Her Gün Bir Fikir

Ekolojik ol, sağlıklı yaşa – Evde sağlıklı yaşam nasıl sağlanır?

Soluduğumuz havadan yediğimiz yemeğe kadar her şey daha sağlıklı ve ekolojik bir çevre için olmalı. Öyleyse işe ev yaşamından başlamak gerek.

Çevreye saygılı, doğa dostu bir evde yaşamanın aslında çok basit kuralları var. Kullandığınız tekstillerden mobilyalara, sarfettiğiniz elektrikten suya, hatta yediklerinizi saklama koşullarına kadar belki ufak ama dikkat edildiğinde kazanç sağlayan uygulamalarla evimizi daha sağlıklı bir yuvaya dönüştürebiliriz.

GERİ DÖNÜŞÜME ÖNEM VERİN

Mutfak tezgahında porselen, cam, kalsiyum ve resin esaslı olanları tercih ederek kimyasal atıkların bıraktığı zararı azaltırsınız ve VOC (Uçucu Organik Bileşikler) minimuma indirerek sağlığınızı korursunuz.

NEFES ALAN DUVARLAR

Alerjiniz mi azdı? Nefes darlığı mı başladı? Kısaca evinizin duvarları size eziyet mi ediyor? Öyleyse acilen boyanızı değiştirin ve mutlaka doğal hammaddelerden oluşan mineral ve süt bazlı boyalar tercih edin. Konvansiyonel boyalar yerine organik bileşenlileri kullanarak çevreyi korurken daha sağlıklı bir evde yaşayabilirsiniz.

KOALALAR GİBİ YAP, SEN DE BAMBU SEÇ

Ahşapla kıyaslanmaz ama bu uzun saplı doğal bitki iyi bir alternatif oluşturduğu için orman israfını önlemeye yardımcı oluyor. Üstelik pek çok avantajı da var. Mesela neme ve suya fazlasıyla dayanıklı bir malzeme, sağlam ve kolay deforme olmama özelliği var. Zeminden mobilyaya kadar pek çok alanda güvenle ve sağlıkla kullanılabiliyor.

LİMON VE SİRKEYLE HEP SAĞLIKLI

Zaman içinde farklı kimyasallar ve suyla lekelenen lavabo ve armatürleri kolayca temizlemenin pratik, hem de çok sağlıklı bir yolu var: Bir miktar limon ve sirke döktüğünüz nemli bir bezle iyice silmek.

YENİ DEZENFEKTANIMIZ ÇAY AĞACI

Ev temizliğinde 100 yüz doğal bir parfüm mü arıyorsunuz? 250 ml suya 8-10 damla çay ağacı (Hint defnesi) damlatın ve spreye boşaltın. Kapalı olarak 24 saat dinlendirin. Daha sonra tüm evi, hatta çocukların sandalye, oyuncak ve dolaplarını dahi temizleyebilirsiniz. Sıktıktan sonra kuru bezle silin.

Bambu LED’li sarkıt, tchibo.com.tr

SAĞLIKLI MALZEME

Bioplastik Ekolojik malzemeler arasına geri dönüşümlü ve doğa dostu plastik de eklendi. Mobilyadan, torbaya geniş bir ürün grubunda kullanılan eko-plastik bitki, hayvan, mantar veya bakteriler gibi canlı organizmalar tarafından üretilen ve yenilenebilen biyolojik kaynaklardan yapılan bir plastik türü. İçeriğinde ftalein ve bisfenol bulunmaz.

SOĞUTURKEN DİKKAT!

Mutfakta en çok elektrik harcayan cihaz tüm gün çalışan buzdolabı. Gereğinden fazla bir tüketim varsa kapak lastikleri eskimiş olabilir. Tam kapanmayan dolap enerji harcar. Ayrıca standart bölmeyi 7 C, dondurucuyu 18 C’de sabitleyin, yüzde 80’ninin dolu olmasına dikkat edin. Boş dolap daha fazla elektik tüketir.

SU TASARRUFU YAP, SAĞLIKLI YAŞA

  • Yağmur sularını geri dönüştürerek su kullanımından tasarruf edip doğaya daha az zarar vermiş olursunuz. En basit sistem oluklara takacağınız küçük filtre tankları olabilir. Arınarak biriken suyu ev tüketimi için kullanabilirsiniz.
  • Sebzeleri yıkarken oldukça su kaybı yaşanır. Bunu önlemek için lavabo yerine delikli bir kapta yıkayarak suyu yeniden kullanın. Bu, günde yaklaşık 10 lt su kazancı sağlar.

DAHA AZ RADYASYON İÇİN

Sağlığımızı tehdit eden başka bir durum da artık fazlaca radyasyona maruz kalmak. İş yerlerinde bunu önlemek kolay değil ama evde artık bunu başarmak gerekiyor.

  • Evde çalışıyorsanız bunun için ayrı bir köşe düzenleyin. Yatak odası gibi dinlence ve rahatlanması gereken alanlarda bilgisayar kullanımı radyasyon yayar ve bu da uyku kalitesini bozar, kabus görmenize sebep olur.
  • Hem kendinizin hem de çocukların yatak odasından cep telefonu, tablet ve laptopları uzaklaştırın.
  • Elektrik çıkışlı ve komple metal konstürüksiyonlu bir yatak/karyola kullanmayın.
  • Klasik çalar saati elektronik olanlara tercih edin, cep telefonu ya da tabletinizi kurmayın.
  • Evin tüm elektrik tesisatını yılda bir kez elden geçirin, kaçakları önleyin.
  • Televizyonu geceleri fişten çıkartın. Çünkü cihazlar kapalı olsa bile fişe takılı kaldığında kablolar elektromanyetik alan üretmeye devam eder.

SÜT BOYASI NEDİR?

Su bazlı akrilik dispersiyon esaslı sağlıklı bir iç cephe boyası olan süt boyası bileşenlerindeki doğal organik hammaddeleri sayesinde yüzeylere nefes aldırıyor, nem oluşturmuyor ve suya dayanıklı. Antibakteriyel özelliği ile küfü de engelliyor. Yüksek örtücülüğü, kolay kuruması diğer özellikleri. +5/+30 °C’de açılmadan minimum bir yıl bozulmadan saklanabiliyor. Kullanırken içine başka boya ya da solvent ilave etmeyin.

HAZIRLAYAN PELİN ÖZKUL

Evim Dergisi

Yorumları gör

  • Ilk kez süt boyası diye bir boya duydum .
    Dogal boya arıyordum öğrendiğim iyi oldu araştırıcam teşekkürler.

Güncel yazılar

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi (Kolay tarif)

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…

8 saat önce

Duvar boyası rengi nasıl seçilir? Duvar boyarken nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.

10 saat önce

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…

11 saat önce

Zekeriyaköy’de Bir Villa Turundayız

İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…

11 saat önce

Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun

Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…

1 gün önce

Elma cipsi tarifi (Sağlıklı atıştırmalık)

. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…

1 gün önce