Kullandığımız birçok elektronik ürün, teknolojinin yardımıyla her geçen gün tasarruf odaklı hale gelmeye devam ediyor.
A sınıfı gibi ürünlerle beyaz eşyalarda devrim yaratan teknoloji şirketleri, bunu farklı ürünlerle desteklemeye başladı. Mesela, elektrik tüketimini ölçen ve kullanıcıların uzaktan müdahale etmesini sağlayan akıllı prizler bu ürünlerin başında geliyor. Su tasarrufu konusunda da yeni nesil ürünler yer alıyor. Geliştirilen yeni nesil duş başlıkları kullanıcıların yüzde 70 varan daha az su tüketmesini sağlıyor. Bunun gibi pek çok ürünü sayabilmek mümkün. Buradan yola çıkarak tüketicilerin kolay çözümlerle nasıl tasarruf elde edebileceklerini araştırdık. İşte tasarruf ettiren yeni nesil teknolojik ürünler…
YÜZDE 70 SU TÜKETİMİNİ AZALTIYOR Evlerde en çok su harcanan yerlerden biri duşlar. Yapılan hesaplamalara göre bir insan aldığı bir duşta 50 ile 75 litre arasında su harcıyor. Bir yılda alınan duşları hesapladığımızda harcanan suyun miktarı önemli bir dereceye ulaşıyor. Bu sorunun önüne geçmek isteyen Silikon Vadisi merkezli bir girişim olan Nebia’nın geliştirdiği yeni nesil duş başlığı, kullanıcıların yüzde 70 tasarruf etmesini sağlıyor. Özel su kanalları tasarımı sayesinde sprey olarak suyu püskürtüyor. Sadece tasarruf değil, kullanıcıların duştan aldığı keyfi de arttıran model, su damlacıklarının çok daha yoğun bir biçimde dağılmasına olanak sağlayan “H2Micro” teknolojisi sayesinde cildinize dokunan su miktarını en yüksek seviyeye çıkarıyor. Sıcak su oranının artırılması durumunda ise buhar odası etkisi yaratan model, kullanıcıların tazelenmesini sağlıyor. Nebia’nın yatırımcıları arasında Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in de olduğunu belirtelim.
EN ÇOK ELEKTRİK HARCAYAN CİHAZI BULUN Elektrik faturasında tasarruf yapmanın en kritik konularının başında, en fazla elektrik harcayan cihazı tespit etmek geliyor. Bu sorun için geliştirilen sarfiyat ölçen prizler kullanıcıların işini kolaylaştırıyor. “Enerjimetre BX11” adındaki akıllı priz bu modellerden biri. Elektrik tarifelerine göre programlanabilen ve bu veri üzerinden ne kadar elektrik tükettiğinizi hesaplayan model, televizyon, LCD ekran, bilgisayar, sunucu, buzdolabı, derin dondurucu, çamaşır makinesi, kurutucu, klima, ısıtıcı, lamba ve makine gibi ürünlerle uyumlu olarak çalışıyor. Harcanan elektriğin kaydı ise akıllı prizin içindeki dahili hafızasında 1000 saate kadar saklanabiliyor. Modelin en çok dikkat çeken özelliği ise çalışmasa bile prizde kalan cihazların ne kadar elektrik tükettiğini hesaplayabilmesi.
TÜKETİM ANALİZİ AKILLI TELEFONDA Akıllı prizler son dönemlerin, evlerdeki en önemli trendlerinden biri. Kullanıcıların Wi-Fi üzerinden dünyanın öbür ucundan bile prizlerini kontrol edebilmesini sağlayan bu modellerin en çok dikkat çeken özelliği ise akıllı telefonlarda analiz raporu tutması. TP-LINK’in geliştirdiği “HS110” modeli de bunlardan biri. Zaman planlaması yaparak otomatik güç elektroniğini çalıştıran ve güneş doğduğunda ışıkların kapatılmasını sağlayan üründe, gerçek zamanlı ve tarihsel güç tüketiminin analiz bilgilerinin yer alması da modelin öne çıkan özelliklerinden. Böylelikle, cihazlarınızın ne kadar elektrik harcadığını da hesaplayabilirsiniz.
ESKİ AMPULLER ÇÖPE! Aydınlatma için kullanılan ampuller de artık daha tasarruflu modellerle yenileniyor. Bu kapsamda en önemli teknolojilerin başında LED ampuller geliyor. Peki LED ampullerin tasarrufu ne kadar? 5 yıl toplamında 126 KW’lık enerji harcayan LED ampullere karışılık akkor yani geleneksel ampuller 1095 KW, tasarruflu ampuller 256 KW harcıyor. LED ampullerin günlük 10 saatlik ortalamayla kullanılması, tüketicilere 5 yılın sonunda yaklaşık 55 TL.’ye mal oluyor. Bu rakam tasarruflu ampullerde 418 TL., akkor ampullerde ise 112 TL. olarak belirtiliyor. Bir evde ortalama yedi ampul olacağını varsaydığımızda ise akkor ampul kullanımında 2 bin TL., tasarruflu ampul toplam tutar 500 TL.’yi geçiyor. LED ampullerde ise bu rakam 220 TL. Buna ek olarak LED ampuller ömür bakımından daha uzun çalışma saatine sahip. 40 bin saatlik ömre sahip olan LED ampuller bu özelliğiyle de dikkat çekiyor.
EKONOMİK ZAMAN MODU Vestel’in geliştirdiği “CM 8912” çamaşır makinesi, elektrik tasarrufuyla dikkat çekiyor. Eco Time Modu’na sahip olan model, 22.0006.00 saatleri arasında, elektrik ücretlendirmelerinin daha düşük olduğu zamanlarda çalışıyor ve elektrik ücretinden tasarruf yapmanızı sağlıyor. Buna ek olarak, Sonradan Ekle özelliği de makineye atmayı unuttuğunuz giysiler için tekrar tekrar çalıştırmanızın önüne geçiyor. Makine çalışırken Başlat/Beklet düğmesine bastıktan sonra çamaşır makinesinin kapağı tamamen açılıyor, eklemek istediğiniz çamaşırı, boyutu ne olursa olsun makinenize ekleyebiliyor ve yıkamaya devam edebiliyorsunuz.
SU CİMRİSİ BULAŞIK MAKİNESİ Bulaşık makineleri her geçen gün eklenen yeni teknolojilerle daha az su harcamaya başlıyor. Bu modellerden biri Arçelik’in geliştirdiği “6585 I” modeli oldu. 13 kişilik kapasiteye sahip olan model, tek bir çalıştırmada sadece 5.5 litre su tüketimi gerçekleştiriyor. A++ enerji sınıfında yer alan modelde, 8 program sayısı, fan ile kurutma teknolojisi ve kir sensörü özellikleri bulunuyor. Buna ek olarak model 45 desibellik çalışma sesiyle mutfaklarda rahatsızlık vermeden bulaşıkları yıkıyor.
HAZIRLAYAN TALİP YILMAZ / EKONOMİST DERGİSİ HABER MÜDÜRÜ