El yapımı çiçeklik nasıl yapılır? Baştan söyleyelim, yapması o kadar kolay değil. Ama, hemen yılmak yok! Biraz emek ve sabırla, çiçeklerinizi derleyip toplayacak şık bir çiçeklik yaratabilirsiniz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Bahçe düzenleme adımları: Baharda bahçe ve balkonda yapılacaklar
EL YAPIMI ÇİÇEKLİK NASIL YAPILIR?
Balkondaki bitkilerinizi derleyip toparlamak için hepsini üzerine yerleştirebileceğiniz bir çiçeklik yapmaya ne dersiniz? İlk bakıldığında yapımı zor gibi görünse de aslında bir gününüzü ayırmanız yetecek. Haydi, işe koyulun. İşte El yapımı çiçeklik nasıl yapılır? sorusunun yanıtı…
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Bahar seven saksı çiçekleri: Yetiştirme ve bakım bilgileri
GEREKLİ MALZEMELER
Malzemeleri ve elektrikli el aletlerini yapı marketlerden alabilirsiniz.
- Muhtelif çivi ve vidalar (Ahşap, sunta vs. kalınlığına göre değişecektir.)
- İskele tahtası 23x10x200 6 adet
- Çam lata 24x48x300 3 adet
- Yat verniği İsteğe bağlı diğer malzemeler
- 2 kilogram akrilik boya
Aletler: Koruyucu gözlük, Kulak tıkacı, iş eldiveni, toz maskesi, koruyucu baret, dekupaj testeresi, şerit metre, multi zımpara, işkence, çekiç, kalem, maket bıçağı, fırça
ÇİÇEKLİĞİN İSKELETİNİN YAPILIŞI
Çiçekliğin iskeletinin yapılması Elektrikli el aletlerinin kullanım talimatlarını okumadan, koruyucu baret, gözlük, kulak tıkacı, iş eldiveni giymeden ve güvenli iş ortamı sağlamadan çalışmaya başlamayın. İskele tahtasından; 1.3 metrelik 2 adet arka ayak, 1.28 metrelik 2 adet ön ayak; çam latadan; 0.70 metrelik 1 adet üst tutgaç, 1.05 metrelik 1 adet orta tutgaç, 1.48 metrelik 1 adet alt tutgaç; çam latadan; 0.32 metrelik 2 adet, 0.51 metrelik 2 adet, 0.73 metrelik 2 adet ön ve arka ayakları bağlama parçasını şeritmetre ile ölçüp, tezgaha işkence yardımı ile sabitledikten sonra dekupaj testere yardımıyla kesin.
Kestiğiniz tüm parçaların uç kısımlarını aynı ölçüde eğimli olarak kesin. Çiçekliğin yerden yüksekliğine denk gelecek büyüklükte bir dikdörtgen kontrplak tabakayı yere yerleştirin. Dikdörtgenin kısa kenarının orta noktasını bulun. Bu nokta ile alt kısa kenarının orta noktasınıdüz bir çizgi ile birleştirin. Böylece dikey olarak dikdörtgeni, 2 eşit parçaya bölün. Çiçekliğin arka ayaklarının üst kısmı, dikdörtgenin üst kısa kenarının orta noktasına, alt kısmı dikdörtgenin alt kenarlarındaki köşelere denk gelecek biçimde; çiçekliğin iskeletini kontrplağın üzerine yerleştirin. Kısaca, dikdörtgenin orta çizgisi ile çiçekliğin arka ayaklarının orta noktaları birbiriyle çakışmalıdır. İki arka ayağın üstüne 0.668 metrelik parçayı çakın. Kontrplak üzerinde raf yüksekliğine karar verin. 1.048 metrelik ve 1.48 metrelik 2 tutgaçı da ayakların üzerine koyarak çivi ve çekiç yardımıyla sabitleyin. 3 tutgaçın orta noktası ayakların oluşturacağı üçgenin orta noktasına denk gelmelidir.
ÖN AYAKLARIN OTURACAĞI BAĞLANTI NOKTALARININ MONTAJI
Önceden kestiğiniz ön ayak bağlantılarını (0.32, 0.511, 0.727) metrelik 2’şer parça sırasıyla küçük, orta, büyük tutgaçın üstüne çakın ve resimdeki şekli elde edin.
ÖN AYAKLARIN MONTAJI
Ön ayakları, bağlantı noktalarına paralel geçip yere oturacak biçimde çakarak çiçekliğin iskeletini oluşturun.
RAF KESİLMESİ
İskele tahtasından rafları; uçları bohça köşeleri gibi birleşecek şekilde kesin.
RAFLARIN YERİNE MONTAJI
Rafları, her sıradaki raf köşeleri tutgaçlar üzerinde birleşecek şekilde çakın.
ZIMPARA
Özellikle rafları ve elle temas edecek bölümleri iyice zımparalayın.
BOYA VE VERNİKLE
Çiçekliği son olarak boyayın ve yat verniği ile 5-6 kat vernikleyin.
Makrome çiçeklik nasıl yapılır? Videolu kendin yap tarifi
Bambu sarkıt çiçeklik nasıl yapılır? Duvara çiçeklik yapılışı