Duvara çerçeve asma sanatı – Çerçeve nasıl asılır?

Simetrik, asimetrik, yatay, dikey ya da karma düzen içerisinde asacağınız çerçevelerle duvarlarınızı da dekore edebilirsiniz.

Stil sahibi çerçeveler ve içerisinde kullanabileceğiniz yazı, harf, fotoğraf, baskı ya da resimlerle yaratıcı duvar  oyunları yapmanız, tarzınızı ve kişiliğinizi duvara yansıtmanız mümkün. Ancak çerçeveleri duvara nasıl  asacağınızı bilmiyorsanız en güzel sanat eserleri bile duvarınızda hoş durmayabilir.

Genel bir kural olarak çerçevenin ya da bir grup çerçevenin orta noktasını yaklaşık olarak göz hizasında yerleştirmelisiniz. Bu durumda grup çerçeveleri tek bir ünite gibi düşünebilirsiniz. Ancak göz seviyesi açısından bazı istisnalar olabilir. Örneğin yemek odasında kullanacağınız çerçeveyi sandalyede otururken göreceğinizi düşünerek göz seviyesinden biraz daha aşağıya asabilirsiniz.

Eğer kanepe gibi bir mobilya üzerine büyük bir çerçeve asacaksanız çerçevenin mobilyadan büyük olmamasına özen gösterin. Genel kural olarak çerçevenin, mobilyanın yaklaşık yüzde 75’ini kaplaması hoş bir görünüm elde etmenizi sağlayacaktır.

ÇERÇEVE ASMA SENARYOLARI

Çift sayıdaki çerçevelerin yerleşimi

Grup halinde bir düzenleme yapacaksınız, çerçeveler birbirinden 15 cm’den fazla uzak olmamalıdır. 5-8 cm boşluk bırakmak iyidir.

Dar aralıklı yerleşim: 2 – 5 cm

Normal aralıklı yerleşim: 10 – 15 cm

Geniş alanlar: Dar aralıklarla yerleştirilmiş çift sayıdaki çerçeveler özellikle geniş alanlarda ya da yüksek duvarlarda denge yaratır. Geniş aralıklı çerçeve yerleşimi, küçük alanlara göre daha kolaydır.

Dar alanlar: Merdiven sahanlığı gibi küçük alanlarda dar aralıklarla yerleştirilmiş çift sayıdaki çerçeveler mükemmel sonuç verir ve pencere etkisi yaratır. Açık renkler bu etkiyi güçlendirir.

Yatay yerleşim

Koridor ya da kanepe üzerindeki duvar için idealbir düzenlemedir. Yatay şekilde yerleşim kalabalık bir görünümyaratmadan yoğun bir etki yaratmanızı sağlar. Bu senaryo için teksayıdaki çerçeveler çok daha göz alıcı ve görsel olarak dengeli birgörünüm yaratır. 10-15 cm normalaralıklı çerçeve yerleşimi uygunolacaktır.

İPUCU: Bu senaryoda parmaklarınız kapalı şekilde bir elinizi iki çerçeve arasına koyarak çerçeve yerleşimini yapabilirsiniz.

Karma yerleşim ve dikey çizgi

Eğer dört ya da daha fazla parçayı, üst üste ve yan yana gruplandırıyorsanız, düzenlemenizin tam ortasından geçtiğini varsaydığınız dikey bir çizgiyi temel almalısınız. Hayali dikey çizginin her iki tarafında da görsel olarak dengeli bir sanatsal düzenleme yapmaya çalışmalısınız.

İPUCU: Bu senaryoyu uyguluyorsanız çerçeve stili, konu ya da renk tonlarından birinin benzer olmasına dikkat edin.

Asimetrik yerleşim

Bu yerleşim konu ya da renk şeması gibi en azbir benzer özelliğe sahip fotoğraf ya da resim grubu için mükemmelsonucu verir. Eğer büyük iki çerçeveniz varsa şaşırtıcı olmayı deneyinve birini diğerine göre daha alçak yere asın. Böylece asimetriyaratacaktır. Büyük ve küçük çerçeveleri bir arada kullanmak ilgi çekicive enerjik bir görünüm yaratmanızı sağlar. Aynı gruplandırma içerisindeyer alan yatay ve dikey parçalar da aynı etkiyi yaratacaktır.

İPUCU: En büyük parçaları asarak yerleşime başlayın.

Simetrik yerleşim

Boyut, şekil ve konu olarak birbirine benzeyen çerçeveler için idealdir. Bu yöntemle görsel açıdan dengeli bir gruplandırma yapabilirsiniz. Bu düzenleme büyük mobilyaların üzerinde ya da şöminenin üst kısmında iyi sonuç verir.

