Bahçe

En soğuk aylarda hayatta kalabilen ve gelişebilen 12 kış ev bitkisi

En soğuk kış mevsimi koşullarında bile evinizde yemyeşil görüntüsü ile dikkat çeken, bakımı kolay 12 iç mekan bitkisini biraraya getirdik. Siz de kış bitkileri arıyorsanız, bu bitkiler hoşunuza gidecek…

KLİVYA (CLIVIA)

KLİVYA (CLIVIA)

Çok fazla güneş ışığı almayan soğuk bir odanız varsa, bu çiçekli bitki mükemmel bir eşleşme olabilir. Soluk turuncudan canlı kırmızıya kadar değişen çiçekleri, aslında soğuk sıcaklıkları tercih eder, çünkü çiçeklerin ortaya çıkmasını sağlayan şey budur. 

Klivya sadece kış aylarında çiçek açmakla kalmayacak, aynı zamanda bunu neredeyse tüm yıl boyunca yapacak ve sizin çaba harcamanıza gerek kalmayacak. Çok sulanmayı sevmezler, bu nedenle katı bir sulama programına uymanız gerekmez.

PARA AĞACI (CRASSULA OVATA)

PARA AĞACI (CRASSULA OVATA)

Para ağacı (Crassula Ovata, Jade Plant) daha çok mini bir ağaca benzeyen sulu bir bitkidir. Kendi ısınızı kontrol edemediğiniz bir apartmanda yaşıyorsanız idealdir. Neden? Çünkü şiddetli sıcaklık değişimlerini önemsemez ve kışın odayı havalandırmak istediğiniz zamanlar için açık bir pencerenin yakınında bile hayatta kalabilir. Ayrıca çok sık sulanması da gerekmez – her üç haftada bir biraz sıvı alımı onu mutlu eder.

Para ağacı bakımı hakkında detaylı bilgiye “Para Çiçeği (Crassula) bakım ve sulaması nasıl yapılır? Çiçek açar mı?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

YILBAŞI ÇİÇEĞİ (SCHLUMBERGERA)

YILBAŞI ÇİÇEĞİ (SCHLUMBERGERA)

Yılbaşı çiçeği, yılbaşında açan bu güzel kırmızı ve pembe çiçekleri sayesinde adını aldı. Ancak bu sulu bitkinin yılbaşı dönemiyle ortak bir yönü daha var: Soğuk havalarda büyür. Aynı zamanda en az bakım gerektiren ev bitkilerinden biridir. İhmal, iç ortam sıcaklık dalgalanmaları ve çok düşük ışıklı odalarda yaşayabilir.

PAŞA KILICI (DTACAENA TRIFASCIATA)

PAŞA KILICI (DTACAENA TRIFASCIATA)

Sivri uçlu, kılıç benzeri bir görünüme sahip, yukarı doğru büyüyen uzun yaprakları sayesinde, bu esnek bitkiyi duymuş olabilirsiniz. Muhtemelen, neredeyse her koşulda, hatta kışın uzun, karanlık günlerinde bile hayatta kalabilmesi nedeniyle, edindiğiniz ilk iç mekan bitkilerinden biridir. 

Kılıç çiçeği birkaç farklı renk varyasyonunda (düz yeşilden sarı veya beyaz desenli yapraklara kadar) olabilir ve yalnızca dört haftada bir sulanması gerekir.

Paşa kılıcı bakımı hakkında detaylı bilgi için “Kılıç çiçeği bakımı ve özellikleri: Evde bakımı nasıl yapılır?” yazımızı inceleyebilirsiniz.

ZEZE BİTKİSİ (ZAMIOCULCAS)

ZEZE BİTKİSİ (ZAMIOCULCAS)

Evinizin karanlık bir köşesini veya penceresiz bir banyoyu aydınlatmanız mı gerekiyor? Zeze bitkisi sizin yardımınıza koşuyor. Neredeyse her tür ışığa erişerek hayatta kalabilse de, loş ışıklı alanlarda gelişme yeteneği, kış aylarında evinizi renklendirebilir.

Zeze bitkisini fazla sulamamalısınız. Sadece birkaç haftada bir sulamadan önce toprağın tamamen kurumuş olduğundan emin olun.

EĞRELTİ OTU (AŞK MERDİVENİ, NEPHROLEPIS)

EĞRELTİ OTU (AŞK MERDİVENİ, NEPHROLEPIS)

Doğada eğrelti otları, ağaçların tamamen gölgelediği karanlık ormanlarda yetişir. Ancak, sağlıklı durumlarını korumak için yüksek düzeyde nem ve sık sık buğulanmaya ihtiyaç duyarlar. 

Sulanmayı sevmeyen bitkilerin olduğu bu listedeki diğer bitkilerden farklı olarak aşk merdiveni, toprağını her zaman nemli tutmanız gerektiğinden biraz daha dikkat çekiyor. 

