Dracaena Marginata bakımı ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Sulama, çoğaltma, toprak seçimi, güneş ihtiyacı ve daha pek çok detayı Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.
Daha çok ejderha ağacı olarak bilinen Dracaena marginata, yeşil kılıç benzeri, kırmızı kenarlı yaprakları olan çekici bir bitkidir. Madagaskar’a özgü olan göz alıcı bitki olan Dracaena marginata (Madagaskar Dragon Ağacı) ev bahçıvanları için harika bir başlangıç bitkisi olarak bilinir. Bakımı kolaydır ve kuraklığa dayanıklıdır.
Dracaena Marginata, ejderha ağacı, ejderha bitkisi, Madagaskar ejder ağacı isimleriyle de bilinmektedir.
Dracaena marginata’yı sulamadan önce toprağın üst yarısının kurumasını bekleyin. Bitki yapraklarında kahverengi uçlar gözlemlerseniz çok fazla sulama yapmış olabilirsiniz. Ya da kullandığınız suyun çok fazla tuz veya florür içerdiğinin ve bu da renk değişikliğine neden olabileceğinin bir işaretidir. Bitkinin sarı yaprakları varsa bu genellikle daha fazla suya ihtiyacı olduğu anlamına gelir.
Yavaş büyüyen Dracaena marginata yıl boyunca ekilebilir. Yaşadığı iklimi çok severse ilkbaharda küçük beyaz çiçekler açar. Fakat iç mekan bakımında çiçek açması çok daha zordur.
Dracaena marginata, sıcak iklimlerde dış mekan bakımında yaklaşık 20 fit kadar büyüyebilmektedir. Ancak genellikle saksıda iç mekan bitkisi olarak yetiştirilir ve 6 fit veya daha az budanmış halde tutulur.
Gübre ihtiyacı nispeten düşüktür ve gelişen bir bitkiye sahip olmanın temel bir bileşeni değildir. Büyümelerini artırmak için baharın başında dengeli kontrollü sıvı gübre kullanabilirsiniz. Kışın gübreleme yapmayın.
Dracaena marginata güzel olduğu kadar da zehirlidir. İnsanlar için zararlı olmasa da yapraklarını tüketmek kediler ve köpekler için son derece zehirlidir. Kediler özellikle toksik alkidler içeren yaprakları çiğnemekten hoşlanırlar. Evcil hayvanınızın kusma, ishal, mide tahrişi, aşırı salya, ağız içinde ve çevresinde tahriş, yüzün şişmesi, zayıflık belirtilerinden herhangi birini sergilediğini fark ederseniz, derhal bir acil durum veterineri ile iletişime geçin.
Dracaena marginata’yı suda köklendirip çoğaltabilirsiniz. Gövdesinde yer alan düğüm (boğum) çizgilerinden düz uçlu sterilize edilmiş kesici ile kesip suda köklenmeye bırakabilirsiniz. Köklenme gerçekleştikten sonra bol hava delikli, uygun büyüklük ve derinliğe sahip saksıya aktarabilirsiniz.
Dracaena marginata çok yavaş büyüme gösterdiği için genellikle 2-3 yılda bir saksı değişimi yapılmaktadır. Bu arada saksı toprağını yıllık olarak yenileyebilirsiniz.
Genelllikle unlu bit hastalığına yakalanmaktadır. Yine örümcek akarlarına yuva olmaya yatkındır. Genellikle çok sıcak ve nemsiz kaldığında hastalıklara yakalanması kolaylaşmaktadır.
Yeni eğilim: İç mekan ağaçları