STİLE GÖRE ÇERÇEVE ASMA

Kişisel zevkinizi yansıtan, stilinizi tamamlayan tablo ve posterleri doğru sergileme teknikleriyle buluşturarak duvarlarınızı birer sanat galerisine dönüştürün.

Evin atıl kalan duvarlarını dekorasyonun bir parçası haline getiren stilinize vurgu yapan tablo, poster ve duvar süsleri estetik açıdan atmosferi güçlendirirken yaratıcı dokunuşlar eklemenize imkan tanıyarak evinizi de kişiselleştiriyor.

İŞE BAŞLARKEN

Dekorasyon alışverişini tamamlamadan önce her odada bunun için uygun alanlar belirleyin. Mesela fotoğraf ve tabloları galeri havasında sergilemek için belli bir alana ve yüksekliğe ihtiyaç var. Uzun hol veya merdiven duvarı ideal bir alan oluşturur. Önünde durup bakmayı mümkün kılan salon gibi geniş alanlar küçük, ince detaylı özel tasarımlar için daha uygun yerler. Mutfak, banyo ve bahçe gibi göz ardı edilen alanların duvarlarına bile doğru şeyleri kombinleyip asarak atmosferi şıklaştırabilirsiniz. Sergilemek çin uygun duvar ve konumları belirledikten sonra sıra tablo, poster ya da dekoratif obje ve sanat eserleri seçimine geliyor. Tüm detayları netleştirdikten sonra direkt asma eylemine geçmek yerine, önce hepsini yere sererek bir deneme kurgusu yapın. Böylece sizde yarattığı etkiyi görerek, gerekli düzenlemelerini yapabilir ve dilediğiniz gibi yeniden kurgulayabilirsiniz.

SERGİLEME TARZINIZI KEŞFEDİN

Birbirine yakın, simetrik, aralıklı ya da asimetrik… Her düzenleme farklı bir etki yaratır ve bazen de tek bir tablo yeterli olur. İşin aslı burada her şey kişisel tercihinize bağlı olarak yön alır.

ZAMANSIZ KLASİK

Tercihiniz zamansız zarif sanatsal dokunuşlarsa klasik tablolar ya da ressamlardan ilham alan posterler kullanabilirsiniz. On sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıl botanik ve doğa baskıları bu sıralar oldukça popüler. Üstelik geleneksel dekorasyonda olduğu kadar çağdaş stillerle de çok uyumlu. Tek bir tabloyu duvarın ortasına asmak ve etrafını kombin renklerde aksesuar ve duvar süsleri ile tamamlayarak ekstra drama eklemek…

FARK YARATAN EKLEKTİK

Her şeyden biraz hoşlanıyorsanız, neon, tipografi, kolaj ve tekstil gibi çoklu seçenekleri eşleştirip, karıştırarak eklektik bir stil deneyebilirsiniz. Ne kadar çok o kadar iyi mantığını benimseyen eklektik stilde farklı renkleri, stil ve formları korkusuzca buluşturarak bir galeri duvarı tasarlayabilirsiniz.

DENGELİ MİNİMAL

Az çoktur felsefesinden yola çıkarak yalın ve tek dokunuşta etki yaratan minimal eğilim size hitap ediyorsa, yalnızca bir veya iki tablo seçerek ilerleyin. Ama dikkat! Mekan tasarımına vurgu yapmak yerine atmosferi tamamlayan eserler tercih edin.

  • Maksimalizm ve eklektizmin tam tersi minimalizm, daha az sergileyerek obje, aksesuar ve tablolara daha fazla anlam verme fikrinden yola çıkar ve kullanılan her öğenin bir önemi vardır. Bu yüzden seçim yaparken odayı bir bütün olarak düşünün.
  • Renk yerine sadece siyah ve beyaz gibi monokromatik renkler kullanmayı planlıyorsanız bu iki rengin yarattığı yoğun kontrastı yumuşatmak ve dengelemek için ahşap çerçeveler tercih edin.

DİNAMIK ETNİK

Sevdiğiniz sanata yatırım yapmak, hatta bağımsız bir sanatçının kariyerini desteklemek için alışveriş yapmak kendinizi iyi hissettiriyorsa, etnik kökenli ögeler tam size göre. İster Afrikalı bir çocuğun elinden çıkmış bir kartpostal alın, ister büyük ve benzersiz bir sanat eserine yatırım yapın, hepsi evinizin duvarlarına yepyeni bir anlam katar ve sizi mutlu eder.

Nasıl bir görünüm veya renk skalası istediğinizi biliyor ancak seçim yapmakta kendinize güvenmiyorsanız, önceden hazırlanmış bir galeri duvarından esinlenebilir ya da üçlü, beşli gibi hazır tablo/ poster setleri de satın alabilirsiniz.

çerçeve asma teknikleri

Çerçeve sergileme ve yenileme fikirleri: Çerçeve aynı, etki farklı