Aşk merdiveni bakımı hakkında detaylı bilgiye “Aşk merdiveni bakımı, sulama ve çoğaltması nasıl yapılır? Nephrolepis çoğaltma nasıl yapılır?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

ÇİN HERDEMYEŞİLİ (AGLAONEMA)

ÇİN HERDEMYEŞİLİ (AGLAONEMA)

Aglaonema olarak da bilinen bu bitki, parlak yeşil tonunu korurken düşük ışık seviyelerini kaldırabilir. Sadece sulama konusuna dikkat etmeniz gerekir, çünkü sırılsıklam olmayı sevmez. 

Çoğu ev bitkisi için pratik bir kural: Kışın, sıcaklığın daha soğuk olduğu ve bitkilerin uykuda olduğu zamanlarda sulama alışkanlıklarınızı azaltın.

Çin herdemyeşili bakımı hakkında detaylı bilgiye Çin herdemyeşili bakımı ve özellikleri nelerdir? (Aglaonema) yazımızdan ulaşabilirsiniz.

SALON SARMAŞIĞI (POTHOS)

SALON SARMAŞIĞI (POTHOS)

Az bakım isteyen bir bitki seçmeniz gerekse, bu salon sarmaşığı (Pothos) olurdu. Yaprakları asgari özen ve ışıkla çok rahat büyür ve değişken iç mekan sıcaklıklarıyla başa çıkabilir.

Dikkat: Alanınızı sarmasını istemiyorsanız, sarmaşıkların sık sık budanması gerekir. Ancak kırpıldıktan sonra, bu parçaları suya yerleştirilebilir, çoğaltılabilir ve köklendikten sonra yeniden ekilebilirsiniz. Bu, arkadaşlarınıza dağıtmak için hiç bitmeyen bir doğum günü hediyesine sahip olmak gibi. 

SUKULENTLER

SUKULENTLER

Sulu bitkilerden olan sukulentleri, bakımı kolay olması nedeniyle çok seviyoruz. Ancak, dikkat edin, hayatta kalmak için biraz doğal ışığa ihtiyaçları var. (Sizinkini loş bir köşeye koyduysanız ve yavaşça pelteye dönüşmesini izlediyseniz, anlarsınız).

Etli bir bitki için en iyi yer, kuru, sıcak bir ortamdır. Kış aylarında sıcak bir ortamda tutulmaları gerekir.

Sukulent bakımı hakkında detaylı bilgiye “Sukulent nedir ve nasıl bakılır? Sukulent bakımı püf noktalar” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

DEVE TABANI (MONSTERA DELICIOSA)

DEVE TABANI (MONSTERA DELICIOSA)

Etli bitkilerin aksine Monstera nemli koşulları tercih eder. Öyleyse, nemli eski bir binada yaşıyorsanız, bu bitkiniz için idealdir. Monstera, Orta Amerika’ya özgüdür, bu nedenle Kosta Rika veya Belize’nin nemli hava koşullarını düşünün ve evinizde bu ortamı yaratmaya çalışın. 

Uzmanlar, orta ila parlak dolaylı güneş ışığı alan bir pencereye yakın tutulmasını öneriyor. 

Deve tabanı bakımı hakkında detaylı bilgiye “Devetabanı çoğaltma ve bakımı nasıl yapılır? Çiçek özellikleri” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

KAKTÜSLER / ÇÖL BİTKİLERİ

KAKTÜSLER / ÇÖL BİTKİLERİ

Aşırı ısınan bir evde yaşıyorsanız, kaktüs bebeklerinizin kuru ve sıcak koşullarda geliştiğini göreceksiniz. Kaktüsler genellikle soğuğa maruz kaldıklarında hayatta kalabilirler. Ama aynı etli bitkiler için yapılan uyarılar bu bitkiler için de geçerli: Bitkiler uykuda olduğunda kışın sulamayı durdurun ve ilkbaharda büyümeye hazır olduklarında tekrar başlayın.

Kaktüs bakımı hakkında detaylı bilgiye “Kaktüs bakımı nasıl olur? Çoğaltılması ve püf noktaları” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

MUM ÇİÇEĞİ (HOYA CARNOSA)

Mum çiçeği sıcak iç mekanlarda rahatlıkla büyür ve kalın, mumsu yaprakları ve ip benzeri saplarıyla suyu depolar. Beklenmedik bir kuru dönemde bile hayatta kalabilir. İki hafta tatile gittiğinizde bile yaşamaya devam edebilir.

Mum çiçeği bakımı hakkında detaylı bilgiye “Mum çiçeği bakımı ve çoğaltılması nasıl olmalı? İşte 10 püf nokta” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Güneş ışığı almayan alanlarda yetişebilen iç mekan bitkileri

Su istemeyen dış mekan bitkileri: Susuzluğa dayanıklı 19 çiçek

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi (Kolay tarif)

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…

4 saat önce

Duvar boyası rengi nasıl seçilir? Duvar boyarken nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.

6 saat önce

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…

7 saat önce

Zekeriyaköy’de Bir Villa Turundayız

İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…

7 saat önce

Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun

Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…

1 gün önce

Elma cipsi tarifi (Sağlıklı atıştırmalık)

. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…

1 gün önce