Eklektik stil nedir? Şimdiye kadar görüp öğrendiğiniz tüm dekorasyon stillerini karıştırıp kendi doğrunuzu bulma ve kendi stilinizi yaratmanın zamanı geldi. Zamanları, stilleri, renkleri cesurca karıştırın. İşte karşınızda eklektik stil.
Eklektik stil nedir? sorusunun yanıtını şu şekilde verebiliriz: Eklektik, sözlük anlamına bakıldığında pek çok farklı kaynağı bir arada kullanarak kendi stilini yaratma sanatı olarak tanımlanıyor. Kuralsız ve zamansız olarak seçilen dekorasyon ürünleri, bambaşka renkler hiç olmaz dediğiniz dokularla ahenk yakaladığında eklektizm yaşam alanlarınızın sınırlarına girmiş oluyor.
Gücünü kişisel zevklerden alarak şekillenen eklektizm birbirinden farklı kültür ve dönemlerin yaratıcılıkla birleştiği noktada orijinal formüller olarak vücut buluyor.
“Farklı tarihi dönemler, stiller veya yaklaşımlara ait obje, mobilya, renk, doku ve desenlerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan tasarım anlayışı olarak özetlenebilecek eklektizm, iç mekanlarda ‘çok katmanlı zenginlik’
ile ‘karmaşa ve kaos’ arasında çok hassas bir dengeye oturuyor.
Özellikle günümüzde hızla artan kolay ulaşılabilirlik ile fazlasıyla ivmelenmiş olan tüketimin her platforma yansıdığı gibi, iç mekan tasarımın, tercih ve beğenilere de yansıması sonucu, aynı anda pek çok şeye sahip olma arzusuyla sıradan olmayana, farklılığa duyulan özlemin bu yaklaşımı körüklediğini düşünüyorum.
Keskin bir eleştiriyle yadsımak yerine, dikkatli, yaratıcı ve uygun form, malzeme, detay ve renklerin uyumlu işbirliği içinde ve üzerinde çok düşünülerek, abartıdan kaçınılarak uygulandığında kültürel zenginlik ve çeşitlilik, orijinallik getirebilecekken, yeterince irdelenmeden ve abartılarak kullanıldığında ise bu kolektivist yaklaşımın karmaşadan öteye geçemeyeceği kanısındayım.
Dolayısıyla aslında oldukça tehlikeli ve riskli olan bu kaygan zeminde, doğru ilişkilerle bir araya getirilen farklılıklarla özgün ve zengin iç mekanlar yaratılmasında eklektizm iyi bir kılavuz olabilir.
Örneğin, çok modern ve yalın tasarlanmış bir iç mekanda, ev sahiplerinin aile geçmişini yansıtan antika bir mobilyanın da yer alabileceğini, ona özel bir alanın renk ve doku birliği içinde özel tasarlanarak, mekanın bütünlüğü içinde kendine yer edinirken kültürel zenginlik getireceğine inanıyorum. Yeter ki, tasarımcının genel tasarım prensipleri içinde, bütünle uyumlu, rastgele veya zorlama olmadan tam yerini bulabilsin.”
Berna Tanrıverdi / BT Mimarlık Kurucusu
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…