Cocos palmiye bakımı

Cocos palmiye bakımı nasıl olmalı? (Cocos nucifera)

Cocos palmiye bakımı nasıl yapılır? Cocos nucifera bitkisi, kokos bitkisi, coconut palmiyesi, hindistan cevizi palmiyesi gibi isimlerle bilinen bir ev palmiyesidir. Peki cocos palmiye nerede yetişir? Özellikleri nelerdir? Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, sulama çoğaltma, güneş ihtiyacı, budama ve saksı değişimi ile ilgili püf noktaları anlattı.

Coco bitkisinin, bilimsel adı Cocos nucifera’dır. Cocos palmiyesi, Arecaceae (Palmiyegiller) familyasına ait hindistan cevizi fidanıdır. Hindistan cevizi fidanı, coconut palmiyesi, kokos, cocos palm, coconut palm gibi isimleriyle de anılmaktadır.

İşte cocos palmiye bakımı ile ilgili detaylar…

COCOS PALMİYE BAKIMI

  • Coco bitkisi özellikle dış görüntüsüyle iç mekan dekorasyonda sıkça yer verilen bitkilerden biridir. Fakat bakımı ve bulunduğu ortam koşullarını beğenmezse ne yazık ki uzun süre yaşayamaz.
  • Normal şartlarda uzun süre yaşayan, dayanıklı bir bitkidir. Birebir doğal ortam koşulu sağlanırsa ortama adapte olması da bir o kadar daha kolaylaşacaktır.
  • Ortam değişikliğinden çok çabuk etkilendiği için çok fazla bu durumdan hoşlanmaz. Eğer bakım yapılan yeri çok severse boyu 30 m’ye kadar uzayabilen bir bitki türüdür.
  • İlk kez bitki bakanlar için zor bit bitkidir. Daha kolay bitki tercih edilebilir.
  • Bitkinin sağlıklı gelişimini istiyorsanız mutlaka çok iyi ışık alabileceği şekilde konumlandırmalısınız. Özellikle yakıcı güneşe çok maruz kalmayacağı ama gün ışığından bolca faydalanabileceği bir cephede konumlandırmak önemli.
  • Özellikle yazın güneşin en yakıcı olduğu öğle saatlerindeki ışığa uzun süre maruz bırakılmamalıdır. Yoksa bitki yaprakları ne yazık ki bu durumdan olumsuz etkilenecektir.
  • Coco bitkisi tek yönlü ışık alan bir konumda bakılıyorsa düzenli olarak bitki yönünü değiştirmelisiniz. Yine coco bitkisinin bulunduğu ortam sıcaklığı mutlaka korunmalıdır. Yoksa yine bitki adaptasyon sorunu yaşayacaktır ve ne yazık ki ömrü kısalacaktır.
  • Bulunduğu ortam sıcaklığı 15 ila 22 derece olmalıdır.
  • Nemli bir ortamda bakım sağlanmalıdır. Sıcak ve nemli bir doğal ortamda yetiştiği için bu koşulları sağlamak çoğumuz için zordur. Özellikle Antalya, Mersin gibi sıcaklık ve nemin yüksek olduğu illerimizde daha rahat bakım ortamı sağlanabilir.
  • Coco bitkisi nemli ortam sevdiği için düzenli olarak yapraklarını nemlendirebilirsiniz. Yine nemli bir bezle uzun yapraklarını silebilirsiniz. Böylelikle bitki zararlılarından bir nebze korumuş olursunuz.
  • Bitki besinini gövdesinde depolanmış besinlerden bir yıl boyunca sağlayabilmektedir. Ek takviye vermek isterseniz bir sonraki yıl bu işleme uygun bir besinle başlayabilirsiniz.
Cocos palmiye bakımı

COCOS PALMİYESİ ÖZELLİKLERİ

Cocos palmiyesi, Arecaceae (Palmiyegiller) familyasına ait hindistan cevizi fidanıdır.

Cocos palmiyesi, uzun ve gösterişli yapraklara sahiptir.

TOPRAĞI NASIL OLMALI?

Coco bitkisinin toprağı geçirgen, suyu bünyesinde tutmayan, taneli dokuda ve iyi bir drenaja sahip olmalıdır. İri taneli kum, toprak, ponza taşı ile desteklenmiş bir karışımda bitki bakımını sağlayabilirsiniz. Toprağın nemli kalması coco bitkisi için çok önemli noktalardan biridir. Kuru toprakta yaşamayı sevmez. Eğer böyle bir bitkiye bakmayı göze aldıysanız toprağı çok iyi yerden temin edilmelidir. Coco bitkisi için en önemli üç şey toprak, ışık ve sulamadır. Bu üçünden birini yanlış yapmanız ya da uygulamamanız tüm dengeyi bozacaktır.

SULAMA NASIL YAPILMALI?

Coco bitkisini sularken mutlaka toprak nemi kontrol edilmelidir. Sürekli sulama yapmanız aşıma neden olacağı için bitkiyi olumsuz yönde etkileyecektir. Bizim için sulamanın önemi bitkinin toprağını nemli tutmayı sağlamaktır. Bu  nedenle “her gün bitki sulanmalıdır” kavramından uzak durulmalıdır. Toprağı çok uzun süre kuru şekilde bırakmamak önemlidir.

COCOS PALMİYESİ SAKSISI NASIL OLMALI?

Cocos palmiye bakımı

Coco bitkisine saksıda bakım sağlamak zordur. Fakat uygun büyüklükte, alt tabanı hava delikli saksılar tercih edilmelidir.

Bitkiniz eğer uzun süre sizinle yaşamaya devam edebilirse saksı ve toprak değişimini iki yılda bir yılın sıcak dönemlerinde yapabilirsiniz.

COCOS PALMİYESİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Cocos palmiyesini kökten ayırma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Ayırdığınız kökü uygun toprağa dikerek ayrı bir saksıda büyütebilirsiniz.

Ev palmiyesi çeşitleri nelerdir? Palmiye bakımının püf noktaları

Areka palmiyesi bakımı nasıl yapılır? Sulama ve püf noktalar

Dağ palmiyesi (Chamaedorea Elegans) bakımı nasıl yapılır? Ne kadar büyür?