Bahçe

Doğu cephede yetiştirilebilen bitkiler nelerdir? İşte 5 farklı bitki

Doğu cephede yetiştirilebilen bitkiler nelerdir? Doğu cephesi bitkilerinin çoğunun sevdiği yönlerden biri. Özellikle tropikler için ideal ışık dengesini doğu cephesinde konumlandırarak rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Tam bir Amazon ormanları havası hakim bir cephedir. Günümüzde popüler tüm tropik  iç mekan bitkileri bu cephede sağlıkla gelişim gösterir.

DEVETABANI

Devetabanı aydınlık mekanları çok sever. Hava akımından çok çabuk etkilenir. Bu nedenle yaprak uç ve ortalarında kurumalar oluşur. Bitki bu tarz ortamdan korursanız o da zamanla yaralarını onarır.

Nemli ortamı çok sever. Yapraklarını su püskürtücü ile nemlendirmeyi ihmal etmeyin.

Toprak olarak torflu ya da kumlu bahçe toprağı sever.

Kökleri dar alanları sevmez. Bu nedenle derin saksılara dikmelisiniz.

Devetabanı nem sever. Bu nedenle toprağı çok kurumadan sulaması yapılmalıdır.

Çoğaltılması çok kolaydır. Hava kökü olan dalın hemen altından düz uçlu kesici ile kesilir. Ve suda köklenmeye bırakılır. Köklenmesi için uzun süre sabırla beklemeniz gerekir. Kökler en az 15 cm olduğunda yeni saksısına dikebilirsiniz.

Detaylar: Devetabanı çoğaltma ve bakımı nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir?

AREKA

Areka, palmiyeyi andıran yapraklarıyla iç mekan dekorasyonunda sıkça yer alan bitkilerden biridir. Areka bakımı birçok bitki bakımına göre daha fazla özen ister. İç mekanda sağlıklı bir gelişim göstermesi için dikkat edilmesi gereken birkaç önemli kural vardır. Bu kuralların hepsine uyulması çok önemlidir. Birini eksik yapmanı bitkinin mutsuz olmasına ve gelişiminin durmasına neden olacaktır.

Areka bitkisinin kuruyan yaprakları mutlaka bir makas yardımıyla temizlenmelidir. Eğer bir dalı budamanız gerekirse budanan dalın ucunun havayla temas etmemesi için mum ya da macun yardımıyla kesilen uç tamamen kapatılmalıdır. Kapatılmazsa kesilen dalda çürüme meydana gelebilir.

Areka bitkisinin toprağı yılda bir defa değiştirilmelidir. Bitkinin gelişiminde topraktan alacağı mineral çok önemli olduğu için her sene toprağı yenileyerek sağlıklı gelişimine Hiçbir cisme temastan hoşlanmaz. Yaprak uçlarındaki kurumalardan birinin nedeni budur.

Cereyan, esinti, aşırı sıcak/soğuk ortamları sevmez. Yine yaprak ucu kurumaları görülür ve gelişimini durdurur.

Filtrelenmiş gün ışığını yani perde arkası ışığını çok sever. Hatta evlerin tavanı cam olsa gelişimi öyle güzel ilerler ki! Gün ışığından fazlaca yararlanmak isteyen bir bitkidir.

Sulaması çok sık ve bol olmayacak şekilde çoğu bitkide olduğu gibi toprak nemi kontrol edilerek ve toprak belli bir miktar suyla çamurlaşmayacak şekilde sulanmalıdır. Sulamasını kışın daha az , yazın daha çok yapılmalıdır. Suyun saksıya eşit olacak şekilde yayılması en önemli unsurlardan biridir. Önemli bir destek sağlanmış olunur.

Detaylar: Areka palmiyesi bakımı nasıl yapılır? Sulama ve püf noktalar

DUA ÇİÇEĞİ

Dua çiçeği, geceleri şeklini fiziksel olarak değiştirir. Adeta dua eden bir kişinin ellerini andırır. Bu fiziksel değişikliği nedeniyle dua çiçeği ismi verilmiştir. Dua çiçeğinin tüm türlerinde aynı özellik bulunur.

Dua çiçeği hassas yapraklara sahiptir. Sıcak havaları sever fakat soğuk havadan çok çabuk etkilenir. Soğuğa maruz kaldığında yapraklarında kuruma meydana gelir ve bitkinin hastalanmasına neden olabilir.

Ortam olarak yarı gölge alanları sever. Işığa çok maruz kalmaktan  hoşlanmaz. Bunu yaprak rengini açarak bizlere bellli eder. Yaz döneminde sulanmaktan çok hoşlanır. Fakat kışın daha seyrek sulama ister.

Yapraklarının su püskürtücülerle nemlendirilmesinden hoşlanır. Eğer ortam çok kuruysa yaprak uçlarında kurumalar meydana gelir. Yaz döneminde bolca nemlendirebilirsiniz.

