Doğal temizleyici tarifleri arıyorsanız küf lekesi, kireç lekesi ve daha pek çok inatçı leke için doğal temizlik tariflerimiz var. Evinizde yapacağınız bir sonraki temizliği doğal temizlik ürünleri ile yapmaya ne dersiniz?
Kimyasallardan biraz uzaklaşmak yaşam alanlarınıza da iyi gelecek!
DOĞAL CAM TEMİZLEYİCİ TARİFİ
1/4 fincan sirke ve 4 bardak sıcak suyu bir sprey şişesinde karıştırın. Kuru bir bez veya gazete parçasıyla camı veya aynaları temizlemek için kullanın.
DOĞAL TUVALET TEMİZLEYİCİ TARİFİ
1/4 bardak boraks veya kabartma tozu ile 1 su bardağı sirkeyi tuvalete dökün. 15 dakika (veya gerekirse daha uzun süre) bekletin, fırçalayın ve sifonu çekin.
DOĞAL KİREÇ ÇÖZÜCÜ TARİFİ
Krom musluktaki kireç birikintileri için, bir havluyu sirkeye batırın ve musluğun etrafına sarın. Birkaç saat veya bir gece bekletin.
DOĞAL KÜF TEMİZLEYİCİ TARİFİ
1/2 bardak boraks ve 1/2 fincan sirkeyi macun kıvamına gelene kadar bir kapta karıştırın. Bir fırça veya süngerle küflü alanı fırçalayın ve suyla durulayın. Sert küf izleri için, suyla durulamadan önce bir saat bekletin.
MUTFAK YÜZEYLERİNİ SİLME ŞEKLİNİZİ DEĞİŞTİRİN
Alışmanız zor olabilir ama mutfak tezgahlarını sadece su ve mikrofiber bir bez ile silerek temizleyin. Eğer inatçı lekeler varsa su, 20 ml kastil sıvı sabun ve 10 damla limon yağını 250 ml’lik spreyli bir şişede karıştırıp burada kullanabilirsiniz. Bu yöntem kiri yok etme konusunda gerçekten etkili. Kaliteli bir mikrofiber bez, bakteri oluşumunu gidermek için düzenli olarak temizlenirse ve tercihen bulaşık makinesinde yıkanıp güneşte kurutulursa iki yıla kadar dayanabilir.
SERT FIRIN TEMİZLİYECİLERDEN KAÇININ
Sert fırın temizleyicileri fırınınızın içine çizerek zarar verebilir. Bu yüzden bir fırın kabının içerisine su koyup 180 derece fırında 40 dakika bekletin. Buharlaşan su fırın duvarlarında ince bir sis oluşturur ve kir tabakasını kaldırır. Siz de fırın biraz soğuyunca rahatlıkla silebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Fırın ve ocak temizliği nasıl yapılır? Temizliğin püf noktaları
YİYECEK SAKLAMA TEKNİKLERİ
Un aldığınızda, 24 saat boyunca dondurun, çünkü bu halihazırda unun içinde olabilecek zararlı organizmaları büyük oranda yok edecektir.. Kuru defne yapraklarını kilerinize; pirinç, un veya makarna kavanozlarına serpiştirin, bu, içlerinde böcek oluşmasını engelleyecektir. Nemli bir iklimde yaşıyorsanız, ununuzu her zaman için buzdolabında saklayın.
İlginizi çekebilir: Evde güve neden olur? Güvelerden nasıl kurtulabilirim?
Derin dondurucu nasıl düzenlenir? Dondurucu temizliği ve bakımı
KARBONAT VE SİTRİK ASİT İLE TEMİZLEYİN
Banyodaki sabun kirlerinden kurtulmak için, ıslak bir mikrofiber beze karbonat serperek kullanın ve etkilenen bölgeyi silin. Lavabo ve klozetinizin derin bir temizliğe ihtiyacı varsa, bir kaba su koyun ve içine sitrik asit ekleyin. Bu karışımı lavabo veya klozete döküp bir gece bekletin. Ertesi gün ovarak temizleyin. Bu, bakterileri de temizleyecektir.
İlginizi çekebilir: Asla karbonatla temizlememeniz gereken 4 şey
Karbonat ile temizlik nasıl yapılır? İşte karbonatla yapılabilecekler
KÜFTEN BEYAZ SİRKE İLE KURTULUN
Evinizdeki küften kurtulmak, nem kaynaklarının bulunmasına ve işlenmesine bağlıdır. Gözeneksiz yüzeyleri, yüzde 80 beyaz sirke ve yüzde 20 su kullanarak hazırladığınız karışım ile silin. İşlenmemiş ahşap gibi gözenekli yüzeyler için ise yüzde 70 alkol solüsyonu kullanın.
İlginizi çekebilir: Beyaz sirke ile temizlik -Sirke dezenfekte eder mi?
Banyonuz yeterince hava alıyor mu? Küf oluşmasını istemiyorsanız dikkat!
ODALARINIZI SIK SIK HAVALANDIRIN
Çarşaf ve yastık kılıflarınızı her gün havalandırın. Onların gün ışığı almasını sağlayın. Eğer yatak odanızda halı varsa onu düzenli olarak elektrikli süpürge ile süpürün. Odaların pencereleri açarak içeriyi bol bol havalandırın.
