duvar-kağıdı rehberi
duvar-kağıdı rehberi

Duvar kağıdı rehberi: Nasıl kaplanır, nasıl seçilir, gerekli malzemeler

Duvar kağıdı nasıl yapıştırılır? Duvar kağıdı yaparken nelere dikkat etmeli? Adım adım duvar kağıdı işlemlerini anlatıyoruz…

Evinizi nasıl daha şık bir hale getireceğinizi bilmek ister misiniz? Duvar kağıtları ile yaşam alanlarını dönüştürerek mesela…

NELER ÖĞRENECEKSİNİZ?

  • Duvar kağıdı nasıl seçilir?
  • Hazırlık için ipuçları
  • Gerekli olan aletler
  • Duvar kağıdı sözlüğü
  • Başlangıç rehberi
  • Sorunlu alanların nasıl üstesinden gelirsiniz?
  • Şık tasarım fikirleri
  • İlham veren yeni sezon tasarımları

Mekanlara anında renk ve farklılık katan duvar kağıtları, bu özellikleri nedeniyle dekorasyon dünyasında oldukça popüler. Peki ama günümüzün sınırsız duvar kağıdı tasarımları arasından en doğru seçimi nasıl yapacaksınız? Kararınızı verdikten sonra nasıl uygulayacaksınız? Telaşlanmayın, duvar kağıdı ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi kapsayan bir “adım adım uygulama” rehberiyle karşınızdayız. Sadece rehberimizi takip ederek kısa sürede mükemmel tasarımı seçebilecek, ölçü alabilecek, zor köşeleri kaplayabilecek bir dekoratör haline dönüşeceksiniz.

DUVAR KAĞIDI NASIL SEÇİLİR?

Doğru duvar kağıdını nasıl seçeceğiniz konusunda bilgileri burada bulabilirsiniz. İlk kısım en eğlencelisi, duvar kağıdını seçmek. İlham almak için dergilere ve internete göz atmakla işe başlayabilirsiniz. Çok ilgi uyandırmayan mütevazı bir tasarımı mı yoksa odanıza heyecan verici dokunuş getirecek cesur bir modeli mi tercih edeceğinize karar verin.

Daha sonra, farklı aydınlatmalar altında da doğru rengi ve deseni seçtiğinizden emin olmak için numune isteyin ve seçiminizi yeni düzenlemenizdeki boya, kumaş gibi diğer detaylarla bir arada değerlendirin.

Çiçekli duvar kağıdı
Lot.

TASARIMIN ALANA UYGUN OLUP OLMADIĞINDAN EMİN OLUN

Örneğin, koridorlar eskimeye ve yırtılmaya daha müsaittir, dolayısıyla daha ağır ve sağlam duvar kağıtları tercih edilebilir. Yine aynı şekilde, banyo ve mutfaklar için, buhar ve nemli şartlara dayanıklı, kolay temizlenen vinil tasarımları seçmek daha uygun olacaktır.

DUVAR KAĞIDININ MALİYETİNİ DE DÜŞÜNÜN

Duvar kağıtları rulosu ucuz seçeneklerden lükse oldukça çeşitlilik gösterir. İlk  denemenizde ucuz seçenekleri tercih etmeniz daha akıllıca olabilir. Böylelikle hatalarınız pahalıya mal olmaz. Buna rağmen, çok beğendiğiniz pahalı bir seçenek olursa, önemli bir noktada kullanılan tek bir ruloyla da çarpıcı bir etki yaratabileceğinizi unutmayın.

NE KADAR DUVAR KAĞIDINA İHTİYACINIZ OLDUĞUNU HESAPLAYIN

Bunun için bütün duvarların enini ve boyunu birbiriyle çarparak metrekare olarak ihtiyacınızı belirleyin. Daha sonra, pencereler ve kapılar gibi kaplanmayacak alanları ölçün ve bunu toplam duvar alanından çıkartın. İnce düzeltmeler ve desenleri birbirine uydurmak için % 10 fazlasını ilave edin. Eğer hesaplamalarda yardıma ihtiyacınız varsa, online hesap makinası kullanabilirsiniz.

Çizgili duvar kağıdı
Tasarım Perde.

DUVAR KAĞIDI KAPLAMA İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • Duvar kağıdı
  • Duvar kağıdı tutkalı
  • Tutkal fırçası ya da rulo
  • Düzeltme fırçası
  • Dikiş rulosu
  • Dekorasyon makası
  • Keskin bir bıçak
  • Çelik cetvel
  • Şerit metre
  • Kalem
  • Su terazisi
  • Çekül
  • Yapıştırma masası
  • Merdiven
  • Bir kova su
  • Sünger
  • Toz örtüsü

BUNLARA DİKKAT!

