Çilek reçeli nasıl yapılır? Kahvaltının favorisi olan mis kokulu çilek reçelini yapma zamanı geldi. Biz de sizler için en güzel, en ideal çilekleri aldık ve tüm püf noktalarıyla çilek reçeli yapılışını anlattık.
İlk yapmanız gereken işlem çilekleri saplarından ayırmak. Bu sırada yapraklarla birlikte çürük çileklerde ayıklanmış olacak. Çünkü göze hitap etmesi önemli ve çürük çilekler yapısını kıvamını bozabilir.
Çileklerin hepsinin saplarını ayırdıktan sonra çilekleri yıkayın ve kağıt havlunun üzerine koyarak ıslaklığın azalmasını sağlayın. Sonrasında şeker ve çileği tencerede buluşturacaksınız.
Öncelikle bir miktar çileği tencerenin tabanına ve güzel yayın. Çileklerin ezilmemesi için tencerenin geniş olması ve büyük olması önemli. Ne kadar fazla çilek yapıyorsanız o kadar da büyük bir tencere kullanmalısınız.
Bir sıra çileği tencerenin tabanına dizdikten sonra üzerine toz şeker serpiştirelim. Burada şeker miktarı çok önemli. İki kilo çilek için 2 kilo şeker kullanmalısınız. Fazla şekerli sevmiyorsanız daha az toz şeker kullanabilirsiniz. Az şekerli reçel seviyorsanız 2 kilo çileğe yaklaşık 7 buçuk 8 su bardağı toz şeker eklemeniz yeterli olur.
Toz şekerin tüm çileklere bulaşmasını sağlamak için tencereyi sallayın. Tüm şeker ve çilek bitene kadar aynı işleme devam edin. (Bir sıra çilek, üzerine şeker ve sallayın)
Bunu, bir gece boyunca kapağı kapalı bir şekilde bekletin. Bu sayede suyunu salmış olacak ve ekstra su koymadan kendi suyu ile pişecek.
Çilekler şekerle beraber bir gece boyunca bekledikten sonra çilek reçeli olarak kaynatmak üzere ocağa alın. Orta ateşte kaynayana kadar pişirin ve daha sonra da altını kısıp yaklaşık 130 35 dakika daha pişirmeye devam edin.
Kaynama noktasına geldiği zaman içerisine tereyağı eklerseniz bu hem parlak görünmesini hem de üzerindeki köpüğün fazla oluşmasını engelleyecektir. Arada köpük olursa alın ama kesinlikle metal kaşık kullanmayın. Tahta kaşık kullanmanız önerilir ancak tahta kaşığınız yoksa metal olmayan herhangi bir kaşık da kullanabilirsiniz.
Çilekleri ezmeden, çok küçük hareketlerle ara ara karıştırın ki dibi tutmasın. Daha sonra kısık ateşte kendi kendine kaynamaya bırakın ama ilk aşamada toz şekerin erimesini sağlamalısınız. Çilek reçeli kaynama noktasına gelmeye başladığında üzerinde ufak ufak köpürmeler görebilirsiniz. Bu hale geldiğinde bir tatlı kaşığı tereyağı ekleyin.
Çilekler kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve yalşaık 25-30 dakika daha kısık ateşte pişmeye bırakın.
Sonrasında ocağın altını kapatmadan önce hem uzun ömürlü olması için hem de çok fazla şekerlenmemesi için yaklaşık 1 çay kaşığı limon tuzu ekleyin. Limon tuzu yerine 1 adet limonun suyunu da ekleyebilirsiniz.
Sıcakken kıvamı sanki çok sulu uyumuş gibi gelebilir fakat o bir yanılsama daha fazla pişirirseniz çilekler yanabilir.
Çilek reçeli sıcakken temiz kavanozlara hemen doldurmalısınız. Temiz ve yeni kapakları olmasına dikkat edelim. Kavanozları doldurun ve ters çevirin. Yaklaşık 6 8 ay kadar dayanacaktır.
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…