Endüstriyel stil nedir? Özellikleri nelerdir? Bu stili evinize nasıl uyarlayacağınızı merak ediyorsanız, tüm detayları bir araya getirdik.
Endüstriyel stil; depo, hangar ve boş fabrikaların ev olarak kullanılmasıyla başlayan bir yaşam stili. Bu stilin geçmişi 1950’lere uzanıyor. New Yorklu sanatçıların kendilerine hem ofis hem de ev edinmek adına depolara yönelmesiyle endüstriyel stil varlık görtermeye başlamış. Endüstriyel stil daha çok boş depo ve fabrikalarda kullanılmış olsa da günümüzde bu stili evlerde yaşatmak da mümkün.
Endüstriyel stil, yaratıldığı alanlara bohem bir şıklık katıyor. Dekorasyon stilleri arasında oldukça hava olan endüstriyel stil için temel kriter doğallık. Bu stil, içindeki her şeyin aslını bozmadan kullanmayı seviyor. Evden geçen borular, kirişler ve kolonlar, endüstriyel stile güzellik katan dekoratif detaylar arasında.
Endüstriyel stile göre dekore etmek istediğiniz boş bir dükkanınız ya da apartman daireniz varsa ilk olarak ortamda doğal görünümler yaratmakla başlayın işe. Bunun için sıvalı duvar görünümü çok iyi olacaktır.
Evinizin bir duvarında doğallığı oluşturmak için taş duvar görünümü sizin için oldukça güzel bir seçenek olacaktır. Duvarlarınızla evinize doğal görünüşü kattıktan sonra sıra hangi renkleri kullanmanız gerektiğinde. Gri, ahşap, siyah ve nötr tonlar; endüstriyel stilde öne çıkan renklerden. Bu yüzden, endüstriyel tarza göre evinizi dekore ederken bu renklerden mutlaka faydalanmalısınız.
Kullanacağınız mobilyalarda ahşabın etkisinden destek almanız gerekiyor. Hem doğal görünüm hem de bohem bir modernlik için güzel seçenek olan ahşap, endüstriyel stil için de olmazsa olmazlardan.
Endüstriyel stile göre seçeceğiniz mobilyalarda rahatlık ve doğallığın ön planda olmasına dikkat etmelisiniz. Bu tarz için geniş deri koltuklar ideal seçenekler arasında.
Endüstriyel stile göre dekore edeceğiniz eviniz için aydınlatma seçerken de bu tarzın ruhuna uygun davranmalısınız. Endüstriyel tarzın hakim olduğu ortamlarda görülen yüksek tavanları tamamlamalarından dolayı sarkıt avizelere yönelmelisiniz.
Endüstriyel stil için metalin önemini göz önünde bulundurunca da, metal sarkıt bir avizenin bu tarz için en uygun aydınlatma modeli olduğunu söylemek mümkün. Bu tarz için aksesuar seçerken de yine metalin etkisinden faydalanmalısınız. Büyük metal bir saat bu anlamda sizin için iyi seçeneklerden biridir.
İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki
Endüstriyel stilin soğuk ve hafif maskülen havasını tercih etmeyenler için bir önerimiz var. Bolca el işi, renkli mobilyalar ve beyazla sımsıcak bir hale getirebilirsiniz.
Duvarlarından arınmış, tamamen açık mekanlar, beton zeminler, paslı metaller ve tuğla duvarlarıyla loft stile yakın duran; bakır, demir, eskitme ahşap ve galvaniz gibi dekoratif malzeme seçimleriyle çiftlik evi stilini anımsatan endüstriyel evlerin fazla maskülen tarzını soğuk bulanlar için daha sıcak ve sevimli, yani bir ölçüde feminen bir havaya sokacak birkaç önerimiz var.
Soğuk bir his yaratan metal, bakır ve galvaniz endüstriyel stilin ana malzemeleri arasında. Oysa altın ve pirinç gibi metal dokular daha sıcak bir hava verir.
Ham ahşap dokular kullanıldığı her mekanda sıcaklık hissi yaratır. Eğer yaşam alanınızın tavanı ahşap ve buradaki gibi görünür tipteyse, travers ve putrellerini doğal koruyucu cilayla boyayarak açıkta bırakın. Bu, soğuk renklerin ve malzemelerin hakim olduğu bir dekorasyona sıcaklık kazandırır.
İlk akla gelen sıcak renkler kullanmak elbette. Ancak bunu yaparken belli bir temanız olsun. Mesela tatlı hardal tonlarını, yeşil ve kahverengiyle kullanarak doğallığı vurgulayın ya da kırmızı ve lacivertleri metal, deri ve ham dokumalarla birleştirerek eklektik stili benimseyin.
Endüstriyel stili sıcaklaştırmak için diğer stillerden yardım alın. Mesela ham ahşabın hakim olduğu stilin mobilyalarını farklı formlarda olsa da kimi zaman Amerikan kır evi, vintage ya da şimdilerde moda olan primitif ranch yani çiftlik evi stilinde görüyoruz. Çiftlik tezgahını antrede konsol ya da banko gibi kullanabilir ya da kır evinin değişmez uygulaması ahşap duvar panellerini su yeşiline boyayıp eskiterek endüstriyel havası verebilirsiniz.
Endüstriyel stilin eskitme demir, yıpranmış deri ve ham ahşap dokularının eskiyi çağrıştıran havasını modernize ederek de sıcaklık hissi yaratılabilir. Tıpkı bu mutfakta olduğu gibi beyaz parlak lake mutfağınızı metal ayaklı sandalyeler ve ham ahşap bir masa ile tamamlayıp, araya yapay kürk dokuları kullanabilirsiniz. Tavandan sarkıtacağınız canlı renkte ama endüstriyle formlu sarkıtlar da bunu destekler.
Stilin duvar ve zemin renkleri olabildiğince doğal ve koyu tonlar, yıpranmış yüzeyler. Ancak daha sıcak bir etki için bundan vazgeçerek yine yıpranmış ve ham dokuları bu kez beyaz renkte kullanın. Hareketli mobilya ve aksesuarlarınızı endüstriyel formda ama daha renkli seçeneklerden tercih edin.
Endüstriyel stilde bir sehpa, bir konsol ya da bir çalışma masasını mutfakta tabak ve servis malzemelerini depolamak gibi farklı bir amaçla kullanabilirsiniz.
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…