Doğru mutfak planlaması, doğru dekorasyonlar ve evin kullanımı hakkında öneri arıyorsanız doğru yerdesiniz. Mutfak tipleri ve bunlara göre yapılması gerekenler hakkında tüm soruların yanıtı Evim Dergisi arşivinde…
Yeni bir mutfak almaya karar verdiğinizde tüm cihazların, dolap ve aksesuarların nasıl bir araya geleceği konusunda tereddütleriniz varsa, ana yerleşim planından yola çıkabilirsiniz.
Galeri tipi planlamada dolap ve cihazlar karşılıklı iki duvara ya da tek duvar boyunca yerleştirilir. Bu planlamada arada kalması gereken hareket alanı ve zemin en az 120 cm olmalıdır.
Aksi halde çekmece ve dolap kapakları açılmaz ve siz de rahatça hareket edemezsiniz. Galeri planında cihazların konumu ya tek duvar üzerinde belli mesafede yan yana ya da her iki tarafta ama çapraz köşelere değil karşılıklı olmalı.
Tek duvar yerleşimindeyse eviyeyi yaklaşık duvarın ortasında, buzdolabı ve fırın arasında ve mümkünse her iki cihaza 120 cm mesafede konumlandırın.
Uzun bir kiler dolabı dar mutfaklarda karışık görüntüyü ortadan kaldırır. Ayrıca monotonluk hissi yaratmamak için ahşap+lake, ahşap+çelik gibi farklı malzeme kombinleri yapın ve mutlaka camlı ve açık raflı ünitelerle hareket kazandırın.
Eğer doğu planlanmışsa çok verimli ve akıcı bir kullanım sağlar.
Çok fazla cihaz yerleşitirirseniz karanlık bir koridor hissi yaratabilir.
Galeri tipi mutfaklarda kapağa entegre kulp sistemleri, tam ya da yarım ankastre cihazlar net ve sade bir hava yaratarak atmosferi modernize eder. Ekstra ünite yerine dolap içi sistemlerle depolamayı optimize edebilirsiniz. Klostrofobik biriyseniz üst dolapları azaltıp açık raflar kullanın.
L tipi mutfaklar, yeterince büyükse, genellikle ada üniteli veya yemek alanıyla birlikte planlanır. Bu yerleşimde klasik mutfak işleyiş üçgenine sadık kalmak kolaydır. Yani depolama, hazırlık/yıkama ve pişirme…
Bu durumda buzdolabı, eviye/tezgah ve fırın her iki kolda da planlanabilir. Bu yerleşimde doğal ışık her köşeye yeterince ulaşmadığından aydınlatma önem kazanır.
Alt, üst ve boy dolaplarının oluşturduğu kombinler elverişli depolama imkanı sağlar. Ancak net bir görüntü seviyorsanız bir duvarda sadece alt ve üst üniteler, diğer tarafaysa sadece boy üniteleri yerleştirerek ayrıştırabilirsiniz.
Küçük ölçekli L mutfaklarda ankastre cihaz kullanırsanız mutfağınız daha düzenli ve ferah görünür.
L mutfaklar kullanışlı bir tezgah alanı sunar, ancak maksimum konforlu bir kullanım için eviye, fırın ve buzdolabı arasında 120- 270 cm mesafeyi koruyun.
Bu yerleşim planı, yemek masası ya da işlevsel bir yarım ada ünitesi yerleştirmek için oldukça elverişli bir planlama.
Çok geniş ölçekli mutfaklarda cihazlar arasında fazla mesafe kalacağından kullanım zorlaşır.
Daha ferah bir görünüm için sadece tek duvarda üst dolap kullanın. Bu yerleşimde küçük de olsa açık kalan bir köşeye katlanır masa ve sandalyeler yerleştirerek yemek ve dinlenme köşesi oluşturun. Genel aydınlatmaya ilave dekoratif lokal aydınlatmalar atmosferi destekler.
Her üç duvarı maksimumda değerlendiren U yerleşim planı tüm planlar içinde en efektif ve ergonomik olandır. Oldukça kompakt bir mutfak oluşturan U yerleşimde ortada kalan alanın büyüklüğüne göre farklı kullanım imkanları da yaratabilirsiniz.
Eğer üç duvar yoksa ama yine de U mutfak istiyorsanız bir duvardan yarım ada ünite oluşturarak bunu sağlayabilirsiniz. Ancak çok uzun olmamasına dikkat edin.
Alt dolaplarla uzattığınız kısımda küçük bir kahvaltı masası da organize edebilirsiniz.
U planda etrafınız cihaz ve dolaplarla çevrili olduğundan hepsine kolayca erişebilirsiniz.
İki köşe bölümü için altta ve üstte özel üretim dolap ve iç donanım gerektiğinden maliyet artar.
Eğer çocuklarınız varsa bu yerleşimde buzdolabını mutfak girişinde en sona yerleştirin. Bu onlara kullanım kolaylığı sağlar. Üst dolapların bitişlerine yerleştireceğiniz açık raf sistemleri günlük gereçler ve kitaplar için alan yaratırken dekoratif açıdan da tamamlar.
Doğru mutfak planlaması için bir ada ünitesi mutfakta pek çok işe yarar. Ekstra depolama alanı sağlar, ilave tezgahla hazırlık alanı yaratır ve masa eklenerek yemek bölümü oluşturur. Ancak bunu kurgularken yer dolaplarıyla arasında minimum 120 cm olması gerektiğini unutmayın. Ada üniteleri genellikle 90 cm’den başlar ama optimum bir kullanım için 120 cm tercih edin. Yine de geçişi engelleyecek konumda olmaması için fazla hacimli bir seçenek tercih etmeyin. Üzerine küçük bir eviye ya da ikili bir ocak ve davlumbaz, şarap dolabı gibi cihazlar da yerleştirebilirsiniz. 30-45 cm derinlikte bir ada tezgahı küçük bir kahvaltı ve bar köşesi için yeterli olur.
Ada ünitesinde yemek alanı oluşturuyorsanız sandalye yerine çok yüksek olmayan tabureler daha pratik.
Geniş mutfakları daha derlitoplu gösterir, hazırlık ve depolama için alan yaratır.
Elektrik ve sıhhi tesisatı mutfağın ortasına taşımak zorunda olduğunuzdan maliyet yükselir.
Büyük ve ada üniteli bir mutfakta mekanları ayırt etmek için farklı malzeme kombinleri kullanın. Zeminde seramik ya da porselen fayansı ahşap parke ile iç içe geçirerek kullandığınızda oturma ve mutfak bölümlerini ayırmış olursunuz.
Doğru mutfak planlaması ve mutfak hakkında daha fazla öneri için “Mutfak & Banyo” sayfamızı inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki yazılarımız da dikkatinizi çekecektir.
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…