DUVAR KAĞIDI İÇİN TUTKAL ÇEŞİTLERİ

Çok amaçlı tutkallar, standart duvar kağıtları için uygundur ve kolay uygulamaya imkan veren hazır karışım olarak bulunabilir. Toz tutkallar daha ucuzdur fakat karışımı kendiniz hazırlamanız gerekir. Özel ve dayanıklı duvar kağıtlarına uygun, duvara sürülen türlerde özel tutkallar da vardır.

Duvar kağıdı çeşitleri

DUVAR KAĞIDINDAN ÖNCE YÜZEYİ HAZIRLAMAK

Duvar kağıdınızın en iyi şekilde görünmesi ve duvara tam oturması için hazırlık aşaması kilit noktadır. Boya çıkarıcı, spatula veya benzeri bir aletle duvarınızda bulunan duvar kağıdını kazıyın ve duvarlarınızı temizleyin. Duvarlarınızın sağlamlığını, çatlak veya delik olup olmadığını kontrol edin. Eğer duvarlarınız  gözenekliyse, önce astar boyayla bu gözenekleri kapatın. Profesyonel bir çözüm olarak, duvarınıza astar kağıdı uygulayarak pürüzsüz bir yüzey elde edin.

Renkli duvar kağıdı
Dreams Wallpaper.

DUVARLARI KAPLAMAK

Tutkalı duvar kağıdına sürmek gözünüzü mü korkutuyor? Sadece basit ipuçlarımızı takip edin. Başlamadan önce mobilyalarınızı odadan çıkarın ve duvarlarınızı hazırlayın. Duvarınızdaki bütün çivi ve vidaları sökün, deliklerine birer kibrit çöpü yerleştirin, böylelikle bu kibrit çöpleri duvar kağıdını delecek, kağıdın duvara  uygulanmasından sonra çivi ve vidaları tekrar aynı deliklere yerleştirmenizi kolaylaştıracaktır.

KAPISI VE PENCERESİ OLMAYAN BİR DUVARIN KÖŞESİNDEN BAŞLAYIN

Böylelikle ilk parçanız bütün bir parça olacaktır. Pencere kenarlarında daha dikkatlice çalışın böylelikle köşeler üst üste binse de izler oluşmayacaktır. Eğer duvar kağıdınız büyük desenlere sahipse, şömine gibi bir odak noktasından uygulamaya başlayın ve merkezden uçlara doğru ilerleyerek işleme devam edin. Böylelikle desenin simetrisini koruyabilirsiniz.

Siyah beyaz duvar kağıdı

İLK PARÇANIZI KESMEK İÇİN, İHTİYACINIZ OLAN UZUNLUĞU ÖLÇÜN

Ayarlamalar için üstten ve alttan 1-2 cm daha uzun kesmeye özen gösterin. Karışıklığı önlemek için desenlerin yönünü kontrol edin ve duvar kağıdının arkasına üste gelecek tarafı işaretleyin. Duvar kağıdının devamını kesmek için, kağıttaki tekrarlayan desenin eşleştiğinden emin olun.

DUVAR KAĞIDINI, ÖN YÜZÜ YERE BAKACAK ŞEKİLDE MASAYA YAYIN

Tutkalı sürmeye üst kısımdan başlayın. Yapışkanlı tarafı içe bakacak şekilde katlayarak üst ve alt köşeleri ortada buluşturun. Gevşekçe bir rulo yapın ve tavsiye edilen süre kadar tutkalı sürmeye devam edin.

İLK PARÇANIZI YERLEŞTİRİRKEN BİR ÇEKÜL KULLANIN

Süpürgelikten tavana kadar düz bir hiza için bu uygulamayı yapın. Eğer bir köşeden başlıyorsanız, hizanız kağıdın genişliğinden bir iki santimetre daha içeride olmalı ki köşelerden uzak kalabilsin. Kağıtları asarken parçaların birbirine paralel olmasına dikkat edin, köşelerde çekül yardımıyla bozuklukları düzeltin.

Artan duvar kağıtlarını mobilyaları kaplamak ve eski fotoğraf çerçevelerinizi yeni temanıza uyarlamak için kullanabilirsiniz.

DUVAR KAĞIDININ ÜST KISMINI DUVARA YAPIŞTIRIN

Fırça yardımıyla ortasından kenarlara doğru yayın ve hava kabarcıklarını düzeltin. Aynı işlemi duvar kağıdının alt yarısına da uygulayın. Tavan ve zeminle buluşan kenarları katlayın ve fazlalıkları makasla kesin. Duvar kağıdını tekrar fırçalayarak tutkal kalıntılarını temizleyin.

Aynı işlemleri sonraki parçalara da uygulayın, desenlerin eşleştiğine ve birleşim yerlerinin düzgün olduğuna emin olun. Gerekirse birleşim noktalarının üzerinden dikiş rulosuyla düzeltin, fakat bunu yaparken dokulu duvar kağıtlarında dokuyu da düzlememeye dikkat edin.

Koçtaş.