Nemli toprakta yaşamayı sever. Fakat bu toprağın sürekli çamur halinde olması demek değildir. Toprağa dokunduğunuzda hafif bir nem hissetmelisiniz. Islaklık ve nem birbirinden ayrıdır. Buna dikkat edilmelidir.

Detaylar: Dua çiçeği bakımı nasıl yapılır? Dua bitkisi çoğaltma

FİCUS ELASTİCA (KAUÇUK)

Doğu cephede yetiştirilebilen bitkiler içinde popüler olanlardan biri de kauçuk. Kauçuk bitkisi dayanıklı bir bitki olmasıyla birlikte bol hava ihtiyacı olan bir bitkidir. İç mekanda bakım sağlanacaksa eğer bol hava alabileceği bir konumda bakım sağlayamazsanız, dayanıklı olan bu bitki ne yazık ki zamanla hastalanmaya başlayacak ve yapraklarını dökecektir.

Kauçuk bitkisi asitli topraklardan çok hoşlanmaz. İç mekan bitkileri için suyu bünyesinde tutmayan, yumuşak dokulu , torf ya da cocopeatli, pomza ve perlit taşı bol olan iç mekan bitki toprağı kullanılabilir. Çok sıkı toprak sevmez. Fakat gövdenin saksıda dik durabilmesi için toprakla yanlardan hafifçe sıkıştırılması gerekir.

Nemli ortamlarda gelişim gösterir. Bu nedenle özellikle yaz döneminde yapraklarının altına doğru su püskürtebilirsiniz. Yine yapraklarının nemli bir bezle silinmesini çok sever. Sulamasını toprak nemini kontrol ederek yapabilirsiniz. Sulama yaparken gövdesinden toprağa doğru sulama yapmanız bitkiyi mutlu eder. Bol hava ihtiyacı olan bir bitkidir. Bu nedenle birebir hava alabileceği bir pencere önünde yer açabilirsiniz. Fakat direk yakıcı bir güneş almayacağı konum seçmeye özen gösterin.

Esinti, cereyan, rüzgara çok fazla maruz kalmamalıdır. Yine başka cisme temas, klima, soba, kalorifere yakınlık gibi durumlardan da olumsuz etkilenir. Yaprak yüzeyinde kurumalar meydana gelir ve böylelikle yerini sevmediğini bizlere belli eder. Yine sararma gibi problemle karşılaştığınızda aklınıza önce yeri uygun mu diye düşünmek gelebilir. Eğer yeri uygunsa diğer ihtimalleri göz önünde bulundurup toprak değişimi, sulama gibi metodlarını düzenleyebilirsiniz.

Hava almayı çok sevdiği için saksı tercihinizde bu yönde önemlidir. Alt tabanı birden fazla hava deliğine sahip bitkinin rahatça sığabileceği derin saksı tercih edebilirsiniz.

Detaylar: Kauçuk çiçeği bakımı: Sulama, çoğaltma ve tüm püf noktalar

PİLEA

Dayanıklı bir bitkidir. Ayrıca çok kolay çoğaldığı için İskandinavya üzerinden bütün Avrupa’ya bu dayanıklılığı sayesinde yayıldığı tahmin ediliyor.

Işık geçirgen yaprağının güzelliği ile popüler olan Pilea, bakımı basit bitkiler arasında yer almaktadır.

Genel olarak bakımında dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir.

Direkt güneş ışığına maruz kalmamalı ve toprağını az miktarda nemli tutmak yeterlidir.

Sağlıklı bir Pilea için her iki yılda bir saksı ve toprağını değiştirmek yeterlidir.

Pilea’nızın saksı ve toprağını değiştirirken drenajı iyi olan çok amaçlı veya tropikal torf-toprak karışımlarını kullanabilirsiniz.

Doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Kuzey ve doğu cephe penceresinin önünde düşük veya orta ışık seviyesinde iyi şekilde gelişecektir.

Pilea bitkinizi güney veya batıya bakan pencere önlerinde yetiştirmek isterseniz mutlaka filtrelenmiş gün ışığı yani perde arkası ışığına maruz kalmalıdır.

Özellikle yazın direk güneşe maruz bırakılmamalıdır.

Doğu cephede yetiştirilebilen bitkiler listemiz bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: 5 popüler bitki ve bakımlarıyla ilgili püf noktalar

Saksıdaki bitkileri neden sallamalıyız? Çiçekleri sallamanın faydaları!

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi (Kolay tarif)

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…

5 saat önce

Duvar boyası rengi nasıl seçilir? Duvar boyarken nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.

7 saat önce

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…

8 saat önce

Zekeriyaköy’de Bir Villa Turundayız

İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…

8 saat önce

Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun

Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…

1 gün önce

Elma cipsi tarifi (Sağlıklı atıştırmalık)

. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…

1 gün önce