ile ilgili detaylara da aşağıdaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Provence dekorasyon stili ve yaşam tarzının özellikleri -Herkesin hayali!