Balkonunuzun ya da bahçenizin olmaması yazın açıkhava keyfini evinize taşıyamayacağınız anlamına gelmiyor; pencereler çiçeklenmeyi ve süslenmeyi bekliyor!
PENCERENİZİN GÜNEŞE KARŞI KONUMU NE?
Pencereler, yaşam alanlarına hayat katabilmek için vazgeçilmez klasiklerden. Pencere önüne koyacağınız saksılar hem yaşam alanlarına yazın güzelliklerini getirir hem de harika bir motivasyon ve enerji kaynağı olur. Pencere önleri için bitki seçerken gölge güneş durumunu, baktığı cephenin koşullarını, saksı için ne kadar alan ayrılabileceğini, sulama yapılacağı zaman herhangi bir dezavantaj oluşup oluşmadığını ve seçilen bitkiler büyüdüğünde pencereye engel olup olmayacağını göz önünde bulundurmakta fayda var.
GÜNEŞ ALIYORSA
Sardunya (Pelargonium domesticum) bakımı kolay ve pencerenizin yeni rengi olmaya aday bir çiçektir. Sakız sardunya türleri saksıdan sarkarak zamanla daha dolgun bir görüntü sağlar. Fazla su istemezler. Bitkinizi saksıya diktikten sonra yeteri kadar toprakla besleyip can suyunu verin ve keyfini sürmek size kalsın.
Mine çiçeği (Verbena hybrida) dayanıklı otsu ve doğal formlu bir bitkidir. Koyu yeşil renkte ve tüylü gövdesi bitkinin tepesine doğru dallara ayrılır. Olgunlaşan çiçekleri tek tohumlu sert meyve verir. Döktüğü tohumlarıyla çoğalır. Saksılarınıza mineleri dikerek küçük taşlarla süsleyebilirsiniz.
Yaban gülü, pencere önü için romantik bir bitki seçimi. Farklı renk seçeneklerini bulmak mümkün. Dikkat etmeniz gereken budama zamanında 2 budak alttan kesmek gerektiği. Çiçek toprağına gübre ilave etmeniz gerekir. Bol sulama bitkinin gelişimi için önemli. Gülü diktikten sonra fidan 20 cm kadar yukarıda kalmalıdır. Saksısı bir süre sonra (fidanın büyüklüğüne göre) küçük gelebilir. O zaman yaban gülünü büyük saksıya alıp evinizin başka bir güneşli köşesini renklendirebilirsiniz.
YARI GÖLGEYSE
Küpe çiçeği (Fuchsia regia) özen isteyen bir seçimdir. Nemli havayı çok sever. Rüzgarsız bölgelerde sıcağa hiç dayanamazlar. Ağır ve sıkı topraklarda kökleri çürüyebilir. Sıcak günlerde günde 2 defa sulamak gerekebilir. Bol çiçek açması için ilkbaharda taze dallar 3 boğumlu olduktan sonra tepelerini kırpmak gerekir.
Begonya (Begonia rex) nostaljik bir pencere için begonyayı tercih edebilirsiniz. Begonyayı dikerken saksının dibini dolomit taşlarıyla 2 sıra döşemelisiniz. Onun üstüne de ponzalı toprağı doldurmak gerekecektir. Bu taşlar begonyaların kalsiyum eksikliğini giderir. Begonyalar havasız ve kuytu alanları hiç sevmezler. Hava fazla sıcak değil ve pencereniz yeterince esinti almıyorsa çok sık sulamamaya özen gösterin. Esintili bir ortam olmak şartıyla yapraklarına su püskürtmek begonyalara iyi gelir.
Veronica (Veronica andersonii) yaz kış yeşil kalabilen bir bitkidir, bu sebeple pencerelerinizi her daim süslemek için iyi bir seçim olabilir. Çiçekleri bütün yaz üzerinde durur, tuzlu deniz iklimine de dayanıklı bitkilerdir. Asitli toprakları severler.
GÖLGEYSE
Büyük cezayir menekşesi (Vinca major) soğuğa dayanıklıdır. Güneş gördüğü yerlerde çiçekler açar. Gölge alanda hızla sarmaşık gibi uzayan giden dalları pencerenin yan, alt ve üstünde uzayıp giden duvara apayrı bir hava katar.
YAZI PEYZAJ MİMARI NİDA KİREÇÇİ
Pencere önünde yetişen çiçekler: Birbirinden renkli 11 çiçek