DUVAR KAĞIDI ÇEŞİTLERİ

Astar: Duvarın boya ya da duvar kağıdı ile kaplamasından önce kullanılan düz kağıttır. Düzgün bir yüzey için zemin üzerine yatay şekilde yerleştirin.

Kabartmalı: Kendinden desenli duvar kağıtları duvarların kusurlarını kapatmak için çok elverişlidir. Çok çeşitli doku seçenekleri bulunur ve boyanabilir.

Flok: Kadifemsi bir dokusu olan lüks duvar kağıtlarıdır. Herhangi bir odada gösterişli bir his yaratmak için idealdir.

Folyo/Metalik: Reflektif duvar kağıtları mekana ışıltı katmak için çok uygundur. Folyo yüzeyler en ufak hatayı göstereceği için duvarların kusursuz derecede düzgün olması önemlidir.

Vinil: Bu tip duvar kağıtlarının dayanıklı olmasını ve uygulamasının kolay olması sağlayan koruyucu bir kaplaması vardır. Rutubete dayanıklı olduğu için banyo ve mutfaklar için idealdir.

El baskısı: Geleneksel kalıplar kullanılarak baskısı yapılan özel duvar kağıtlarıdır. Sipariş üzerine özel olarak yapıldıkları için pahalı olabilirler ancak özgün ve sanatsal bir görünüm sunarlar.

Kendinden yapışkanlı: Islandığında kabarmayan özel bir arka kaplaması vardır. Duvar kağıdına yapıştırıcı sürmenize gerek kalmadığı için duvara rahatça uygulayabilirsiniz.

Duvar resmi (tablo): Tüm duvarda yer alan, bir sahnenin büyük ölçekli gösterildiği parçalardır. Bazı firmalar, bunları isteğinize göre size özel olarak tasarlayabilir.

Kelebekli duvar kağıdı

DUVAR KAĞIDI İPUÇLARI

PENCERELER VE KAPILAR: Duvar kağıdını pencerenin veya kapının önüne gevşekçe asın ve çerçeve boyunca nazikçe bastırarak iz çıkartın. Çerçevenin her köşesinde çapraz kesikler oluşturun. Daha sonra kağıdı kenarlara doğru gergince düzeltin ve fazlalıkları keskin bir bıçakla kesin.

RADYATÖRLER: Yüksek ısıdan dolayı duvar kağıdının soyulmasını önlemek için radyatörün arkasını tamamen kaplamak çok önemlidir. Radyatörleri duvardan sökün ve kalan deliklere kibrit çöpü yerleştirin, böylelikle radyatörleri tekrar duvara monte etmeniz daha kolay olacaktır.
Duvarı her zamanki gibi duvar kağıdıyla kaplayın ve radyatörleri yerine takmadan önce kağıtların tamamen kurumasını bekleyin.

ELEKTRİK ANAHTARLARI VE PRİZLER: En önemlisi, işleme başlamadan
önce eve gelen ana elektriği kesin. Duvar kağıdını prizin üzerine gevşekçe asın ve prizin köşelerini tespit edin. Prizin ortasına gelecek şekilde kağıtta bir delik açın ve bu delikten köşelere doğru çaprazlamasına kesin. Parçaları
geriye doğru katlayın ve ufak bir kat payı bırakarak keskin bir bıçak ile kesin. Soket yuvasını duvardan sökün ve duvar kağıdının bu kat paylarını deliğin içine doğru kıvırın. Soketi tekrar duvara monte edin.

KÖŞELER VE GİRİNTİLER: Kırışıklıklar oluşturabileceği için tam genişlikte bir duvar kağıdı parçasını köşenin etrafına sarmak pek tavsiye edilmez. Bunun yerine, kağıdı normal bir şekilde asın fakat köşeye gelen kısmı kesin, böylelikle sadece birkaç santimetrelik bir parça köşenin üstüne denk gelir. Daha sonra, köşeyi kapatmak için diğer parçanızı asın, daha düzgün olması için bir önceki parçanın üzerine biraz çıkacak şekilde kaplayın.

DÜZGÜN OLMAYAN DUVARLAR: Eğer eski bir evde yaşıyorsanız, büyük ihtimalle eşit olmayan duvarlarınız bulunabilir. Bunun için en iyi çözüm tekrarlayan desenleri az olan bir duvar kağıdı seçmektir, böylelikle aynı hizada olmayan alanları daha iyi saklayabilirsiniz. Çizgili duvar kağıtlarından uzak durun, düz görünmesini sağlamak oldukça zordur.

ATIKLAR: Artan duvar kağıdı parçalarını atmayın, bunları el işi projelerinizde kullanabilirsiniz. Bu parçalarla raflarınıza yeni bir görünüm verebilir, abajurlarınızı kaplayabilir hatta hediye paketleyebilirsiniz.

Duvar kağıdı ile dekorasyon ve duvar kağıdı modelleri

Duvardan zemine dikkat çeken dekor: Duvar kağıdı

Antreyi süslemek için duvar kağıdı kullanabilirsiniz: 6 şık öneri