Atık şişeler hayata dönüyor, kağıt hamurundan harikalar yaratılıyor, plastikler geri dönüşüyor. Sürdürülebilir bir ev yaşamı için ilham verecek, çevre dostu fikirler arıyorsanız doğru yerdesiniz!
Evim Dergisi Aralık 2024
Hazırlayan Begüm Nalbantlı
İlk bakışta nasıl yapıldıklarını anlamak zor. Ancak biraz yakından incelediğinizde bu yaratımlar sizi şaşkına çevirebilir. Ebru Erengil’in elinden çıkan dekoratif objeler, lambalar, şamdanlar, peçetelikler ya yumurta kartonlarından, gazete kağıtlarından ya da taşıma kolilerinden yapılıyor ve plastik kaplar gibi atık ürünlerle destekleniyor.
Pandemi döneminde bu tasarımlara başlayan Erengil, kağıt hamuruna olan tutkusunu her geçen gün daha da derinleştirmiş. Malzemeye ikinci bir şans tanırken, ağaçların ruhunu taşıyan bu kağıdı yaşamın ve doğurganlığın sembolü olarak tanımlıyor. “Paperpulp Deco” markası altında sadece dekoratif eşyalar değil, kağıt hamurundan yapılmış takılar da üretiyor. Siz de bu sanatı keşfetmek için @paperpulpdeco’yu inceleyebilirsiniz.
Studio Le Fond, sürdürülebilir tasarımlarına adeta bir şişenin dibinden başlıyor. “Le Fond” Fransızcada “dip” anlamına gelir ve stüdyonun odak noktası, kullanılmış cam şişelerin çöpe gitmesini önlemek. Şişe diplerinden üretilen mumluk, bardak, küllük gibi ürünlerin ardından, tüm şişeyi geri dönüştürerek zarif vazolar ve kavanozlar yaratıyorlar. Bu sade ve işlevsel tasarımlar sayesinde, çöpe atmayı düşündüğünüz şişelere bambaşka bir hayat verebilirsiniz. Daha fazlası için @studiolefond hesabını ziyaret edin.
Tek Kullanımlık Plastikleri Hayatınızdan Çıkarın
Her yıl üretilen 380 milyon ton plastik atığın %50’si tek kullanımlık ürünlerden oluşuyor. Bu atıkların çoğu çöplüklere ya da okyanuslara ulaşıyor. Ancak basit değişikliklerle bu döngüyü kırabilirsiniz: Plastik şişeler yerine mataralar, kağıt bardaklar yerine çok kullanımlık kaplar, poşetler yerine bez alışveriş çantaları tercih edin.
Değerlendirin
Atmadan önce her nesneye ikinci bir şans verin. Örneğin, marketten aldığınız meyve kabını saksıya dönüştürebilir veya karton kutulara desenler çizerek takı kutuları haline getirebilirsiniz.
Geri Dönüşümü Destekleyin
Labplastics, atık plastikleri saksı, bardak altlığı, anahtarlık gibi işlevsel eşyalara dönüştürüyor. Hatta masa, sandalye, kedi evi gibi tasarımlar da yapıyor. Siz de bu dönüşüm sürecine plastik kapaklar ve kutular bağışlayarak katkıda bulunabilirsiniz. Etkinlik ve bağış detayları için @labplastics’i takipte kalın!
Organizasyon uzmanı ve yazar Shira Gill ev düzenini disiplinli ve az-çoktur felsefesiyle nasıl yönetebileceğimizi bize…
Ulus'taki çatı dubleksinde, bitkilerle iç içe ve sanatla harmanlanmış, keyifli bir yaşam alanına konuk oluyoruz.…
Ahşap zemin boyama ya da beton zemin boyama yaparken nelere dikkat etmeli? Hangi boyalar kullanılabilir?…
Bahçede geçireceğiniz güzel bir sene için, yılın ilk ayından işe başlamalısınız. Ocak ayı takvimi size…
Ocak ayında ne ekilir ya da dikilir? Bu ay ekilebilecek sebzeleri, bitkileri ve çiçekleri anlattık.…
Yılbaşı sonrası yenileyici detoks tarifi ile karşınızdayız. , Yeni yılın ilk gününde hazırlayacağınız bu karışım…