Eklektizm nedir? Dekorasyonda eklektik tarz ile ilgili detayları biliyor musunuz? İşte stil özellikleri ve püf noktalar…
Eklektizm, TDK’daki karşılığıyla ‘seçmecilik’ demektir. Yunanca ‘eklektos’ yani seçilmiş kelimesinden türetildiği varsayılan eklektizm, felsefeden sanat ve psikolojiye, çeşitli dallarda kendisine yer bulmuş bir kavramdır. Farklı öğelerin bir araya getirilmesi ve yeni bir tasarım oluşturulmasını ifade eder. Özellikle 19’uncu yüzyılda oldukça popüler bir kavram olmuştur.
Eklektizm nedir? sorusunu şu şekilde de yanıtlayabiliriz; Eklektizm, farklı felsefe veyahut sanat sistemlerinden alınan çeşitli unsurların, bir başka sistem içinde tekrar kullanılması olarak özetlenebilir. Özellikle sanatta sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Sanattaki farklı üsluplardan devşirilmiş unsurların yeni bir tasarım ya da düşünce akımı oluşturmak için ele alınmasını ifade eder.
İç mekanda eklektizm – orjinalliği, tarzı, kişiliği ve yaratıcılığı. Bu, kendi tarzını korurken bilinen trendlerin katı kurallarından uzaklaşmak isteyenler için idealdir. Eklektizm, yaratıcı insanların, sıra dışı insanların seçimidir.
Dolayısıyla, bu modern ve zamansız tasarım stilinin bu kadar ayrıntılı bir tanımından da anlaşılacağı gibi, imajlarını önemseyen ve aşırı şovdan hoşlanmayan insanların talebi var. Eklektizm tasarım fikirleri, kavramın evrenselleşmesi nedeniyle gerçekliğini asla yitirmez. Kişi bu stili barok gibi eski stillerle karıştırır ya da abartılı bir neoklasiklik diyebilir, ancak benzersiz ve polimorf görünümünü çağlar boyunca taşıyacaktır.
Eklektik dekorasyon zıtlığı ifade eder. Eklektik dekorasyon stili sayesinde bir odada modern tasarıma sahip bir masa ile klasik bir ayna buluşabilir. Farklı zamanlara ait çeşitli mobilyaların bir araya gelmesi olarak ifade edebileceğimiz bu durum aslında risklidir. Eğer bu farklı tarzlardaki mobilyalar uyum içinde olmazsa o zaman karmaşa yaşanır. Dolayısıyla dekorasyonda eklektik bir şıklık hedefleniyorsa şayet, farklı yapılara sahip parçalar arasında da bir uyum aranmalıdır.
Eklektik tarzdaki düzenleme, çeşitli dekoratif malzemelerin kullanılmasına izin verir: ahşap, taş, metal ve cam, kumaş. Plastik aksesuarlar ve mobilyalar, arka planla ve döşemeyle uyumlu olarak harmanlandıklarında da uygun olacaktır.
Modern tarzların aksine , Eklektik parlak renk bolluğu sağlamaz. Tipik olarak, arka plan rengi açıktır, mobilyalar ve dekor doğal renklerdedir (hem doygun hem de pastel tonlarda);
Stilistik unsurlar (mobilya, dekor, renkler, doku, malzemeler) organik olarak uyumlu, dengeli olmalıdır. Eklektizmin temeli uyumdur. Bilinen stillerin kombinasyonuna dayanan yeni bir stil tarzıdır;
Bu tarz samimi ve özgün, yenilikçi ve klasik ve klasik unsurlarla birlikte. İşlevsellik, titiz şekiller ve yumuşak çizgiler kombinasyonu ile karakterizedir.
Eklektik tarzdaki daire konforlu, güzel ve sıradışı görünüyor. Bu tarzdaki iç mekanın temel kuralı, temel olarak iki veya üç stil (temelde tarihsel stiller) seçmek ve özelliklerini harmanlamaktır.
Eklektik tarzdaki dairelerin iç mekanları, farklı mobilya stillerinin kullanımı sayesinde uyumlu görünüyor. Eklektik tarzın öne sürdüğü temel gereksinimler: mobilyalar işlevsel, konforlu ve güzel olmalıdır.
Lüks bir yemek masası ve sandalyesini oryantal halı ile “Modern” bir büfe tarzında birleştirmek kabul edilebilir. Orantılılık, zerafet ve özel özgürlük ve uyum atmosferi – bütün bunlar tarzı ayırt eder.
Mobilya, modern ve klasik, pahalı ve uygun fiyatlı, şık ve basit olabilir.
Tekstil ürünleri belli bir ruh hali yaratmaya yardımcı oluyor: Eklektik, doğal kumaşların ve klasik oryantal tarzın sadeliğine, geometrik ve etnik baskılara yöneliyor. Baskısız doku yüzeyi de önemlidir: düz perdeler, döşemelik, yatak örtüleri.
Bir daireyi kendin yap, parlak minderler, süslü ekoseler, güzel perdeler, orijinal halı ile yaşayan bir alan oluşturulabilir.
İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki
Eklektik stil nedir? Eklektik stil salon dekorasyonu püf noktaları
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…