Domateslerim neden olgunlaştıkça çatlıyor? Çatlamış domates iyi midir?

Domateslerim neden olgunlaştıkça çatlıyor? sorusu domates yetiştiren kişiler tarafından merak edilen konulardan biri. Çatlamış domates daha iyi ve doğal mıdır? İşte yanıtlar…

DOMATESLERİM NEDEN OLGUNLAŞTIKÇA ÇATLIYOR?

Domateslerim neden olgunlaştıkça çatlıyor

Domatesler düzensiz sulandıklarında çatlama eğilimindedir. Domatesleriniz kuru bir dönem geçirdiyse ve bunu sık sulamalarla telafi etmeye çalışıyorsanız, domatesin içi, dışının esneyip büyüyebileceğinden daha hızlı şişecektir. Sonuç olarak, domatesin dış kabuğu açılır veya çatlar. 

Yağmur yağsa da yağmasa da düzenli olarak sulandıklarından emin olarak gelecekte domateslerin çatlamasını önleyebilirsiniz. Domatesler, yağmur suyunu severler, ancak sulama gerektiğinde damla hortumları ve kök seviyesinde sulama yapmak en iyisidir. Domateslerin etrafındaki alanın malçlanması da zemin nem seviyelerinin korunmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca çatlamaya dayanıklı çeşitler arayabilirsiniz.

Bahçeniz sıcak, kuru, güneşli bir dönem yaşadıysa ve yağmur bekleniyorsa, devam edip renklenmeye başlayan domatesleri toplayabilirsiniz. Kuru bir dönemden sonra yağmur yağdığında meyvelerin çatlama olasılığı daha yüksektir. Asmada olgunlaşmaya başlayan domatesler, güneşli bir pencere pervazında çabucak bitecek. Bununla birlikte, zaten çatlamış domatesleri tamamen olgunlaşmadan hasat ederseniz, büyük olasılıkla olgunlaşmaya zamanları olmadan bozulurlar.

ÇATLAMIŞ DOMATES İYİ MİDİR?

Marketten domates satın almak istediğinizde çatlamış domateslere de rastlayabilirsiniz. Bu domateslerin çatlamış olması, daha doğal ya da daha iyi olduğu anlamına gelmez. Yukarıda da anlatıldığı gibi, çatlamış domatesler düzensiz sulamadan dolayı bu hale gelirler. Kuru bir dönemin ardından bolca sulanan domatesler çatlar.

Saksıda domates nasıl yetiştirilir? Domates ekimi ve bakımı nasıl yapılır?

Acılı domates sosu nasıl yapılır? İşte pratik domates sosu tarifi