mart ayı bahçe dekorasyonu
Bahçe dekorasyonu ve mart ayında bahçe bakımı ile ilgili detaylar

Mart ayı bahçe bakımı ve bahçe dekorasyonu – 7 adımda bahçe düzeni

Mart ayı bahçe bakımı için oldukça önemli bir aydır. Bahçenizde farklı görüntülerin sizi karşılaması için, doğru bir planlama yapın ve yeni fikirlere kapınız açın. Bahçe dekorasyonu fikirleri ile daha düzenli bir bahçeye sahip olabilirsiniz.

MART AYINDA BAHÇEDE YAPILACAKLAR

  • Hanımeli ve ortancaları budayın.
  • Güllerin ve çalıların toprağına kompost koyun.
  • Yağışlı günlerde bahçede salyangoz istilasına karşı önlem alın.
  • Yazın saksıları renklendirecek zambak soğanları dikin.
  • Lale, arap sümbülü, nergis gibi soğanlı ilkbahar bitkilerinin solan, hasar gören çiçeklerini temizleyin.
  • Yağışlı olmayan günlerde çimleri biçin.
  • Ayın ortalarında sebze bahçenize soğan, marul ve bezelyeyi davet edin.
  • Petunya gibi yazlık bitkilerin tohumlarını ekin.
  • Balkon duvarını mevsimlik çiçeklerle dolu saksılarla buluşturun.
  • Çim alanda biriken kuru yaprak ve dalları temizleyin.
  • Pembe domates ile buluşmaya ne dersiniz? Tohumlarını ekin.
  • Odunlaşan çalı gruplarını değiştirin.
  • Ev girişine yasemin bitkisi ekleyin.
  • Nergis, Amarylis, Muscari gibi soğanlı bitkilere saksı içinde bahçede yer verin.
Mart ayı bahçe bakımı ve yapılacaklar

Mart ayı süresince bahçenizde yaz için yapmak istediğiniz düzenlemelerin bütün ön hazırlıklarını yapabilirsiniz.

  • Çit bitkilerinin ilk budaması yapılır.
  • Güllerin son budaması yapılır.
  • Her tür büyük ağaçların dikim ayıdır.
  • Bahçede oluşabilecek zararlılara karşı önlem alınır.
  • Bahçede İlkbahar temizliği yapılır.
  • Bitkilerdeki koruyucular çıkarılır.
  • Ağaçların ve bütün bahçe bitkilerinin gübrelemesi yapılır.

Çimleriniz için:

  • Toprağın havalanması ve suyu geçirebilmesi için, çatal uçla çimler havalandırılır.
  • Çimlerinizde yosunla savaşmak için son aydır.
  • Çim alanlara demir takviyesi ve yosun ilacı uygulanır.
  • Bu ay çim ekimine başlamak için uygundur, haziran başına kadar ekime devam edebilirsiniz.
  • Çimlerdeki yabani ot kontrolüne başlanır.

Şimdi nergis ve frezyaların tam zamanı. Eski cam kavanozları bu çiçeklerle doldurup evinizin mis gibi kokmasını sağlayın.

Hasır bir sepet alın ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde annenize vermek üzere ev yapımı bir hediye hazırlayın. Mesela sepetin içerisine, varsa annenizin hobisiyle ilgili ürünler yerleştirin. Örneğin bahçeyi seviyorsa bahçe aletleri, eldiven, şık bir suluk, takı yapmaktan hoşlanıyorsa rengarenk boncuklar, kargaburun, tel ve klipsler gibi…

Kiler dolabınızı temizleyin. Önce raflardaki her şeyi boşaltın, sonrasında raflardaki kirleri sabunlu bir bez ile iyice temizleyin ve ardından düzenli bir şekilde tekrar yerleştirin.

Bahçeniz için yapı marketlerin bahçe bölümlerini ve seraları gezin. Buralardan alışverişinizi yapın. 5. Şiltenizi 360 derece çevirin. Bunu yılda en az iki kez yapmalısınız. Yatağın bir ucuna bir etiket takın ve üzerine döndürdüğünüz ayı yazın böylece daha rahat takip edebilirsiniz.

ÇİÇEK TARHLARININ TEMİZLİĞİ

İlkbahar ve yaz boyunca çiçek açan çalı ve tek mevsim çiçek veren bitkileri dikeceğiniz alanlardan kuru yaprakları, kırık dalları temizleyin. Toprak yüzeyini 5-10 santimetre geçmeyecek şekilde yüzeysel bir çapa uygulaması yapın. Çapalama sırasında yabani otları elle toplayın ve bahçenin bir köşesinde dikkatlice yakın. Küllerinden sebze bahçesinde yararlanabilirsiniz. Eğer bulabiliyorsanız beklemiş ve iyice toz haline gelmiş hayvan gübresi+ince kum+yaprak gübresi karışımını hazırladığınız alana yayın. Yağmur yağmazsa arada bir sulayarak toprağa yedirin. Gübre bulamıyorsanız büyük marketlerde hazırlanmış özel karışımları kullanabilirsiniz. İlkbahar başında bu şekilde hazırlanmış tarhlara ve de saksılara dikeceğiniz çiçekli bitkiler için bir ön hazırlık olacaktır. Eğer yıldız çiçeği, kana, zambak, süsen yumruları dikmeyi tasarlıyorsanız dikimden öne yapacağınız hazırlık sayesinde bol çiçekli bir bahçeniz olur.

