Birkaç küçük rötuş, taze malzemeler, doğru yapılış aşamaları nasıl ki iyi bir yemeğin sırrı ise, oturma odalarımızda da doğru sonuca ulaşmanın bazı altın kuralları var. Konforlu, davetkar ve sıcak bir oda dekore etmenin püf noktalarını keşfedelim.
1. RENK KARTELASI
Döşeme, duvar ve zeminde sıcak renkler kullanmak davetkar mekanlar yaratmanın ilk anahtarı. Dingin bir atmosfer için duvarlarda daha natürel ya da sakin tonlar tercih edebilirsiniz. Ardından tekstil ve döşemelerde amber, yanık turuncu, hardal, kahve ve beyazın sarı ile birleşen tonları, orman meyveleri tonları gibi sıcak renklere yönelebilirsiniz. Aksesuar, halı, perde, yastık gibi tüm seçimlerde bu tonlarla dengeli bir tema oluşturabilirsiniz.
2. ODAK NOKTASI
Mevsim dönüşlerinde eşyaların yerini değiştirmek aradığımız etkiyi yaratmak için işlevsel ve pratik bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Mesela, yaz aylarında mobilyaları bahçe, deniz ya da havuza bakacak şekilde yerleştirmek serin etki için idealdir. Kış aylarında ise bu tema biraz daha içe dönmeli. Örneğin; oturma alanını bir şömine ya da soba etrafında kurgulamak gibi. Eğer şömine ve sobanız yoksa da kanepe ve berjerleri birbirine bakacak ve etkileşimi perçinleyecek şekilde yerleştirebilirsiniz.
3. AYDINLATMA
Konumuz davetkarlıksa hiç kuşkusuz ki aydınlatma bunun çok büyük bir kısmını oluşturuyor. Sarkıtlar ya da tek kaynaktan gelen aydınlatmalar yerine dengeli bir biçimde farklı seviyelerde kurgulanmış kaynaklara yönelin. Örneğin abajur ve lambaderler gibi. Tavan modüllerinde de dimmer opsiyonlarını değerlendirebilirsiniz. Kısılabilir ışık miktarları sıcak atmosferler yaratır. Benzer biçimde amaca yönelik aydınlatma modülleri de tercih edebilirsiniz. Örneğin okuma lambası, TV izlerken kullanabileceğiniz lambaderler gibi alternatif seçenekleri de değerlendirmelisiniz.
4. OTURMA ELEMANLARI
Oturma ünitelerinin seçimi de davetkarlıkta kilit rol üstlenir. Oturma ünitelerinizi çeşitlendirin. Bunun için takım ruhundan da uzak durmanız gerekebilir. Burada tercih biraz da evin üyelerine bağlı. İki kişilik bir aile iseniz bir L kanepe ve rahat bir berjer kombinasyonu aradığınız etkiyi elde etmenizi sağlayabilir. Eğer kalabalık bir aileyseniz yumuşak yastıklarla bezeli 2 adet 3’lü kanepe ve bir uzanma koltuğu ya da çift berjer olabilir. Yerleşimi olabildiğince birbirlerine yakın konumlandırarak yapmalısınız.
5. HALI SEÇİMİ
Kış aylarında yapabileceğimiz en hızlı değişimlerden biri de halılar! Eğer halı kullanmıyorsanız üst üste kilimler kullanmayı tercih edebilirsiniz. Halı seçerken dikkat edilmesi gereken noktaların başında halıların ebadı geliyor. Küçük ebatlar mekandaki bileşenleri birbirinden izole eder; bağlantısız gösterir. Bunun için büyük ebatlı halılar tercih edilmeli. Halıların kanepe ve berjerin ayaklarına yakın mesafede olması gerekir. 6. RAFLAR Kişisel eşyaları sergilemek bir mekana yaşanmışlık hissi ekler, aidiyet duygusunu perçinler. Bu sebeple açık raf ünitelerinde dekoratif eşyaları ve koleksiyonları sergilemekten geri durmayın. Görsel bir çekicilik eklemek, dinamik bir atmosfer yaratmak için farklı yükseltilerde raf ve objeler seçmeye özen gösterin.
3 davetkar kış stili: Konforlu country, rustik İskandinav, neo-klasik