Çiçeklere sirkeli su sıkılır mı ya da dökülür mü? Faydaları ya da zararları nelerdir? Sirkenin bitkiler üzerindeki etkileri nelerdir? Çiçeklere sirkeli su verilmesi ile ilgili detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.
Bitkiler için kimyasal oranı yüksek içeriklere sahip ilaç ya da takviye kullanmak istemeyenler çareyi en doğal yoldan bulmak istiyor. Bazen doğal yöntemlerden olumlu sonuçlar alabileceğiniz gibi bazen ne yazık ki bu ürünler tek başına mücadelede zayıf kalabiliyor. Ayrıca doğal çözüm arayanlar bu süreçte hem sabırlı olmalı hem de yaptığı uygulamanın doğruluğundan emin olmalıdır. Doğal yöntemler sabır gerektirir. Tek seferde çözüm alabilmek çoğu zaman zordur. Birkaç uygulama sonrasında çözüme ulaşmak mümkündür. Ama bitkinin hastalığı ya da mücadele ettiği zararlı dişliyse epey uğraştırabilir.
Eğer büyük bir tarım arazisi içindeki mahsüller için doğal yöntemler uygulanacaksa bu süreç mahsül kalitesini etkileyebilir. Bu nedenle daha uygun bir ilaçlama uygulamasına gidebilirsiniz.
Özellikle tarım arazileri ve bahçelerde istenmeyen yabani otlar çıkar. Bu otların bazıları yanındaki bitkinin gelişimini engeller ya da zarar verir. Bu nedenle doğal yöntemlerle bu yabani otlardan kurtulmanın yolları aranır. Bunun için birçok kişi sirkeli su kullanmaktadır.
Sirkenin tamamen doğal organik bir ot öldürücü olduğu söylenir. Ama her yazımızda bahsettiğimiz gibi fazla kullanılması sonucunda ana bitkiye de zarar verebilirsiniz. Ya da toprağa uygulama yapılacaksa toprak dengesini bozabilirsiniz. Bu da toprağın kalitesini bozacak ve bitki sağlığı olumsuz etkilenecek demektir.
Sirkenin doğal ev yapımı sirke olması önemlidir. Yani şişelenmiş, kimyasal içerikli sirke yerine ev yapımı elma sirkesi ya da beyaz sirke bu uygulamalar için uygundur.
Uygulamayı direk toprağa yapmamak gerekiyor. Püskürtücü özelliğe sahip sprey şişe ile direk yabani otlar üzerine uygulamayı gerçekleştirebilirsiniz.
Eğer dış mekanda bakım sağladığınız bitkilerinizde herhangi bir hastalıkla karşılaşırsanız ya da basit bir bit türü bitkinizi ele geçirdiyse yine doğal yapım sirke ya da beyaz sirke, doğal bulaşık deterjanı ya da arap sabunu ile karıştırıp sorunlu bölgeye direk uygulama gerçekleştirebilirsiniz.
Her bitki türünün kendine has bazı ihtiyaçları söz konusudur. Bitkiler besinlerini kökleri yardımıyla topraktan sağladığı için toprağın kalitesi ve içeriği bitki gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır. Bazı bitki türleri asit oranı yüksek topraklarda yaşamayı çok sever. Örneğin elma, sardunya, roka, begonvil, fasulye, Caladium türleri, kamelya, eğrelti otları, Gardenya, Erica, Ortanca gibi bilinen türler asitli toprak sever.
Eğer bu bitkilerden birini yetiştiriyorsanız ve kullandığınız toprağın asit oranı düşükse 1 litre suya 1 su bardağının çeyreği miktarda beyaz sirke ekleyin. Bu karışımı sadece bir sulamanızda kullanın sonraki sulamaları normal şekilde devam ettirin. Yıl içerisinde sadece bir defa kullanın. Sürekli uygulama yapmak toprak kalitenizi bozabilir. Beyaz sirke dışında başka sirke kullanmayın!
Sirkeyi bir de mantar ve küf gibi olumsuz durumlarda kullanabilirsiniz. Yine ya beyaz sirke ya da ev yapımı elma sirkesini kullanmanızı öneririm. Sorun olan bölgeye direk uygulama yapılmalıdır.
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…