ÇALI TÜRLERİNİN BAKIMI

Bu tür bitkilerinizin kurumuş dallarını kesin, güneş ışığından bolca yararlanmaları için ortaya biriken dalları dipten budayın. Dip kısımlarını çapaladıktan sonra çiçek tarhları için önerdiğim karışımı yayın. Güller için tam budama zamanı: Odunlaşmış kalın dalları en dipten kesin. Diğer çalı türlerinde olduğu gibi bitkinin ortasına biriken dalları diplerinden kesin; ters şemsiye şeklinde… Yağmur suyunun süzülmesi için, dış dalları yerden 20-25 santimetre yükseklikte dışa bakan bir boğumun 2-3 milimetre üstünden içe çapraz olarak. Diplerine güller için hazırlanmış özel gübre ilavesini yapın.

SARMAŞIK GÜLLERİN BUDANMASI

Yine odunlaşmış dallar en dipten kesilip yeşil sağlıklı birkaç dal bırakmak koşuluyla, tüm yan dalları dışa bakan tomurcukların hemen üstünden budayın.

SIRA BEGONVİL VE YASEMİNDE

Özellikle begonviller yeni oluşacak dallarında çiçek vereceğinden tüm yan dalların dipten budanmasını öneriyorum. Genelde kıyamayız ama budama bitkiye canlılık ve tazelik verir, çiçeklenmeyi arttırır. Yaseminler çok sık ve karışık dal budak salarlar, olabildiğince aralarını temizlemek dip kısımda biriken dalları kesmek yeterlidir.

SAKSI BİTKİLERİNE BAKIM

Boşalan saksılarınızın toprağını atın ve saksıları iyice yıkayarak yeni alacağınız bitki için hazırlayın. En yaygın yapılan hatalardan biri bitkisi solmuş saksı toprağını yeniden kullanmaktır. Bitki, toprağın tüm besin değerini tüketir. Kalan toprak sadece suyun emilimini sağlayan bir araç haline gelir. Çok büyük saksılarda üstten olabildiğince eski toprak el küreği ile alınmalı ve yeni toprak ilave edilmelidir. Bol yağmurlu bir mart ayı dileriz.

BAHÇE DEKORASYON FİKİRLERİ

şubat-ayında-bahçede yapılacaklar

Bahçe dekorasyonu fikirlerinden ilki değişiklik. Mart ayı bahçe bakımının ardından, bahçenin dört bir yanında farklı bir görünüm yakalamaya ne dersiniz? Renk ve türlerin uyumlu seçimi, doğru tasarımla bahçenizin çehresini değiştirebilirsiniz.

Planlamayı yaparken bahçeyi bölümlere ayırın. Hangi noktada nasıl bir görüntü oluşturmak istediğinizi, nasıl bir kullanım alanı yaratmak istediğinizi önceden düşünün. Bu planlar dahilinde de sert zemin ile yeşil dokuyu dengeli şekilde harmanlayın.

Bahçe dekorasyonu ile ilgili fikirlere “BAHÇE” sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

BAHÇE DEKORASYONUNDA DENGE

Bahçede denge önemlidir, unutmayın. Oturduğunuz noktada bahçenin keyfini çıkarırken, yoğun yeşil doku içinde de boğulmamalısınız. Yaşadığınız bahçenin ön ve arka cephesi birbirini tamamlamalı. Fakat bu sırada da dikkat etmeniz gereken detaylar var. Ön bölüm ne kadar davetkar ise arka bölüm biraz daha kapalı, korunaklı olmalı.

BAHÇEDE YÜRÜME YOLLARI NASIL PLANLANMALI?

Öncelikle yürüme yollarının planını çizin. Ardından hangi noktada durmak istediğinize karar verin. Simetrinin etkisiyle yollar kendini vurgular ve şık bir görüntü oluşturur.

Yolların yan bölümlerinde yer alan çiçek tarhları için farklı düzenlemeler tercih edebilirsiniz. Sınır noktalarda her dem yeşil bitkiler ve yer yer çiçekli türlerle tamamlayın. Her mevsim yeni bitki dikimi yapsanız bile kalıcı türler mutlaka olmalı.

ÇİÇEK TARHLARI OLUŞTURURKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Çiçek tarhlarını oluştururken dikkat etmeniz gereken en önemli detay dikimini yaptığınız bitkilere kolay ulaşabilir olmanız ve bakımlarını rahat bir şekilde yapmanızdır. Bu detayı asla atlamayın. Yer yer alan içinde saksılı bitkiler de kullanarak tekdüzeliği ortadan kaldırabilirsiniz. Saksı seçiminde bahçe mobilyasıyla uyumlu malzeme seçimi güzel olabilir.

Alanınız küçükse elle sulama yapabilirsiniz. Fakat büyük metrekarelere sahip bahçelerde, damla sulama sistemi kurmanız, daha verimli olacaktır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Bahar seven saksı çiçekleri: Yetiştirme ve bakım bilgileri

BAHÇE DEKORASYON ÜRÜNLERİ

Mart ayında evde yapılması gerekenler

Bahçede bahar hazırlığı zamanı – Bahçe nasıl yenilenir?

Kış bahçesi nedir? İki kış bahçesi örneği ile dekorasyon