YATAK ODASINDA TEKNOLOJİYE ELVEDA DEYİN
Elektromanyetik dalgalar vücudumuza zarar verebilir. Bu nedenle yatağınızın yakınından tüm teknolojik cihazları kaldırın. Özellikle cep telefonunuzu yatak odanızdan kesinlikle çıkarın.
İlginizi çekebilir: Sağlıklı bir yatak odası için dikkat edilmesi gerekenler
ZEHİRLİ KİMYASALLAR EVDEKİ HAVA KALİTESİNİ DÜŞÜRÜR
Bazen kullandığınız ve en iyisi olduğunu düşündüğünüz temizlik malzemeleri aslına bakıldığında soluduğunuz alerjenlerin sayısını artırır. Zehirli kimyasallar ve ağır kokusu olan çamaşır suları evinizdeki hava kalitesini düşürebilir ve nefes alma problemleri yaşamanıza neden olabilir. (Bkz: Evde alerji yapan şeyler | Evinizi nasıl anti-alerjik yaparsınız?)
DOĞAL MALZEMELERLE TEMİZLEYİN
Bu sebeplerle küvetleri, lavaboları ve tezgâhları temizlemek için soda, leke çıkarıcı olarak ise elma sirkesi ya da limon suyu kullanabilirsiniz.
- Beyaz sirke ile temizlik -Sirke dezenfekte eder mi?
- Limon ile temizlik yapabileceğinizi biliyor muydunuz? İşte kullanım alanları
- Gider borularını nasıl temizliyorsunuz?
- Karbonat ile temizlik nasıl yapılır? İşte karbonatla yapılabilecekler
EV YAPIMI TEMİZLİK REÇETELERİ
Doğal temizleyici tarifleri arasında en gözde olanlar karbonat, sirke ve limon.
•Karbonat evin bütün alanında temizlik için kullanabileceğiniz bir malzeme. Kötü kokuları ve pek çok lekeyi kolaylıkla çıkarmanızı sağlayacaktır.
•Sirke özellikle tıkanan gider borularını açmanızda ve kireç lekelerini çıkarmanızda bire bir etkilidir. Ayrıca temizlediğiniz yerlerde (cam, halı ve seramik karolar gibi) parlaklık bırakır.
•Ahşap zemin döşemelerini ya da ahşap yüzeyleri cilalamanın bir diğer yolu biraz limon ve zeytinyağını karıştırıp yüzeye uygulamaktır. Biraz bekledikten sonra hafif nemli bir bezle kurulayabilirsiniz.
EVDE DEZENFEKTAN YAPIMI
Ayrıca 2 bardak musluk suyu, 3 yemek kaşığı sıvı sabun ve lavanta veya çay ağacı yağı gibi 20 damla dezenfektan esansiyel yağdan oluşan bir dezenfektan hazırlayabilirsiniz.
Her kullanımdan sonra süngerleri ve temizlik bezlerini yıkayın. Ev içinde temizliğin HEPA filtreli özel süpürgelerle yapılması gerekir. Böylece tüm kir ve alerjenleri ortadan kaldırmış olursunuz.
ORGANİK TEMİZLEYİCİ TARİFLERİ
Doğal temizleyici tariflerini sıraladık. Evet temizliğin de organiği olur. İşte bu konuda size bilgi verecek ve işinize yarayacak organik tariflerimiz:
ÇOK AMAÇLI ORGANİK TEMİZLEYİCİ
İki tatlı kaşığı boraks ve 1 tatlı kaşığı bitkisel kaynaklı sıvı sabun veya yeterince arap sabununu, 1 lt. sıcak suya karıştırarak her yüzeyde; yarım bardak çamaşır sodasını bir kova suya katarak alüminyum, fiberglas ve cilalı zeminler hariç tüm yüzeylerde kullanabilirsiniz.
Yağ lekelerini çıkarmak için, ilk karışıma bir çorba kaşığı sirke veya limon suyu ilave etmek yeterli olacaktır.
ORGANİK ÜRÜNLERLE OVARAK TEMİZLEMEK İÇİN
1 bardak karbonat ve 2 kaşık boraksı karıştırıp bir serpme kavanozuna koyun. Bu karışım banyodaki her şeyi temizlemek için kullanılabilir. Temizlediğiniz yeri su ile durulayıp yumuşak bir bezle kurulayın.
Eşit miktarlarda sirke ve su karışımı ile nemlendirilmiş süngere tuz veya karbonat serpip kullanabilirsiniz.
2. ORGANİK DEZENFEKTAN TARİFİ
4 litre sıcak suya yarım bardak boraks karıştırarak dezenfekte etmek istediğiniz yüzeye uygulayın. Bu karışıma, antiseptik özellikleri bulunan kekik, okaliptüs, biberiye, adaçayı, lavanta bitkilerinin yapraklarını da katabilirsiniz.
Doğal temizleyici tarifleri bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir.
Banyo temizliği için pratik bilgiler! Klozet, duşakabin, zemin nasıl temizlenir?